Main menu

header

491 3 1de Gabriela Niculescu

Obezitatea este un fenomen care ia amploare de la an la an. Astfel că cercetătorii britanici sunt în continuă căutare de idei și dispozitive menite să lupte împotriva acestei „maladii”. Eficientă în lupta cu kilogramele s-a dovedit a fi farfuria ce îndeamnă persoanele obeze care o folosesc să mănânce mai încet. Dispozitivul a fost deja inclus de autorităţile din domeniul Sănătăţii din Marea Britanie într-un studiu contra obezităţii.

Mandometrul monitorizează cantitatea ingerată

Acest dispozitiv numit mandometru, creat de o companie suedeză, costă 1.750 de euro şi spune fraze precum „Te rog, mănâncă mai încet!” şi „Nu te-ai săturat încă?”. Acestea au un impact important asupra psihicului și funcționează exact ca în cazul în care cineva le-ar face în mod constant observații persoanelor obeze. Mandometrul monitorizează cantitatea de mâncare ce „dispare” din farfurie, dar şi viteza cu care mănâncă persoana din faţa sa. Dispozitivul este format din două părţi - un cântar plasat sub farfuria obişnuită şi un mic ecran de computer care arată un grafic ce fluctuează în funcţie de felul în care mănâncă persoana în cauză. Linia roşie de pe ecran arată viteza cu care mănâncă pacientul, iar linia albastră indică viteza considerată corectă şi sănătoasă.

Vă avertizează să vă hrăniți mai rar

Dacă utilizatorul mănâncă prea repede şi prea mult, linia roşie se îndepărtează de linia albastră, avertizându-l pe cel care folosește dispozitivul să mănânce mai rar. Dacă deviaţia dintre cele două linii atinge un nivel prea mare, o voce computerizată îl avertizează, sonor, pe acesta.

Dispozitivul este deja testat în Marea Britanie pe un eşantion de 600 de familii. Fiecare dintre aceste familii include un părinte şi un copil obez.

Astfel de dispozitive sunt create, în special, pentru cei care au nevoie de monitorizare permanentă și nu își permit să apeleze la serviciile unui nutriționist care să le fie alături la fiecare masă.

Pacienţii tineri au mâncat cu 15% mai puţin după ce au folosit farfuria vorbitoare