Main menu

header

de Dana Purgaru

Medicament contra osteoporozei eficient în lupta cu cancerul

Bifosfonaţii, administraţi pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei, sunt eficienţi şi împotriva anumitor tipuri agresive de cancer pulmonar, mamar şi de colon. Bifosfonaţii blochează acţiunea proteinelor - denumite receptori ai factorului de creştere epidermică (HER) -, care, de obicei, accelerează proliferarea celulelor canceroase. S-a observat că pacienţii care luau bifosfonaţi pentru tratarea osteoporozei prezentau o incidenţă mai scăzută de cancer.

Multe dintre decesele asociate bolilor cardiace pot fi prevenite

Jumătate din totalul deceselor asociate cu bolile cardiovasculare au la bază câţiva factori de risc, printre care diabetul şi fumatul, care pot fi preveniţi, potrivit unui studiu realizat recent în SUA pe un grup de peste 500.000 de adulţi cu vârste între 45 şi 79 de ani. Astfel, cercetătorii spun că 54% dintre decesele asociate bolilor cardiace în rândul bărbaţilor şi aproape 50% dintre decesele din rândul femeilor ar fi putut fi prevenite prin schimbarea stilului de viață și prin renunțarea la fumat.

S-au inventat cipurile înlocuitoare de organe

Oamenii de ştiinţă au inventat cipurile de silicon, ce pot înlocui organe umane. Acestea au fost dezvoltate de cercetătorii de la Institutul Wyss din cadrul Universităţii Harvard, şi sunt primele care oferă aceleaşi funcţii fiziologice ca şi plămânul uman, de exemplu. Cipurile se contractă şi se relaxează asemenea plămânilor.

Plasticul poate produce tulburări reproductive

Plasticul ar putea duce la tulburări reproductive în rândul bărbaţilor tineri, potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea din Edinburgh. Astfel, substanţele chimice din produsele din plastic ar putea fi responsabile pentru numărul redus de spermatozoizi, ținând cont că circa unu din şase tineri are un număr redus de spermatozoizi. Cei mai răspândiţi plastifianţi sunt ftalaţii, iar cercetătorii susţin că expunerea la aceste substanţe în timpul sarcinii duce la tulburări reproducătoare în rândul copiilor de sex masculin, cum ar fi un număr redus de spermatozoizi şi probleme de fertilitate.

Oamenii cu ochi deschişi riscă să devină alcoolici

Geneticienii de la Universitatea Vermont din Marea Britanie au dezvăluit existenţa unei legături între culoarea ochilor şi dependenţa de alcool, şi au ajuns la concluzia că persoanele de origine europeană, cu ochi de culoare deschisă - albaştri, verzi sau gri -, prezintă un risc mai mare de a deveni dependente de alcool, în comparaţie cu persoanele cu ochi închiși (negri sau căprui). Deocamdată, oamenii de știință nu s-au pronunțat în ceea ce privește motivele.