Main menu

header

517 15 1de Diana Tudor

Apa este unul dintre factorii esenţiali pentru supravieţuire, având un rol deosebit şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni hepatice, renale, gastrice sau reumatismale. Terapia cu apă poartă numele de hidroterapie şi constă în aplicarea unor procedee care au la bază apa, sub diferite stări de agregare şi la diferite temperaturi. Este un mijloc simplu, ieftin şi cu rezultate deosebite, care îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor. Aflăm mai multe despre acest subiect de la Diana Aslan, kinetoterapeut în cadrul Clinicii Premed din Bucureşti, singurul centru care dispune de un bazin din sticlă pentru reabilitare, ce beneficiază de apă termală îmbogățită cu sare de Praid sulfoiodurată şi nămol terapeutic.

„Executarea mișcărilor în apă e mult ușurată”

- Ce este hidrokinetoterapia?

- Kinetoterapia în mediu hidric este o metodă folosită frecvent în practica medicală în scop profilactic, terapeutic, recuperator și de readaptare în cazurile speciale. Exercițiul fizic executat în apa obișnuită, în scop de reeducare, poartă denumirea de hidrokinetoterapie. Efectuat în apă de mare sau în ape minerale, acesta ia forma specială de kinetobalneoterapie.

- Care este principiul de funcţionare al hidrokinetoterapiei?

- Conform principiului lui Arhimede, executarea mișcărilor în apă este mult ușurată, efortul pentru zona afectată fiind redus la maximum. Cu cât apa are o densitate mai mare, cum este cazul apelor minerale hiperconcentrate, cu atât scade mai mult din greutatea corpului, ceea ce face ca mișcarea să fie și mai mult ușurată. Drept urmare, efortul muscular necesar pentru efectuarea mișcărilor se diminuează mult și le permite astfel pacienţilor să execute mișcări mai ample și mai complexe.

„Stimulează sistemul digestiv și respirator”

- Ce avantaje prezintă acest tip de terapie?

- Printre avantajele majore ale acestui tip de terapie se numără faptul că nu este toxică și că nu are efecte secundare. De asemenea, poate fi aplicată cu uşurinţă și ajută la eliminarea toxinelor și reziduurilor din organism. În plus, servește ca și mediu-tampon în articulații. Datorită rezistenței apei, hidroterapia oferă numeroase avantaje, dintre care amintesc doar câteva: tonifierea musculaturii, activarea sistemului musculo-osteo-ligamentar, vasodilatația periferică, scăderea vâscozității și mărirea vitezei de circulație a sângelui, reducerea contracturilor și durerilor musculare, relaxarea tonusului muscular, stimularea funcțiilor aparatului digestiv și respirator. Pe lângă acestea, terapia cu apă ajută la sedarea sistemului nervos central și facilitează instalarea somnului.

- Ce tehnici se folosesc în hidrokinetoterapie?

- Hidrokinetoterapia reprezintă un ansamblu de exerciții executate cu corpul în imersie, adică prin scufundare parțială în apă, beneficiind de factorii mecanici, chimici, fizici şi, în special, de cei termici. Este o metodă foarte bună pentru tratamentul de recuperare și reeducare a deficiențelor funcționale neuromotorii, constituind totodată și un mijloc de prevenire a accidentelor.

„Contraindicată după mese abundente”

517 15 2- Ce afecţiuni se pot trata cu ajutorul hidrokinetoterapiei?

- Prin hidrokinetoterapie putem trata deficiențe cum ar fi torticolis, cifoze, lordoze, scolioze, spate plan, rotund, genunchi varum, valgum, picior plat, obezitate, afecțiuni posttraumatice, reumatismale degenerative, reumatisme articulare cronice, artroze, periartrite scapulohumerale, redori articulare, pareze, miopatii, spondiloze, dar şi altele.

- În ce cazuri este contraindicată această procedură?

- Ca în orice terapie, există, desigur, anumiți factori de care trebuie să ținem cont precum vârsta, starea generală a pacientului, dar şi antecedentele acestuia. Nu se aplică proceduri de hidrokinetoterapie de niciun fel după mese abundente. Cel mai indicat este cu jumătate de oră sau cu o oră înainte sau după masă. De asemenea, exerciţiile sunt contraindicate persoanelor care suferă de afecțiuni dermatologice, neuropsihice, neoplazice, articulare acute sau cardiovasculare grave, dar şi celor care au crize comițiale, incontinență urinară, infecții în sfera ORL, TBC sau boli infecto-contagioase în faze acute şi alergii.

„Benefică în tratamentul sechelelor de paralizie flască sau spastică”

- Cât de mult contează intensitatea mişcărilor pentru recuperarea bolnavului?

- Mișcările efectuate trebuie să fie ușoare, cu amplitudine foarte mare și cu solicitare musculară foarte mică. Greutatea corpului este scăzută în apă. Spre exemplu, într-o apă obișnuită, greutatea unei persoane este cu 8,8% mai mică decât în aer, iar într-o apă sărată, reprezintă 6%-7% din greutatea reală. Această pierdere aparentă a greutății favorizează mișcarea, având efecte deosebit de benefice cum ar fi: scăderea presiunii intraarticulare, diminuarea durerii, relaxarea musculară, menținerea ortostatismului şi facilitarea mersului pacientului. Mai mult decât atât, acesta își poate mobiliza segmentar grupele musculare care prezintă contracturi, poate corecta pozițiile vicioase ale corpului, poate ușura retracțiile capsulare și ligamentare.

- Care este temperatura optimă a apei atunci când se efectuează exerciţiile fizice?

- Factorul termic are o foarte mare importanţă, determinând, alături de substanțele minerale din apă - sulf şi iod -, vasodilatația. Aceasta îmbunătățește circulația, creşte mobilitatea articulară și troficitatea țesuturilor. Ca urmare a acestui proces, pacienţii pot realiza cu succes corectarea atitudinilor sau pozițiilor defectuoase și reeducarea neuromotorie. Vorbind despre ideal, am putea să ne încadrăm la 350-360 de grade Celsius. Desigur, trebuie avut în vedere multitudinea de factori diferențiali care duc la alegerea optimă a temperaturii. Apa caldă acționează antispastic asupra contracturilor musculare, atenuează durerile, favorizând executarea mișcărilor. Deosebit de utile sunt exercițiile fizice în apă, în tratamentul sechelelor de paralizie flască sau spastică, în stările de contractură musculară și în tulburările de coordonare a mișcărilor în vederea reluării mersului. Favorizați de apa caldă, pacienții pot să execute, treptat, mișcări mai ample. Se încep exercițiile de postură, urmate de cele de deplasare.

O şedinţă durează, în medie, 15-20 de minute

„Dezvoltă coordonarea şi orientarea în spaţiu“

- Care e avantajul hidrokinetoterapiei faţă de kinetoterapie?

- Marele avantaj al hidrokinetoterapiei constă în faptul că mișcările pot fi executate de orice persoană. Execuția unor mișcări în aceste condiții ajută la stăpânirea aparatului locomotor, la dezvoltarea coordonării și orientării în spațiu, la recuperarea după anumite accidente, traumatisme ale muşchilor şi articulaţiilor, artrite, fracturi şi inflamații, permițând reluarea activităților zilnice. Exercițiile fizice în apă, utilizate în scop terapeutic, au un conținut specializat de reeducare funcțională, de corectare a deficiențelor fizice, de refacere a volumului și proprietăților aparatului muscular, de redare a mobilității normale în articulații şi de tonifiere în condiții de scurtare a grupelor musculare.