Main menu

header

567 12 1de Gabriela Niculescu

Doctor Corneliu Moldovan (foto), directorul Institutului Naţional pentru Medicina Complementară şi Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă” din Bucureşti, este unul dintre cei mai buni doctori pe care-i are România la acest moment. Acest lucru este confirmat de zecile de pacienţi care-i trec zilnic pragul şi de rezultatele extraordinare obţinute în patru decenii de activitate. Doctorul Moldovan a renunţat la oncologie, specializarea sa de bază, deoarece medicina alternativă i-a oferit o satisfacţie inegalabilă, ca după câteva zile de terapie, pacienţii să-i sară în braţe şi să-i mulţumească pentru vindecare. Extraordinarul doctor lucrează de aproximativ 34 de ani în laserterapie de joasă energie, conduce cursuri de laseracupunctură, chiar specializată în oncologie, şi se numără printre primii oameni care au realizat dispozitive de măsură bioenergetică şi primul sistem de reglaj bioenergetic, prezentat în anul 1987. Despre laseracupunctură şi multe alte terapii ne-a vorbit în următorul interviu.

„Produce doar efecte favorabile, nu are reacţii adverse”

567 12 3- Ce e laserterapia de joasă putere şi ce boli se pot trata cu ajutorul ei?

- Laserterapia de joasă putere este utilizarea în scop terapeutic a luminii laser coerente - care este una specială, nu obişnuită, ca şi cea de la bec - ce are proprietăţi fizice aparte. Medicina modernă nu mai poate fi practic percepută fără sprijinul laserterapiei atât în diagnostic, cât şi în terapie. Laserii de joasă putere sunt surse de lumină coerentă, care, aplicată pe o ţintă, respectiv pielea organismului uman, nu produc efecte termice, iradiere sau efecte secundare. Efectul lor principal este de biostimulare, pe de-o parte, sau de bioinhibiţie, pe de altă parte. Practic, cu acelaşi instrument, modulând anumiţi parametri ai laserului, poţi să obţii efecte de remisie sau stimulative, de pildă, pe organe aflate în insuficienţă pe care le poţi stimula chiar de la suprafaţa pielii - şi cu aceasta mă ocup eu, cu zonele active de stimulare ce pot fi puncte de acupunctură, zone electrodermale active, puncte dureroase şi altele. Laserul de mică putere, aplicat în anumite zone active cutanate, poate produce extrem de multe efecte fiziologice benefice. Prima oară a fost folosit în tratarea durerii stomatologice, printr-o întâmplare, iar acum se foloseşte în tratarea durerilor poliarticulare mari, herniei de disc, lombosciaticei acute, posttraumatice şi aşa mai departe, şi au indicaţii multiple. În afară de capitolul extraordinar de mare al traumatologiei sau al terapiei durerii, laserterapia de joasă putere sau laseracupunctura are indicaţii în medicina funcţională, de pildă în gastrite, ulcere, dischinezie biliară, colite, colonspastite, mai ales acum, când un procent din ce în ce mai mare al populaţiei începe să aibă tulburări digestive din cauza alimentaţiei. În acelaşi timp, o indicaţie aparte o are laserul de joasă putere în aproape toate bolile ginecologice la femei şi la bărbaţi. De exemplu, se poate obţine reducerea considerabilă a unui chist ovarian, chiar dispariţia acestuia după aplicarea schemei de tratament judicios aleasă.

„Are rezultate notabile la toate categoriile de bolnavi de cancer”

567 12 2- Laseracupunctura este acelaşi lucru cu laserterapia?

- Laseracupunctura este inclusă în laserterapia de joasă energie. Laseracupunctura este superioară laserterapiei de joasă putere, care nu se aplică în puncte active, deoarece combină efectele celor două tipuri de terapii, ale laserului şi ale acupuncturii. Din această combinaţie reies efecte superioare fiecărei metode în parte. De exemplu, se obţin rezultate extrem de bune în bolile neurologice sechelare precum accidentele cerebrale, în dislipidemii (colesterol sau lipide crescute, ateroscleroză şi altele), în tratamentul hipertensiunii arteriale, de pildă, după şapte-zece şedinţe de laserauriculopunctură, combinate cu laseracupunctură. valorile tensionare se stabilizează, iar efectul durează foarte mult. Există, după cum se observă, laseri specializaţi, unii sunt pentru durere, alţii sunt modulatori vasculari şi aşa mai departe.

