Main menu

header

546 14 3de Dana Purgaru

În Marea Britanie a fost înfiinţată organizaţia caritabilă Medical Detection Dogs, cu sediul în Buckinghamshire, ce utilizează câini special antrenaţi pentru mirosirea mostrelor de urină, detectând cu o precizie de 90% astfel celulele canceroase.

Cele mai bune rezultate sunt la tumorile la prostată

Câinii special antrenaţi pot detecta cu o precizie incredibilă cancerul de prostată, acurateţea lor, de 90%, fiind de patru ori mai mare decât testele tradiţionale. Metodele clasice de testare a mostrelor de urină furnizează adesea rezultate pozitive false - trei din patru rezultate pozitive dovedindu-se a fi false şi având un impact negativ asupra pacienţilor, care sunt supuşi ulterior unor teste inutile şi invazive.

O capacitate uimitoare

Ținând cont de aceste rezultate, cercetătorii se întreabă retoric de ce nu sunt folosiți câinii la scară largă pentru astfel de „misiuni” folositoare. „Rezultatele date de câinii utilizaţi pentru detectarea celulelor canceroase sunt remarcabile. Mai mult, aceşti câini reprezintă o soluţie alternativă, ce asigură rezultate de o mare precizie. Simţul olfactiv superior al câinilor este celebru. Prin urmare, de ce ezităm să adoptăm această «tehnologie» străveche şi testată?”, a spus Claire Guest, director executiv al fundaţiei Medical Detection Dogs. Până în prezent, s-a demonstrat că aceşti câini special antrenaţi pot detecta şi alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de vezică, ovarian şi mamar.