Main menu

header

de Dana Purgaru

În SUA s-a realizat primul transplant de uter

Medicii de la un spital din Ohio, SUA, au realizat primul transplant de uter din această țară, în cadrul unei intervenții care a durat nouă ore. Starea pacientei a fost considerată „stabilă”. Uterul grefat provine de la o donatoare decedată. Femeile care pot beneficia de un astfel de transplant suferă de o formă ireversibilă de infertilitate, care afectează 3%-5% dintre femeile din întreaga lume. Primii din lume care au realizat transplant de uter au fost specialiștii de la Universitatea de Medicină din Göthenburg, Suedia (2013).

Încă un pas împotriva orbirii

Compania franceză Pixium Vision, care dezvoltă sisteme de refacere a vederii oculare, a anunțat succesul unei prime operații de implant la un pacient cu noul său produs de implant epi-retinian „Iris II”, pe care speră să îl poată comercializa pe piața din Europa la jumătatea anului 2016. Dotat cu 150 de electrozi, de trei ori mai mulți decât prototipul „Iris I”, pentru stimularea în mod artificial a retinei cu deficiențe și pentru restabilirea vederii formelor și a mișcărilor, „Iris II” este destinat pacienților deveniți orbi din cauza retinitei pigmentare, o boală genetică degenerativă.

168 de pacienţi cu HIV/SIDA au murit anul trecut

168 de persoane cu HIV/SIDA au murit în cursul anului trecut, a informat recent Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, prin Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA. Din cele 698 de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA identificate în anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV și 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. Cele mai multe cazuri de infecție cu HIV/SIDA (280) au fost depistate în județul Ilfov. Potrivit sursei citate, dacă în anul 2010 rata de infecție cu HIV se situa sub procentul de 3%, în numai doi ani, cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au înmulțit până la 30%.

Inima magnetică artificială, până la înlocuirea cordului

Medicii de la Spitalul Bambin Gesú din Roma, Italia, au implantat cu succes, pentru prima dată în lume, o inimă artificială magnetică unui minor. Intervenția chirurgicală a fost efectuată în contextul în care pacienta de 16 ani putea suferi în orice moment un infarct din cauza unei miocadriopatii dilatative severe. Fata era în așteptarea unei inimi pentru transplant. Pacienta a trăit patru zile cu inima magnetică artificială, iar apoi i s-a făcut un transplant de inimă.