Main menu

header

517 12 2de Cătălina Tăgârță

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pacienţii au la dispoziţie un formular prin care aceştia, rudele sau persoanele care îi îngrijesc pot sesiza reacţiile adverse în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri.

ANMDM dorește să sporească siguranța pacienților

Pe site-ul ANMDM sunt postate, la dispoziţia pacienţilor, formularul de raportare a reacţiilor adverse suspectate la medicamente şi un set de informaţii şi clarificări. „Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) încurajează pacienţii, persoanele care asigură îngrijirea pacienţilor, profesioniştii din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, asistenţi) să raporteze reacţiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informaţii suplimentare privind siguranţa medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar şi a celorlalţi. Dacă vor exista mai multe raportări de reacţii adverse după administrarea aceluiaşi medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare privind siguranţa atât la nivel naţional, cât şi european”, a declarat doctor Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Valabil și pentru vaccinuri

Aşadar, dacă manifestaţi orice reacţie adversă la medicamente, inclusiv vaccinuri, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Aceasta presupune orice posibilă reacţie adversă care este menţionată sau nu în prospect. Medicul dumneavoastră vă va sfătui dacă aveţi nevoie de tratament medical sau dacă este necesar să opriţi/schimbaţi tratamentul. Reacţia adversă se defineşte ca „un răspuns nociv şi nedorit, determinat de un medicament”. Sunt considerate reacţii adverse şi efecte nedorite stările care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greşită, abuzul şi erorile de medicaţie sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale. ANMDM încurajează pacienţii şi persoanele care se ocupă de îngrijirea acestora să raporteze reacţiile adverse utilizând formularul de raportare de pe website-ul agenţiei, care poate fi accesat la următorul link: http://www.anm.ro/anmdm/ med_reacţie_adversă.html.

În România, în 2014 au fost înregistrate 2.050 de raportări de reacţii adverse grave şi nongrave. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numărul acestor raportări este încă mic. În ţări precum Franţa şi Marea Britanie, de exemplu, numărul acestor raportări este de aproximativ 40.000 de reacţii adverse în decursul unui an