Main menu

header

533 15 1de Cătălina Tăgârță

Tulburarea afectivă bipolară a fost denumită până în anii ’80 boală maniaco-depresivă. Este caracterizată prin schimbări dramatice de dispoziţie, de la tristeţe extremă (episod depresiv) până la euforie (episod maniacal). Termenul bipolar se referă chiar la această pendulare de la polul depresiv la polul maniacal. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, episoadele de manie și cele de depresie sunt separate de perioade relative, în care starea pacientului este una normală, stabilă.

Se transmite genetic doar la 10% dintre copiii cu părinți afectați

Tulburarea afectivă bipolară poate fi cauzată de: factori biologici (factori genetici, modificări cerebrale care cuprind variaţii ale substanţelor chimice, ale structurii şi funcţionalităţii creierului, modificări hormonale şi imunologice) și psihosociali (evenimente stresante). Datele statistice arată că doar 10% dintre copiii cu un părinte cu tulburare afectivă bipolară vor fi afectaţi de această boală. Trebuie subliniat faptul că ceea ce pentru o persoană fără predispoziţie genetică reprezintă fapte obişnuite de viaţă se poate constitui într-un factor declanşator pentru persoana cu predispoziţie genetică. Printre factorii care pot declanşa episoadele bipolare se numără: evenimente majore stresante sau acumularea problemelor cotidiene, suprastimulare (implicarea în prea multe activităţi solicitante), urmărire înverşunată a ţelurilor propuse cu ignorarea propriilor nevoi (nevoia de somn, repaus, socializare), conflicte interpersonale, alcool, droguri, boli somatice (boli fizice).

A fost lansată campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul!”

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie lansează campania de comunicare „Ajută-i să-și regăsească echilibrul!” în sprijinul persoanelor care suferă de tulburare afectivă bipolară. Inițiativa are ca principale obiective popularizarea în rândul opiniei publice a informațiilor referitoare la implicațiile pe care tulburarea afectivă bipolară le are în viețile celor bolnavi, precum și crearea de grupuri-suport pentru pacienții care au această afecțiune. Un alt obiectiv al campaniei vizează înlăturarea prejudecăților legate de persoanele care suferă de tulburare afectivă bipolară și a marginalizării acestora.

OMS: „Cei cu tulburări mintale, supuşi atitudinilor de discriminare”

Organizația Mondială a Sănătății arată că „persoanele cu tulburări mintale sunt adeseori supuse atitudinilor de discriminare în societate”. Aceste comportamente îi afectează pe bolnavi atât pe plan personal, cât și profesional, contribuind la accentuarea excluziunii sociale și economice a acestora. „Persoanele care se luptă cu afecțiuni psihice, precum tulburarea afectivă bipolară, au mare nevoie de suportul și de înțelegerea familiei și a celor apropiați, cât și de acțiuni din partea autorităților, în vederea unei integrări sociale eficiente. Campania «Ajută-i să-și regăsească echilibrul» este o inițiativă pozitivă, într-un demers necesar: cel de a ajuta persoanele cu tulburare afectivă bipolară să trăiască o viață normală, în care stigmatul social și prejudecățile să fie depășite. Implicarea mass-media în transmiterea și popularizarea acestor mesaje este esențială. Încercăm să îi ajutăm pe bolnavi să se simtă acceptați și integrați și, totodată, să îi informăm pe membrii familiilor acestora și pe cei care cunosc persoane cu tulburare afectivă bipolară despre modurile în care îi pot ajuta și îi pot susține moral, arătându-le că sunt alături de ei”, a declarat profesor universitar doctor Aurel Nireștean, președintele Asociației Române de Psihiatrie şi Psihoterapie.

Diagnosticul, de multe ori ocolit

533 15 2Persoanele cu tulburarea afectivă bipolară resimt diferit boala în funcţie de simptomele lor, cât de des apar acestea şi în ce mod le afectează viaţa. Se estimează că aproximativ 70% dintre persoanele cu această problemă vor primi cel puțin un diagnostic psihiatric inexact. În medie, vor consulta patru medici anterior diagnosticării adecvate. Perioada dintre debutul simptomatologiei şi diagnosticarea adecvată poate fi de cel puţin zece ani. De aceea, viaţa persoanei poate fi serios afectată. Ca în orice altă boală, diagnosticarea corectă şi precoce este foarte importantă. Tulburarea afectivă bipolară necesită terapie pe termen lung, de aceea persoana are nevoie de susţinerea celor apropiaţi.

Medicația, continuată chiar și când vă simțiți mai bine

În ceea ce privește tratamentul, specialiștii susțin importanța menţinerii medicaţiei, chiar dacă persoana se simte mai bine. De asemenea, în majoritatea cazurilor se recomandă psihoterapia, acordarea atenţiei cuvenite primelor simptome şi urmarea unui stil sănătos de viaţă. În mod similar, metode distructive de adaptare, cum ar fi alcoolul sau drogurile, pot duce la agravarea bolii.

Medicaţia pentru tulburarea afectivă bipolară cuprinde: antipsihotice tipice sau atipice, stabilizatoare ale dispoziţiei, antidepresive, anxiolitice (ameliorează neliniştea, agitaţia) şi hipnotice (somnifere).

Printre efectele secundare care pot să apară se numără: sedarea (reacţii încetinite, mişcări lente, inclusiv somnolenţă), gură uscată, tulburări de vedere, retenţie urinară, constipaţie, confuzie, delir, rigiditate musculară, febră, tensiune arterială crescută, puls accelerat, tulburări de ciclu menstrual, disfuncţie erectilă temporară, scăderea libidoului, anorgasmia (lipsa orgasmului), efecte alergice, efecte hepatice, efecte oftalmologice şi hematologice. În cazul oricăreia dintre efectele amintite trebuie informat cât mai repede medicul.

Alcoolul poate declanşa noi episoade de criză

Pentru a avea un stil de viaţă sănătos, pacienții trebuie să respecte câteva reguli de bază: să aibă o viaţă socială activă, cu activităţi diverse, plăcute, care să minimalizeze nivelul stresului; să gestioneze adecvat stresul, prin rezolvarea problemelor cotidiene, prin organizare, echilibru decizional, împărtăşirea temerilor şi dificultăţilor cu cei din jur (familie, prieteni, psihiatru); să stabilească scopuri și standarde realiste în viaţă, încadrabile într-o anumită perioadă; să aibă activităţi de relaxare cum ar fi lectura, exerciţii de respiraţie, relaxare musculară și/sau spirituală; exersarea talentelor sau abilităţilor (sculptură, tenis, pictură, dans, muzică). În plus, e necesar să se adopte o dietă echilibrată și să se evite substanţele toxice: cafeina produce nelinişte, alcoolul şi drogurile pot declanşa episodul de boală, fumatul determină un răspuns nesatisfăcător la tratamentul de bază.

Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul“, organizată de Asociația Română de Psihiatrie, se desfășoară în clinici și cabinete de specialitate, prin distribuirea către pacienți a unor materiale educative și vizează îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de tulburare afectivă bipolară