Main menu

header

524 15 1de Gabriela Niculescu

Anxietatea şi depresia se manifestă puternic primăvara, iar rata de suicid este mai crescută în această perioadă faţă de restul anotimpurilor. Depresia sezonieră afectează până la 10% din populaţia din zonele cu climă temperată, fiind mai frecventă la persoanele de sex feminin. Pentru mulţi oameni, primăvara aduce un cadru mai mult decât plăcut: soarele străluceşte, dispar gecile groase de iarnă, parcurile se umplu de oameni şi de animale, peisajul redevine verde. Cu toate acestea, multe persoane experimentează depresia de sezon sau tulburările afective sezoniere, iar mai jos veți afla de ce.

Stări anxioase provocate de schimbări

Cei mai optimiști dintre dumneavoastră se întreabă de ce apar sentimente negative la venirea primăverii? Pentru început, este vorba despre schimbare. În timp ce unii oameni nu se tem de modificări în viaţa lor, alţi oameni ies foarte rar din zona lor de confort şi se adaptează greu la schimbări. Acestea provoacă stări anxioase, în special celor predispuşi la depresii. De asemenea, şi hormonii sunt derutaţi de schimbările percepute, iar persoanele care suferă de tulburări afective sezoniere devin melancolice. Primăvara este anotimpul în care revin numeroase amintiri, deoarece în această perioadă au loc multe evenimente precum nunţile sau festivităţile de absolvire. Oamenii privesc în trecut cu nostalgie, cu regret sau cu dorinţe neîmplinite.

Simptome: apatie, oboseală, insomnii

Simptomele depresiei de sezon se pot agrava în cazul persoanelor care lucrează multe ore într-un mediu fără lumină naturală. Printre cele mai răspândite simptome enumerăm: oboseala, tendinţa de izolare, poftele pentru anumite mâncăruri sau, dimpotrivă, pierderea apetitului, schimbări dese ale stării de spirit, tristeţe, izolare, evitarea prietenilor sau a celorlalţi membri ai familiei, sentimente de neputinţă sau de inutilitate, insomnii. Există oameni care simt o anumită presiune legată de a fi mai binedispuşi primăvara, fiindcă văd alte persoane în jurul lor care sunt fericite şi se bucură de schimbarea anotimpului. Presiunea de a fi la fel ca oamenii din jur şi presiunea de a simţi la fel ca ei duc către starea opusă - depresia.

Pentru a aduce un plus stării de bine sunt benefice băile cu esenţe aromatice de coada-şoricelului, de cicoare sau de păpădie

Se recomandă o alimentaţie sănătoasă, sport şi natură

524 15 2În cazul în care simptomele sunt minore, starea se poate îmbunătăţi dacă petreceţi mai mult timp în natură sau într-o cameră în care primiţi cât mai multă lumină naturală. Exerciţiile în aer liber sunt recomandate nu doar pentru redobândirea tonusului muscular, ci şi pentru ameliorarea stării de spirit. Dacă simptomele sunt serioase, atunci antidepresivele care cresc cantitatea de serotonină de la nivelul creierului sunt eficiente în tratarea depresiei sezoniere. Alături de medicamentația adecvată, şi psihoterapia are un efect important. Cele mai bune rezultate sunt atinse prin combinarea tratamentului corespunzător, al psihoterapiei şi al terapiei cu lumină. Pe lângă acestea, o alimentaţie echilibrată şi bogată în vitamine ajută pe oricine să treacă mai repede peste stările depresive. Sunt de evitat dulciurile şi zahărul, în general, cafeaua şi alcoolul. Primăvara aduce şi alimentele ideale pentru un aport mare de vitamine, precum urzicile, salatele, loboda, unele fructe şi legume. Foarte important e și somnul, care trebuie să fie suficient şi odihnitor. Dacă vă confruntați cu această afecțiune, mai mult sprijin puteți găsi și pe platforma www.depresiv.ro.