Main menu

header

516 14 1de Cătălina Tăgârță

Adesea ignorate și considerate greșit doar o problemă estetică, varicele reprezintă o afecțiune medicală complexă, cu numeroși factori de risc și complicații redutabile. Știați că din cauza unor „banale” varice pot apărea răni deschise (ulcere) la nivelul gambei sau cheaguri de sânge (trombi) care blochează circulația sangvină? Ei bine, în aceste stadii avansate, boala venoasă cronică devine de-a dreptul invalidantă.

Debutul nu este alarmant

Boala are o evoluție silențioasă, care, la debut, nu este alarmantă pentru pacienți. Mulți consideră că primele simptome sunt o consecință firească a activității zilnice. Orele prelungite de stat în picioare sau la birou, obiceiul de a purta încălțămite și îmbrăcăminte departe de a fi confortabile, expunerea la căldură și mulți alți factori afectează sănătatea picioarelor. Astfel, apar simptome precum durerile difuze la nivelul gambei, senzația de „picioare grele” sau „picioare obosite”, furnicăturile, umflarea gleznelor. În lipsa tratamentului adecvat, boala evoluează spre stadii severe: apariția venelor varicoase, dilatate, modificări trofice la nivelul pielii neprovocate de lovituri, ulcer de gambă (rană deschisă care nu se vindecă), tromboflebită (trombi sau cheaguri de sânge pe venă). Cu cât boala venoasă este lăsată să avanseze, cu atât suprafața gambei afectate de leziuni este mai mare. Din păcate, mulți pacienți se prezintă la medic în aceste stadii grave, greu de vindecat. Dar aceste riscuri ar putea fi evitate dacă varicele ar fi tratate din timp. În prezent, chiar există soluții moderne și eficiente pentru prevenirea și tratarea acestor probleme de sănătate.

80% dintre pacienți sunt femei

Femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte boala varicoasă comparativ cu bărbații. Potrivit statisticilor unui studiu VeinConsult, 80% dintre persoanele cu varice sunt femei, pe când, în rândul bărbaților, afecțiunea se regăsește în proporție de 20%. Principalul factor declanșator este ereditatea. Se apreciază că până la 80% dintre cazurile de varice primare sunt moștenite genetic. Există însă și factori externi care favorizează apariția bolii venoase cronice, precum: statul prelungit în picioare (ortostatismul) sau posturile vicioase la birou; obezitatea; expunerea la temperaturi extreme (căldură sau frig); sedentarismul; imobilizarea prelungită; sarcina și perioada după naștere; administrarea anticoncepționalelor orale sau/și fumatul. Sarcina reprezintă o perioadă cu risc major în ceea ce privește apariția varicelor, în special din al treilea trimestru. De ce? Cu cât se înaintează în sarcină, cu atât presiunea și greutatea sunt puse în mare parte pe membrele inferioare. Apoi, în corpul gravidei au loc numeroase modificări hormonale, care afectează și pereții venelor. Acestea se dilată mai ușor, favorizând astfel apariția varicelor.

Înot și ciclism, în scop preventiv

Pentru a preveni apariția bolii venoase cronice, medicii recomandă exercițiile fizice care stimulează circulația sângelui. Mergeți pe jos cel puțin doi-trei kilometri pe zi, practicați înotul, ciclismul. Este foarte important să evitați perioadele lungi de stat în picioare sau de stat nemișcați pe scaun. Pentru cei care petrec mult timp la birou se recomandă un set de exerciții ritmice pentru picioare, care ajută la o mai bună circulație a sângelui. Totodată, se recomandă evitarea posturii pe scaun „picior peste picior”, care îngreunează circulația. De asemenea, este indicat să se renunțe la hainele prea strâmte (de tip jeans, colant), ciorapii care blochează circulația și care produc inflamarea venelor.

Remedii moderne pe bază de heparină folosite și de gravide

Alături de regulile privind stilul de viață, medicii spun că instituirea precoce a unui tratament local este esențială pentru prevenirea complicațiilor grave ale varicelor. Studiile arată că administrarea locală a produselor pe bază de heparină sodică lipozomală poate reduce în mod semnificativ simptomele bolii venoase cronice și poate preveni apariția cheagurilor de sânge (trombi). De reținut este faptul că tromboflebita este o complicație frecventă a bolii venoase cronice. Heparina este o substanță cu proprietăți anticoagulante. Înglobată în niște molecule numite lipozomi, heparina pătrunde mai bine în straturile profunde ale pielii și are un efect anticoagulant mai îndelungat datorită eliberării gradate a heparinei din lipozomi. Specialiștii susțin că acest sistem original de transport al heparinei (lipozomal) face posibile penetrarea cu ușurință a stratului cornos și pătrunderea în microcirculație a întregii cantități de heparină administrată. Produsele sub formă de spray pot fi administrate și femeilor gravide, întrucât s-a demonstrat că substanța nu trece de bariera placentară. În plus, este ușor de aplicat local, prin pulverizare, fără să necesite masaj.

Purtarea zilnică a tocurilor înalte este un alt obicei dăunător care ar trebui evitat. Pentru a preveni varicele este ideal să purtați încălțăminte cu toc de patru-cinci centimetri

Unul din cinci români sunt afectaţi

Din păcate, mulți români nu conștientizează gravitatea varicelor și se adresează medicului doar atunci când acestea devin foarte supărătoare sau, mai rău, când apar complicații de temut. De aceea, e important să știți că specialitatea medicală care se ocupă cu tratarea bolilor venoase se numește flebologie. În țara noastră, flebologia a cunoscut o amplă dezvoltare, anual, Societatea Română de Flebologie organizând un Congres Național de Flebologie, în cadrul căruia se abordează cele mai noi terapii destinate bolilor venoase. Anul acesta, Congresul Național de Flebologie a avut loc la Timișoara, la începutul lunii octombrie. Cu această ocazie, specialiștii au declarat că varicele sunt întâlnite la aproximativ 50% din populație. În țara noastră se estimează că unul din cinci români suferă de varice, potrivit celui mai mare studiu epidemiologic cu privire la boala venoasă cronică, realizat de VeinConsult.