- La pacienţii bolnavi de cancer poate fi folosită această terapie?

- Da. Eu sunt oncolog de profesie şi pot să vă spun că fizioterapia (aplicarea agenţilor fizici) este interzisă în cancer. Laserterapia de joasă energie, sub forma laseracupuncturii, are dozaj foarte mic, la nivel abia perceptibil, deci poate fi aplicată cu succes în cancer, deoarece nu transmite suficientă energie să provoace vreun efect advers. Dacă aplic laseracupunctură la un pacient bolnav de cancer care are, de exemplu, un edem de braţ sau o pareză ori dureri abdominale, greţuri şi vărsături din cauza chimioterpiei, efectele secundare vor fi minime, iar profitul terapeutic va fi maxim. Laserterapia aplicată în cancer ameliorează circulaţia şi determină o creştere a energiei pacientului, care este lipsit de aceasta din cauza bolii consumptive, din cauza radioterapiei, chimioterapiei, hormonoterapiei, practici ce scot o mare parte din energia pacientului. Laseracupunctura are efecte notabile la toate categoriile de bolnavi de cancer cu efecte secundare postterapiei clasice oncologice.

„Când nu crezi în ceva, acel ceva nu poate avea influenţă asupra ta”

567 12 6- Laserterapia ar putea vindeca un bolnav de cancer fără ca acesta să apeleze la tratamentele clasice, alopate?

- Nu, nu există vindecare în cancer. Se numesc vindecări spontane, iar eu am avut ocazia să cunosc astfel de cazuri - pentru că şi tatăl meu a fost oncolog - de pacienţi remişi vreme de 30 de ani, după care au făcut al doilea cancer. Cancerul stă, iar atunci când are condiţiile îndeplinite să apară la suprafaţă te atacă, chiar în momentul în care credeai că te-ai vindecat. Aşadar, nu se poate vorbi despre vindecare în cancer, se poate vorbi despre ameliorare simptomatică, de încetinire a proceselor agresive de proliferare a celulelor maligne, deci putem discuta despre tamponarea tuturor efectelor nocive prin astfel de terapii, dar nu de vindecare. Eu aplic laserterapia cu diverse alte procedee precum terapie electromagnetică pulsată, care este din ce în ce mai diversificată şi care are un suport de studii clinice controlate enorm, peste 8.000, în vreme ce multe proceduri medicale n-au atâtea. Această terapie este extrem de controversată, pentru că terapiile sunt potrivite în funcţie de pacient, de starea şi de reactivitatea lui. De exemplu, la acelaşi pacient, de la o zi la alta, reactivitatea este alta. De la un pacient la altul nu există similaritate în răspunsul terapeutic, deci nu este o matematică. Există bolnavi care nu mai au nicio resursă şi care răspund foarte bine primind un impuls, şi sunt pacienţi tonici la care nu există niciun efect. Dar aici mai contează un lucru, când nu crezi în ceva, acel ceva nu poate avea efect asupra ta. De aceea, pacienţii care vin la institut, toţi cred în astfel de terapii, iar procesul de vindecare este adecvat pentru aceştia. Dacă nu crezi că operaţia de cancer te vindecă, mai bine nu te duci, pentru că sigur nu te va vindeca. Este evident acest lucru, dar puţini îl cred.

„Induce un întreg proces de «reparare»”

567 12 4- Ce alte indicaţii mai are laserterapia de joasă putere?

