Main menu

header

de Dana Purgaru

Un vaccin anti-HIV a dat rezultate promiţătoare în teste

Un vaccin experimental împotriva HIV, virusul imunodeficienţei umane, care declanşează SIDA, a fost testat recent pe un grup de maimuţe şi a generat rezultate promiţătoare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite. Acest vaccin „în doi paşi” constă, într-o primă etapă, în pregătirea sistemului imunitar cu ajutorul unui agent patogen, iar apoi în stimularea sa cu o proteină care se găseşte în membrana HIV. Noua metodă ar putea deveni cea mai bună strategie de protejare a oamenilor împotriva infectării cu acest virus.

Simptomele bolii celiace nu sunt produse de gluten

Medici germani avertizează că nu trebuie suspectată imediat boala celiacă dacă simptomele sale clasice, precum dureri abdominale severe, dureri de cap și oboseală, apar după ce au mâncat pâine sau alte alimente făcute cu făină din boabe de cereale. Mai degrabă decât intoleranța la gluten, problema acestei boli ar putea fi sensibilitatea la proteinele numite inhibitori amilază-tripsină sau, pe scurt, ATIs, conținute în făină și în alte cereale care acționează ca pesticide naturale, potrivit Societății Germane de Gastroenterologie, Boli Digestive și Metabolice.

Îmbătrânirea îşi face simţită prezenţa de la 25 de ani

Primele semne de îmbătrânire pot fi detectate în jurul vârstei de 25 de ani, relevă o cercetare americană efectuată la Duke University pe 954 de persoane născute în Noua Zeelandă în anii 1972-1973. Autorii cred că acest tip de studiu deschide calea spre o mai bună înțelegere a îmbătrânirii și dă speranța că medicina ar putea să încetinească acest proces. Studii anterioare au arătat că aspectul genetic contribuie cu până la 20% la procesul de îmbătrânire.

S-a descoperit procesul de formare a amintirilor

Procesul cerebral de formare a amintirilor a fost descoperit de cercetătorii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), prin intermediul unui studiu recent. Autorii acestuia au dezvăluit că cercetarea realizată pe voluntari, cărora medicii le-au implantat serii de electrozi în creier, a demonstrat faptul că neuronii individuali dintr-o regiune cerebrală denumită „lobul temporal medial” joacă un rol central în formarea acestor amintiri.

Diabetul, posibil factor pentru demenţă

Persoanele care suferă de diabet de tipul II prezintă riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie şi un declin al funcţiei cognitive, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Şcoala de medicină de la Universitatea Harvard din SUA şi apărut în publicaţia „Neurology”. Motivul, spun autorii acestui studiu, este acela că, în cazul persoanelor diabetice, abilitatea de a controla nivelul de zahăr din sânge scade, fapt care duce la declinul funcţiilor cognitive.