Main menu

header

583 15 1de Carmen Ciripoiu

Cu o simptomatologie ce variază larg, de la asimptomatic până la cazuri cu insuficiență cardiacă severă, cardiomiopatia hipertrofică obstructivă (CMHO), o boală rară în România, a devenit în ultima perioadă una dintre principalele cauze de deces subit la pacienţii tineri, mai ales la sportivii de performanţă.

Dificil de diagnosticat și de tratat

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este suspectată de obicei după depistarea cu ocazia unui control medical de rutină sau din cauza apariței recente a dispneei, a unor modificări electrocardiografice accentuate sau a unui suflu cardiac. Specialiștii spun însă că este extrem de greu de depistat, întrucât presupune investigații foarte multe: electrocardiogramă, ecocardiografie transtoracică de repaus şi de stres, ecocardiografie transesofagiană, Holter ECG/48 de ore, rezonanţă magnetică cardiacă şi, de cele mai multe ori, testare genetică. Acest tip de investigaţii se fac doar în centrele integrate şi presupune, pe lângă aparatura de ultimă generaţie, şi evaluarea pacientului de o echipă multidisciplinară (cardiolog, imagist, chirurg, anestezist) cu expertiză în patologii rare. Boala se caracterizează prin îngroşarea pereţilor ventriculari şi dezorganizarea arhitecturii muşchiului inimii.

Afectează în mod special tinerii

Cei mai afectați de această maladie rară sunt tinerii și sportivii de performanță, un procent de 30% dintre morțile subite apărând chiar în timpul efortului. Când boala se află în fază incipientă, sunt de ajuns tratamentul medicamentos și un stil de viață sănătos. Când boala a atins apogeul, singura modalitate ca pacientul să rămână în viață este intervenția chirurgicală. La o mare parte dintre pacienți este posibil ca boala să nu manifeste niciodată simptomele caracteristice. Întrucât nu există date care să demonstreze că tratamentul farmacologic poate modifica evoluția afecțiunii, bolnavilor cu risc scăzut nu li se recomandă niciun fel de medicație.

Simptome

Printre factorii de risc care duc la apariția CMHO se numără antecedentele familiale de moarte subită, hipertrofia extremă, sincopele inexplicabile. Simptomele frecvente sunt modificarea respirației, durere în zona pieptului, jena precordială, palpitații sau ritm neobișnuit al inimii, umflarea picioarelor, slăbiciune și oboseală, leșin, tuse, lipsa poftei de mâncare și pierderi în greutate, învinețirea pielii, un anumit sunet al inimii care poate fi auzit doar cu un stetoscop, vene umflate la gât, ficat mărit.