Main menu

header

515 15 1de Cătălina Tăgârță

În ultima vreme, tot mai mulți pacienți solicită medicilor investigații din proprie inițiativă. Chiar dacă, în unele cazuri, temerile lor sunt justificate, iar în altele nu, românii preferă să doarmă liniștiți. Asta, în cazul în care nu au probleme cu somnul, căci și acesta este un alt motiv pentru care conaționalii noștri trec adesea pragul unui cabinet medical. Doctor Ramona Elena Andronache (foto), medic de familie și managerul Clinicii Romgermed Tineretului, ne-a vorbit despre bolile tăcute, dar și despre celelalte probleme care îi frământă pe oameni în ultima vreme.

„Poate trece mult timp până când diabetul își face simțită prezența”

- Doamna doctor, vă rog să ne vorbiți despre bolile tăcute! Care sunt acestea?

- Diabetul poate fi una dintre bolile tăcute, căci se dezvoltă în timp, simptomatologia este una liniștită, iar dacă nu-ți faci analizele regulat poate trece multă vreme până să își facă simțită prezența. Așa că eu, de fiecare dată, le atrag atenția pacienților mei să vină să își facă analizele regulat și să se testeze, mai ales dacă au în familie persoane cu diabet. În acest din urmă caz, cu atât mai mult trebuie să-și monitorizeze, anual, nivelul glicemiei. Diabetul afectează foarte mult organismul.

- Cât de deschiși sunt pacienții când vine vorba despre regim?

- Din păcate, pacientul preferă să ia cinci pastile decât să țină regim. În momentul în care le comunici diagnosticul și ce au de făcut, unii respectă, și chiar foarte strict, dar sunt și alții care nu rezistă tentațiilor și continuă să consume pâine sau dulciuri. Și apoi vin să se plângă medicului că glicemia lor nu-i bună. Nici nu e de mirare, căci pastilele, singure, nu pot face minuni. E foarte important ca pacientul să colaboreze cu medicul și să respecte recomandările acestuia.

„Verificați glicemia anual”

- Cam cât timp poate trece din momentul în care apare boala - în stadiu tăcut - și până când explodează simptomatologia?

- Este vorba despre ani, depinde de la caz la caz. Ideea e că ceva simptome pot apărea din primele clipe - fie că pacientul bea mai multă apă, că urinează mai mult - dar, de regulă, acestea nu sunt băgate în seamă.

- Dar dacă ar efectua regulat setul de analize uzuale ar putea depista că ceva este în neregulă?

- Da, sigur că se descoperă din timp. Și, dacă sunt urmați corect toți pașii, chiar sunt șanse ca boala să fie ținută mai mult pe loc. Poți trăi mult și bine cu diabetul dacă îți ții glicemia în niște parametri normali. Nu zice nimeni să ții regimul 100%, dar să te străduiești să fii pe aproape.

Hipertensiunea, controlată și prin alimentație

- Ce alte afecțiuni tăcute merită menționate?

- De exemplu, hipertensiunea. Și în acest caz pot apărea dureri de cap, dar ele sunt puse pe seama oboselii, a altor lucruri. Și la un moment dat, la un control de rutină, pacientul poate descoperi că are tensiunea 16 cu 10. Ei bine, acel 10 arată clar că nu e o hipertensiune nou-apărută, a trecut ceva timp de când pacientul are probleme. Dar, din nefericire, mulți nu vor să se trateze, refuză să ia pastile toată viața.

- Cum pot ține hipertensiunea sub control prin alimentație?

- Printr-un consum mai mic de sare, de grăsimi...

„Unii oameni acuză dureri în zona stomacului”

515 15 2- Osteoporoza era trecută și ea la capitolul boli tăcute. Cât de informate sunt pacientele, căci ele sunt mai afectate decât bărbații?