- Există câteva indicaţii prioritare, acestea fiind edemele periferice, nevralgia de trigemeni, de pildă, care nu are nicio indicaţie terapeutică medicală, nici chirurgia, nici tratamentul medicamentos, dar iată că laseracupunctura funcţionează, reduce nivelul durerii, iar uneori îl remite, şi reduce numărul crizelor pe unitatea de timp pe care se anunţă durerile, fie pe lună, fie pe an. Apoi, efecte benefice se mai înregistrează în astmul bronşic. Am condus un studiu al Academiei de Ştiinţe Medicale vreme de trei ani, în care am făcut studiu comparativ între bolnavii astmatici internaţi într-un spital şi trataţi cu medicamentaţie cortizonică şi bolnavii trataţi doar cu laseracupunctură. După aceşti ani, am demonstrat că există posibilitatea de a remite crizele de astm numai prin laseracupunctură, există posibilitatea de a scădea dozele de cortizon şi de bronhodilatatoare aplicate bolnavilor aflaţi sub tratament medical clasic şi se poate obţine ameliorarea vieţii pacienţilor.

- Diabetul poate fi tratat?

- Consecinţele lui pot fi tratate. Diabetul este o boală generală, aproape imposibil de tratat. Însă, există câteva aspecte din patologia diabetică ce pot fi influenţate în bine de laserterapie. De exemplu, pe un membru cu arterită poţi face vasodilataţie, care este unul dintre efectele majore ale laserterapiei, adică vasele respective de sânge se pot dilata şi pot creşte afluxul de sânge. Ulcerele varicoase sau cele din piciorul diabetic pot fi tratate prin combinarea procedurilor medicale cu laserterapia de joasă frecvenţă. Practic, laseracupunctura face o mobilizare a resurselor proprii de apărare ale organismului, care înseamnă redresare energetică, mobilizare a energiilor aflate în insuficienţă, ceea ce duce automat şi la stimularea circulaţiei şi la apariţia unei circulaţii colaterale, imediat după aplicarea sursei laser de stimulare, practic este un întreg proces de „reparare” indus de acest laser. Apoi, se aplică în diferite dureri neuropatice, adică în suferinţele nervilor, care apare într-o mulţime de afecţiuni, ca de exemplu hernia de disc. Neuropatia, cu excepţia câtorva medicamente, nu prea are tratament. Însă, dacă aplici tehnici integrative, care sunt un alt capitol, poţi stopa suferinţa nervului. Aproape 40% dintre pacienţii noştri au suferinţe neuropatice şi cei care se prezintă la astfel de tehnici ar trebui să vină la începutul bolii să facă o prevenţie, o ajutorare a organismului când încă mai are resurse. Astfel începem să facem diferite lucruri, şi de aici a ieşit ideea de o mare complexitate a medicinei integrative.

„Avem un dispozitiv ce reechilibrează toate meridianele”

567 12 5- Ce presupune medicina integrativă?

- Adică priveşti omul ca un întreg holistic, vezi dezechilibrele energetice pe care le are şi aplici, în etape, diferite tehnici de stimuloterapie care încep să redereseze echilibrul energetic extrem de fragil al omului. De exemplu, avem un dispozitiv ce reechilibrează toate meridianele. Se pun tălpile pe el, şi se montează trei electrozi pe corp, iar în combinaţie cu un electrostimulator care face electromiografie, cu colorterapie ce aplică fracţionat anumite culori, cu o anumită frecvenţă de modulaţie şi într-o anumită ordine, toate stimulează corpul energetic. Am sisteme de măsură ce arată intracţiunea dintre câmpul aparatului şi om, din care rezultă un vector. Acesta reprezintă intensitatea câmpului uman în interacţiune cu aparatul respectiv şi are o dimensiune metrică. La bolnavii canceroşi sau care nu mai au energie, acest vector este extrem de mic, măsoară doar câţiva centimetri la nivelul pielii. Conectaţi la acest aparat, îi poţi vedea cum se luminează dintr-o dată la faţă, sângele începe să le circule puternic în extremitatea cefalică şi în membre, iar bolnavii se îmbujorează, se binedispun, şi câmpul creşte vizibil în timpul tratamentului. Aceste sisteme integratoare folosesc şi laseracupunctura. Laserterapia de joasă frecvenţă o folosesc sub formă de scanare laser pe o bucată de tegument sau pe suprafaţă organică, aşa cum ar fi mucoasa bucală sau conductul auditiv extern, în care, prin reacţiile fotochimice locale, se amplifică multe fenomene şi se pot trata, de exemplu, parodontopatiile. Chiar recent am avut un pacient care, după trei şedinţe de terapii conjugate, mi-a spus că nu i se mai mişcă dinţii.

