Main menu

header

569 14 1de Cătălina Tăgârță

În România, una din cinci femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III. Și în ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor, diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei, iar statisticile arată că doar 45% dintre femei au șansa de a supraviețui cinci ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% - cum se întâmplă în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer de sân.

Rata de supraviețuire este de 90%

Descoperite la timp, atât în cancerele de sân, cât și în cele de ovar se poate interveni mai eficient, șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate este mai redus. Așadar, în cazul diagnosticării bolii în stadiul I, rata de supraviețuire în cazul cancerului de sân este aproximativ aceeași ca în cazul depistării în stadiile II și III, respectiv poate ajunge la 90%. În schimb, diagnosticarea cancerului de ovar în stadiul I crește rata de supraviețuire la 94%. În concluzie, efectuarea controalelor medicale periodic și informarea constantă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-și proteja sănătatea și pentru a depista eventuale afecțiuni în stadii incipiente, potrivit specialiștilor. Cu ocazia Lunii Femeii, conferința tip dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” și-a propus să aducă în prim-plan sănătatea doamnelor şi să le ofere un aport informațional cu privire la combaterea cancerului de sân și de ovar.

În 2014 au fost înregistrate 15.174 de cazuri noi

Alături de adoptarea unor măsuri de prevenție și intensificarea eforturilor pentru a depista maladia în faze incipiente, progresul în ceea ce priveşte diagnosticul precis și inovația terapeutică sunt extrem de importante în lupta cu cancerul. Astfel, pe lângă diagnosticarea precoce, accesul pacientelor la tratamente eficiente poate însemna un pas în plus către atingerea obiectivelor finale: creșterea ratei de supraviețuire și o îmbunătățire a calității vieții. Aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populația feminină din România sunt asociate cancerului mamar, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății într-un raport din care mai reiese și că, în țara noastră, doar în anul 2014 au fost înregistrate 8.981 de cazuri noi de cancer de sân, 1.850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4.343 de cancer cervical. În total, în 2014 au fost înregistrate 15.174 de cazuri noi de cancere specifice femeii.

„A sporit și rata mortalității”

Specialiștii în sănătate de la Organizația Mondială a Sănătății subliniază necesitatea ca orice femeie, indiferent unde ar trăi, să aibă acces la servicii de îngrijire de calitate, care să îi asigure supraviețuirea în lupta cu cancerul. Conferințele cu titlul „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” se desfășoară în luna martie în patru orașe din țară. Prima a avut deja loc la București, iar următoarele se vor derula la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Cu ocazia acestor evenimente, specialiști cu experiență vastă în oncologie și în arii de practică medicală conexe, alături de reprezentante ale societății civile și ale asociațiilor de pacienți din sfera oncologiei, aduc în prim-plan importanța prevenției, a diagnosticului precoce și precis, precum și a abordării personalizate în îngrijirea femeilor cu cancer. „Conform statisticilor, cancerul este în creștere și în țara noastră. Dacă în 1990 erau 50.000 de cazuri noi, în 2013 s-au înregistrat 67.300 de cazuri, deci a avut loc o creștere cu 14%, iar acest lucru a sporit și rata mortalității. Dacă în 1990, numărul deceselor înscrise din cauza cancerului era de 34.000, în 2013, numărul a evoluat la 41.000. Creșterea este cauzată atât de îmbătrânirea populației, cât și de supraponderalitate, fumat și stil de viață nesănătos. Datele sunt alarmante, dar vestea bună este că, datorită prevenției, pot fi îmbunătățite”, a declarat șef lucrări doctor Dana-Lucia Stănculeanu, șef secție Oncologie Medicală I, IOB.

Nu uitați de controlul anual la sâni!

Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „Reprimește viața în dar”, care își propune furnizarea de informații de interes general referitoare la problematica afecțiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesioniștilor în domeniul sănătății atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg. „Institutul Clinic Fundeni se adresează în special pacienților urologici și celor cu afecțiuni hepatice, care sunt în special bărbați. Și totuși pot spune că, din totalul cazurilor oncologice din spital, 45% sunt femei, ceea ce înseamnă foarte mult. Patologia oncologică este în explozie, iar noi toți ar trebui să facem ceva. După vârsta de 40 de ani, spre exemplu, trebuie făcut anual un control la sâni. Și să nu uităm de testele pentru cancerul ginecologic sau cel mai bine de vizitele regulate la medicul de familie, care știe cel mai bine să vă ghideze pașii”, a declarat și conferențiar doctor Carmen Orban, manager IC Fundeni.

Prevenția, diagnosticul precis şi abordarea personalizată sunt armele principale în optimizarea rezultatelor în afecțiunile oncologice

Cancerul pulmonar, diagnosticat rar când este localizat în plămâni

Ovarian - rata medie de supraviețuire la cinci ani ajunge la 94% în stadiul I. Este a cincea cauză de deces a femeilor. Mai puțin de 40% dintre cazuri sunt vindecabile. În România, 4.000 de cazuri sunt diagnosticate și aflate sub tratament. În 20%-25% dintre cazuri, cancerul ovarian este rezultatul mutației BRCA.

Mamar - cauza numărul 1 de mortalitate. Aproximativ 9.000 de cazuri descoperite anual. 1 din 18 femei va dezvolta această formă de cancer pe parcursul vieții.

Pulmonar - rata de supraviețuire la cinci ani este mai mică de 10%. Doar în 15% dintre cazuri e diagnosticat atunci când este localizat încă în plămâni.