Main menu

header

523 12 1de Gabriela Niculescu

În prezent, aproximativ 25% din populaţie se confruntă cu problema calculilor renali, cazurile cel mai complicate fiind specifice bărbaţilor, însă şi numărul femeilor care au această problemă a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani. Totuşi, indiferent de sex sau de vârstă, un lucru este comun tuturor: stările intense de durere, care, de obicei, apar subit, fără a fi însoţite de alte simptome. Despre cauzele apariției pietrelor la rinichi și cea mai recentă procedură minim invazivă de înlăturare a acestora ne-a vorbit doctor Vitalie Mogoreanu (medalion), specialistul urolog din cadrul Spitalului „Sfântul Constantin” din Braşov.

Calculii renali, o afecţiune cu manifestări silenţioase şi cu dureri puternice

În ceea ce priveşte bolile tractului urinar, calculii renali reprezintă a treia cel mai întâlnită afecţiune a acestui sistem, după infecţiile urinare şi dereglările prostatei. Calculii renali sunt, de fapt, depozite minerale care se depun la nivelul rinichilor şi se formează în condiţiile în care există o concentraţie mare de cristale minerale în urină, cauzată de absorbţia sau de eliminarea ineficientă a acestora de către organism. Mărimea calculilor renali variază de la un grăunte de nisip la formaţiuni ce determină blocaje ale rinichiului. În funcţie de dimensiune şi de poziţionare, simptomatologia acestora poate fi complet neexistentă, până la dureri intense în zona lombară, în părţile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, al pelvisului sau al organelor genitale, însoţite de stări de greaţă sau de vomă, de oboseală nejustificată, transpiraţie excesivă şi de prezenţa urinei în sânge, un semn al iritaţiilor canalului urinar. În general, intensitatea durerilor diferă de la un sex la altul, întrucât bărbaţii au tractul urinar mai lung, astfel că depunerile necesită un timp mai îndelungat pentru a fi eliminate din organism.

„Se face în aproximativ 50 de minute și nu necesită întotdeauna anestezie”

523 12 2Litotriția extracorporeală ESWL este o denumire complicată pentru un tratament simplu al calculilor renali. În prezent, eliminarea acestora poate fi realizată printr-o procedură modernă, neinvazivă, ce nu necesită anestezie şi se poate aplica pacienţilor indiferent de vârstă. „În cadrul secţiei de urologie a Spitalului «Sfântul Constantin», litiaza renală este tratată cu ajutorul procedurii de litotriție extracorporeală ESWL, prin care pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizii sau intervenţie endoscopică, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturală. Această tehnică este puţin dureroasă, în multe cazuri fiind efectuată chiar fără anestezie, durează în jur de 45-60 de minute şi nu necesită întotdeauna internarea pacientului. Deşi poate varia în funcţie de compoziţia, mărimea şi localizarea calculilor renali, rata de succes a acestui tip de intervenţie este foarte mare, astfel că între 75% şi 90% dintre pacienţii cu litiază renală sunt supuşi tratamentului extracorporeal cu unde de şoc. Pacienții din toată țara trebuie să știe faptul că secția de urologie din cadrul spitalului în care-mi desfășor activitatea cuprinde saloane pentru internare continuă (rezerve cu două paturi), ambulatoriu de specialitate: cabinet de consultaţii urologice, dotat cu aparatură specializată pentru diagnosticare precisă, sală de tratament şi Departamentul de Litotriție extracorporeală (ESWL), cu spitalizare de zi. La acestea se adaugă sala de operaţie, cu dotări specifice pentru intervenţiile chirurgicale urologice”, a încheiat specialistul urolog.

„Pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizii sau intervenţie endoscopică, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturală“

„Deshidratarea, prima cauză a apariţiei formaţiunilor“

Specialistul urolog din cadrul Spitalului „Sfântul Constantin” din Brașov, doctor Vitalie Mogoreanu, a făcut o trecere în revistă a principalelor cauze ale apariției calculilor renali: „Apariţia pietrelor la rinichi este favorizată în primul rând de deshidratare. Aşa cum suntem sfătuiţi în mod constant, că pentru o viaţă sănătoasă trebuie să consumăm doi litri de lichide, această cantitate de apă este necesară menţinerii sănătăţii aparatului urinar, respectiv a rinichilor. Stagnarea urinii în aparatul urinar favorizează apariţia şi depunerea nisipului la nivelul acestuia: începând de la rinichi, uretere şi vezica urinară. Un alt factor determinant pentru această afecţiune îl reprezintă tulburările de metabolism ale calciului: un aport crescut de calciu în apă sau sinteza deficitară a oxalaţilor proveniţi din alimente. În afara acestor cauze externe, există şi posibilitatea ca pacientul să se prezinte cu malformaţii congenitale încă de la naştere, care produc o încetinire a fluxului urinar în eliminarea depunerilor minerale. Acestea pot fi diverse stenoze ureterale sau chiar adenomul de prostată”.

Add comment


Security code
Refresh