- Spuneaţi că laserterapia de joasă putere este complet lipsită de efecte adverse. Există totuşi persoane cărora nu le este recomandată?

- Da. Gravidelor nu trebuie să le faci nimic în primul semestru, dar nu s-a constatat până acum niciun efect advers acolo unde s-a aplicat terapia. Laserterapia nu funcţionează la: bolnavii epileptici, deoarece le poate grăbi crizele; la alcoolicii cronici care au toţi receptorii biologici distruşi; la bolnavii mari spasmofilici sau tetanici, la care cuplajul între excitaţie şi receptorul celular este distrus, pentru că nu se transmite influxul de calciu-magneziu cum trebuie; la marii psihotici; la bolnavi cu fibrilaţie atrială cu răspuns ventricular rapid; la cei cu infarct recent.

„Laseracupunctura face o mobilizare a resurselor proprii de apărare ale organismului, care înseamnă redresare energetică şi mobilizare a energiilor aflate în insuficienţă“

„Contează enorm cum transmite medicul energie pacientului“

- Vă trec pragul institutului o mulţime de bolnavi de cancer. Ce metode mai aplicaţi asupra acestora, dincolo de reechilibrarea stării?

- Folosim terapii alcaline şi suplimente nutriţionale de ultimă generaţie. Vă pot spune că am avut pacienţi cu metastaze de sus până jos care nu mai au nimic acum. Oameni cărora, în spitale, li s-a spus să plece acasă, că nu mai au ce să facă. Eu nu-i pot trata aşa, încerc orice, pentru că doar Dumnezeu decide dacă îi salvează. Contează extrem de mult şi cât cred ei în vindecare. Şi mai contează cum interacţionezi tu, ca medic, cu pacientul. Cum ştii să-i inspiri încredere, să te apropii de el, să intri în vibraţia lui şi să-i transferi energie. Nu este niciun mister, nu e nimic sacru, ci o chestiune ce are explicaţie medicală şi se poate face dacă vrei şi crezi în ea. Este foarte important ce transmite doctorul, pentru că există un canal de comunicaţie între el şi pacient. Nu-i poţi vindeca pe alţii dacă tu eşti încărcat negativ, supărat şi te gândeşti la ale tale. Omul este o fiinţă de lumină, este o tramă energetică alcătuită din fotoni încărcaţi informaţional şi cu esenţa primită de la Dumnezeu. În momentul în care tu ai gânduri negative, nu ai înţelegere pentru cel din faţa ta, faci mai mult rău decât bine. Deci trebuie lucrat şi aici foarte mult. Am pacienţi care vin la mine şi după 20 de ani, iar acesta este mare lucru, este clar că există o comuniune faptică. Şi acest aspect intră în calcul în terapie, nu doar faptul că ai un aparat pe care-l ţii cumva. Este un complex de factori ce acţionează asupra dispozitivului. De fapt, tu eşti instrumentul, cel care aplici şi integrezi toate informaţiile.

„Folosim un aparat utilizat într-un complex de cercetare aerospaţială“

- Ce alte dispozitive mai aveţi?

- Avem, spre exemplu, un dispozitiv de terapie electromagnetică pulsată în câmp, care a fost folosit într-un complex de cercetare aerospaţială, la NASA. Câmpul electromagnetic generat de microprocesoare se aplică pe punctele de acupunctură. Şi cei de la NASA au ajuns la concluzia că medicina energetică are un potenţial mult mai mare decât cea alopată. Avem sisteme de măsură electrodermale sau dispozitive de termoviziune pe care le folosim, de exemplu, în cazurile de artrită. Mai avem dispozitive de electroacupunctură computerizată. Le putem folosi simultan, în electrolaseracupunctură sau cu un cristal de selenit şi obţinem un câmp de plasmă rece. După câteva zile de tratament facem o nouă termografie şi putem vedea câmpul electromagnetic local. La reactometru, de pildă, putem măsura, cu ajutorul senzorilor, temperatura, microcirculaţia locală şi viteza de conducere nervoasă periferică. Iar acestea sunt doar câteva dintre posibilităţile de monitorizare a tratamentului.