Main menu

header

665 19 1de Roxana Istudor

„Pariez o cafea cu întreaga lume că vom găsi viață extraterestră inteligentă în următorii 20 de ani”. Aceasta este declarația astronomului Seth Shostak, care a făcut înconjurul lumii.

Mai există o mulțime de locuri de explorat

Institutul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), din SUA, a parcurs ultimele decenii studiind, cercetând și explorând fenomenele inexplicabile din Univers, în încercarea de a demonstra că există viață extraterestră. Recent, aceste eforturi au fost rezumate de astronomul Seth Shostak, de la SETI, care afirmă că este doar o chestiune de... două decenii până când oamenii vor descoperi că nu sunt singuri. „Ceea ce nu am știut până acum este faptul că mai există o mulțime de locuri de explorat în spațiul cosmic, deci posibilitățile de a descoperi viață inteligentă în Cosmos sunt mult mai mari”, arată Shostak.

Creaturi asemănătoare mașinilor

Shostak și-a petrecut ultimii 25 de ani lângă cele 42 de antene prin care cei de la SETI încearcă să depisteze semnale ale extratereștrilor. „Nu este nerezonabil să considerăm că nu suntem singuri. Să găsim viață extraterestră este ca și cum le-ai da neandertalienilor acces la British Museum. Putem afla o mulțime de lucruri de la alte civilizații, ne-ar calibra existența”, argumentează astronomul, care, la vârsta de 11 ani, făcea filme cu ființe nepământene. Astăzi este chemat să dea sfaturi de producătorii care se ocupă cu această activitate. În opinia sa, extratereștrii pe care oamenii îi vor descoperi în 20 de ani sunt într-o fază postbiologică. „Cred că vom găsi creaturi asemănătoare mașinilor, nu foarte moi și nici foarte flexibile. Trebuie să pornim de la premisa că sunt cel puțin la fel de avansați ca noi din moment ce pot intra în contact cu oamenii”, adaugă Shostak.