- Așa este, și în cazul osteoporozei durează mult până să ajungă la durere. De aceea, femeile care ajung la menopauză e bine să facă investigațiile o dată pe an. Sau, cel puțin o dată pe an, să consulte un endocrinolog și să facă terapie de substituție, pentru a trece mai ușor peste problemă. Tot tăcute mai pot fi și afecțiunile ginecologice, și constat cu groază că sunt multe doamne care nu apelează la serviciile medicului ginecolog decât când e foarte târziu. Așa că eu le trimit și la ginecolog pe pacientele mele. De fapt, una dintre întrebările pe care le pun când o pacientă intră la mine în cabinet este când a fost ultima oară la ginecolog. Tot mai mult se moare din cauza cancerului de col uterin... așa că e bine ca problemele să fie diagnosticate din timp.

- În funcție de vârstă, pe la ce specialiști îi mai trimiteți pe oameni?

- Sunt foarte frecvente bolile stomacului, și mă refer aici la gastrite, uneori ulcere - mulți vin cu dureri în zona abdominală, fără să-şi imagineze că au ceva grav. Bine, e adevărat că uneori durerile pot fi cauzate și de alimentația nepotrivită sau de stres, dar e bine să și investigăm. Căci multe tinere, spre exemplu, am observat că țin diete drastice ori iau pastile pentru slăbit și se îmbolnăvesc. Deci, atenție și la aceste lucruri!

Sângerarea în scaun, cancer colorectal sau hemoroizi

- Mai sunt și alte afecțiuni tăcute pe care nu le-am amintit?

- Nu poți stabili foarte clar dacă sunt tăcute sau nu. Poate că pur și simplu nu sunt băgate în seamă. Și aici mă refer la cancerul colorectal. Pacientul poate mai are câte o mică sângerare la scaun, dar, de rușine, o ascunde și ajunge apoi la operație. Chiar dacă nu ar spune direct, dacă ar veni măcar să-și facă setul uzual de analize și aș vedea că hemoglobina își schimbă valorile, mi-aș da seama că ceva e în neregulă și aș începe să investighez, căci undeva trebuie să aibă loc niște pierderi de sânge. Și o iau pas cu pas, până ajung să-l trimit la colonoscopie. Acolo află exact dacă e ceva grav sau poate e vorba despre simplii hemoroizi.

- Cum se comportă pacienții vizavi de hemoroizi? Bănuiesc că le e rușine să vorbească despre asta!

- Nu ar avea de ce. Și totuși se întâmplă. Dar ei trebuie să înțeleagă că e o problemă ca oricare alta, care se poate rezolva cu tratament local și cu igienă corectă. Practic, hemoroizii sunt niște varice, iar dacă ei țin scaunul tare, e logic că se rup acolo și sângerează. De aceea, alimentația trebuie să fie cât de cât corectă. De obicei, eu dau indicații pacientului în funcție de ce se întâmplă cu el. Nu trebuie să se înțeleagă că, pentru orice sângerare, recomand colonoscopie. Dar am avut și în acest caz pacienți care au venit și au cerut ei. Știau că e o analiză incomodă, dar pentru siguranță au venit să o facă.

Dacă nu mai sunteți mulțumiți de medicul de familie, simțiți că nu mai comunicați cu el sau și-a mutat cabinetul din zona în care locuiţi, e bine să știți că îl puteți schimba. Doctor Ramona Elena Andronache face înscrieri pe lista sa

„Mulţi prezintă tulburări de somn“

- Ce probleme mai au, de obicei, oamenii care vin la medicul de familie?

- Mulți suferă de tulburări de somn. Acestea sunt frecvent întâlnite atât în rândul tinerilor, dar mai ales al bătrânilor, care-și fac tot felul de griji, de genul: cine va avea grijă de ei dacă se îmbolnăvesc, ce vor face dacă nu-și mai pot găti etc. Sau mai există și categoria de pacienți cu afecțiuni/discopatii lombare, care au sperat că, dacă se operează, își vor rezolva problema, dar care acum se simt chiar mai rău decât înainte. Și descriu situația foarte sec: „Mă așez pe spate și nu pot să dorm, mă doare de mor”. Și atunci trebuie să te gândești bine la ce e de făcut.