Main menu

header

511 14 3de Daniela Anton

Veninul de viperă era folosit încă de acum 4.000 de ani de babilonieni pentru stoparea durerii. În afara terapiilor de înfrumusețare, veninul este folosit și în tratamentul pacienților care au probleme cu tensiunea arterială, cancerul, epilepsia sau Alzheimerul. Mai mult, este un puternic imunostimulator și prezintă efecte în tratarea reumatismului și artritei. Iată care sunt beneficiile veninului de viperă pentru sănătate.

Îndepărtează infarctul miocardic

Veninul de viperă, alături de alte tipuri de venin de la diferite specii de șerpi, contribuie și la prevenirea infarctului miocardic și a atacului cerebral. Atacul de cord și atacul cerebral apar în urma formării de cheaguri care blochează circulația sângelui pe artere. Toxinele din veninul de șarpe pot îndepărta acest pericol, acționând ca anticoagulante, fapt care a dus la apariția medicamentelor cu venin pentru bolnavii cu probleme cardiace.

Benefic bolnavilor de artrită

Veninul de viperă poate fi utilizat cu succes și în tratarea artritei. Anumite substanțe chimice întâlnite în veninul de viperă stau la baza unor analgezice menite să combată durerile cronice. Experimentele au arătat că unguentele cu venin de viperă, aplicate pe zonele afectate de artrită, dau rezultate benefice, ducând la scăderea considerabilă a durerii resimțite de bolnavi. De asemenea, tot acest tip de unguent contribuie și la creșterea flexibilității articulațiilor.

Alungă epilepsia, ulcerul, osteoporoza, hemofilia

Studiile au demonstrat că substanțele din veninul de viperă pot influența pozitiv vindecarea unor boli precum osteoporoza, epilepsia, ulcerul, hemofilia și chiar cancerul. S-a constatat că veninul de viperă contribuie la distrugerea dezvoltării tumorilor în cazul cancerului ovarian, cerebral și al cancerului la sân.

Vă avertizează despre maladia Parkinson

Beneficiile veninului de viperă, ca și alte tipuri de venin, nu se opresc aici. Acesta contribuie la dezvoltarea unor medicamente și tratamente revoluționare în domeniul medicinei. Printre altele, s-a consemnat că enzimele din veninul de cobră ar putea ajuta la descoperirea unui tratament împotriva bolii Parkinson și a maladiei Alzheimer. Substanțele din veninul unei specii de cobră din Africa au oferit indicii referitoare la descompunerea membranelor celulare, fapt care ar putea determina găsirea unui tratament împotriva leucemiei, spun cercetătorii.

Bogat în minerale și proteine

Veninul de viperă este un lichid limpede, de regulă incolor, inodor, cu gust ușor acid, foarte vâscos, care se usucă repede la temperatura camerei. După ce este uscat, este parțial solubil în apă distilată și complet solubil în ser fiziologic. Veninul de viperă în soluție, oricare ar fi concentrația, se alterează rapid. Pentru a nu-și pierde proprietățile este necesar să fie liofilizat (uscat sub vid). În acest mod poate fi păstrat timp îndelungat, chiar ani întregi, fără ca acțiunea temperaturii scăzute sau ridicate să-i modifice calitățile. Din punct de vedere chimic, veninul de viperă este un amestec farmacologic de substanțe proteice: hemolizine, neurotoxine, leucotoxine, citolizine și hemoragine, caracterizate printr-o vâscozitate înaltă. În venin se găsesc şi substanțe minerale (Na, Ca, Mg, Zn, P, Si, Fe, Al, Cu, Ag) și enzime.

Recoltarea veninului de viperă se face la 30 de zile, iar anual un singur exemplar dă între 1,2-1,4 g venin. Acesta se păstrează în recipiente închise sub vid, la 0 grade Celsius

Aliat împotriva ridurilor

În tratamentele de înfrumusețare, veninul de viperă poate fi folosit cu succes pentru eliminarea ridurilor. Veninul determină un blocaj neuromuscular care relaxează musculatura și reducere ridurile. Substanța acționează precum Botoxul, fără a fi însă nevoie să apelați la injecții. De asemenea, veninul de viperă este utilizat în industria cosmetică în creme. Crema cu venin de viperă poate fi folosită la orice vârstă, atât de femei, cât și de bărbați, pentru îndepărtarea ridurilor fine.