Main menu

header

de Ana Trifan

- Biserică, vedete şi Science Fiction

În unele ţări, scientologia e interzisă, în altele e tratată ca o sectă, unele state o văd ca pe o activitate comercială, iar altele au recunoscut-o ca religie şi biserică. Face furori în rândul vedetelor de la Hollywood, printre susţinătorii ei numărându-se John Travolta, Tom Cruise, Katie Holmes, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Jason Lee, dar şi muzicianul Chick Coreea.

Înfiinţată de un autor de cărţi SF
Scientologia este considerată una dintre cele mai controversate mişcări ale secolului al XX-lea. Nu de puţine ori a fost acuzată de marketizarea religiei (pentru că vinde cursuri de „purificare”), de fraudă, de spionaj, de şantaj, dar şi de hărţuire a membrilor săi, care trebuie uneori să contribuie cu sume fabuloase. Aceeaşi Biserică a fost dată în judecată în cazul morţii unor oameni sau pentru împingerea altora la sinucidere. Scientologii sunt celebri şi pentru că hărţuiesc cu ameninţări sau cu procese orice persoană care îi acuză de ceva sau care scrie de rău în ceea ce-i priveşte.
Scientologia reprezintă o serie de credinţe şi practici care au fost lansate de L. Ron Hubbard, un autor de cărţi SF, în 1952. Teoriile care stau la baza mişcării înfiinţate de Hubbard sunt un amestec din religiile orientale (budism, taoism, hinduism) - pe care se pare că le-a studiat în tinereţe - cu idei SF, cum ar fi prezenţa extratereştrilor şi a OZN-urilor, dar şi o serie de alte credinţe împrumutate din diverse religii.

„Purificată” până a murit
Una dintre cele mai controversate idei pe care se bazează scientologia este că psihiatria este o ştiinţă distrugătoare şi abuzivă, şi că trebuie desfiinţată. Membrii mişcării nu cred în tratamente pentru boli care afectează mintea, ci în „purificare”, pentru că toate problemele care ţin de psihic ar fi, de fapt, provocate de experienţe din vieţile anterioare.
Unul dintre cele mai grave cazuri în care a fost implicat cultul este acela al Lisei McPherson, care a murit în 1995, la vârsta de 35 de ani, în timp ce se afla la unul dintre centrele scientologilor, din Florida.
În ciuda faptului că fata dădea semne de tulburări psihice (de exemplu, şi-a scos toate hainele de pe ea, pe stradă, după un accident minor), nu a fost lăsată în grija medicilor, ci luată din spitalul în care era sub supraveghere şi dusă într-un centru scientologic pentru a se vindeca prin „introspecţie”. După câteva săptămâni de „tratament”, tânăra a fost adusă la spital şi declarată moartă la puţin timp. Autopsia a arătat că prezenta semne de înfometare şi de deshidratare, numeroase vânătăi şi leziuni provocate de muşcături de insecte sau animale. Familia tinerei a acuzat oficial Biserica de moartea acesteia.

S-a sinucis după un test de personalitate
Alt caz celebru de care este legată mişcarea scientologică este cel al fiicei unui parlamentar norvegian. Kaja Ballo, pe care cei din jur o descriau ca fiind o persoană veselă şi optimistă, era studentă la Nisa, în Franţa, când a mers la un centru de scientologie care se afla în apropierea căminului în care locuia, şi a făcut un test de personalitate, pentru a vedea dacă se potriveşte cu acest curent. Tânăra a fost declarată depresivă, schimbătoare şi cu un IQ limitat. Comportamentul său a început să se schimbe brusc, iar la puţin timp după test, Kaja s-a aruncat de la etajul patru al clădirii în care locuia. A lăsat părinţilor un bilet în care îşi cerea iertare pentru că nu e bună de nimic.

Tom Cruise, „noul Hristos”
Scandaluri legate de Biserica scientologică au privit şi membri marcanţi ai acesteia, precum John Travolta sau Tom Cruise. Cel din urmă este unul dintre cei mai mari susţinători - şi financiar, şi ca promovare - ai curentului religios. FBI a anunţat la începutul lunii februarie că îl cercetează pe actor pentru trafic de persoane şi sclavie, în cazul unor angajaţi ai săi. Procuratura l-a acuzat că a racolat mai mulţi adepţi ai scientologiei, pe care i-a tratat ca sclavi, în folosul său, aplicându-le inclusiv pedepse corporale. Printre altele, actorul i-ar fi pus să muncească 17 ore pe zi ca să-i repare casa, să-i ridice noi construcţii, să-i repare sau să îi tuneze maşinile. Din când în când îi plătea cu câte 50 de dolari pe săptămână dacă era în toane bune.
Potrivit publicaţiei „The Sun”, liderii cultului scientologic îl văd pe Tom Cruise ca pe „noul Hristos”. Actorul, în vârstă de 48 de ani, s-a alăturat acestei mişcări încă de la începutul anilor ’80. De-a lungul vremii, presa a scris că vedeta îşi droghează nevasta, pe Katie Holmes, pentru ca aceasta să nu iasă din perceptele scientologiei şi o lasă pe fiica sa să facă tot ce ceea ce vrea, tot în baza aceloraşi credinţe. Cuplul a fost ţinta a numeroase critici, pentru că micuţa, la vârsta la care alţi copii abia merg în picioare, era încălţată cu pantofi cu toc, pentru că aşa îi făcea plăcere.

John Travolta, acuzat că nu şi-a tratat fiul din cauza cultului
În urmă cu doi ani, Jett, fiul de 16 ani al lui John Travolta, a murit în urma unui atac cerebral. A fost găsit în baie de unul dintre îngrijitori. Actorul a fos acuzat că, din cauza credinţei sale în scientologie, nu i-a acordat fiului îngrijirile medicale de care avea nevoie de-a lungul anilor. Mai precis, se crede că băiatul suferea de autism şi avea crize de epilepsie, dar cum scientologia nu recunoaşte niciun fel de boală a minţii, actorul nu a acceptat ca fiul său să fie tratat de medici. Travolta şi soţia sa susţin însă că fiul lor suferea de o boală rară, numită sindromul Kawasaki, ce produce afecţiuni ale inimii.

Oamenii sunt... extratereştri

Potrivit scientologiei, un anume Xenu, forţă extraterestră, cel care a condus „Confederaţia Galactică”, a adus miliarde de oameni pe planetă, cu circa 75 de milioane de ani în urmă. Odată ajunşi aici, Xenu a dat bombe cu hidrogen şi doar puţini oameni au mai supravieţuit. În viziunea scientologică, sufletele oamenilor sunt „thetani”, fiinţe extraterestre care se reîncarnează la nesfârşit, uitând de natura lor iniţială. În fiecare dintre vieţi, aceşti „thetani” acumulează o serie de experienţe neplăcute sau traumatizante, pe care le poartă în celelalte vieţi, inconştient. Pentru acest lucru, scientologia oferă „purificare”, ajutând „thetanul” să scape de problemele pe care le-a adus cu sine din alte vieţi. Purificarea se face contra unei sume de bani, iar cursurile care ajută la eliminarea acumulărilor din vieţile trecute pot costa de la câteva mii la câteva sute de mii de dolari.