Main menu

header

583 12 1de Diana Tudor

Menopauza este un proces natural, pe care fiecare femeie îl experimentează după vârsta de 40 de ani, și care este însoțit de diverse simptome prevestitoare: bufeuri, transpirații nocturne, menstruații neregulate, dar și de oboseală și schimbări bruște de dispoziție. În afară de aceste semne, menopauza este caracterizată de anumite dereglări hormonale ce se traduc prin pierderi de calciu și riscul apariției unor boli care deteriorează structura osoasă, cum ar fi osteoporoza. Din păcate, lipsa calciului afectează în mod semnificativ și dantura, în sensul că o predispune la diverse afecțiuni sau fracturi osoase. Aflăm mai multe informații despre acest subiect de la doctor Ada Epistatu (medalion), medic stomatolog în cadrul clinicii Ada Dental Center.

„Vitaminele și mineralele ajută în sănătatea dentară”

- Ce se întâmplă cu dantura unei femei la menopauză?

- Femeia, la menopauză, trece prin numeroase modificări, care îi aduc anumite schimbări la nivelul organismului. Dintre acestea, modificările hormonale sunt cel mai importante, deoarece ele conduc către scăderea nivelului de vitamine și de minerale, în special calciu și vitamina D.

- În ce fel influențează lipsa acestor vitamine și minerale sănătatea dentară?

- Substanțele minerale și vitaminele sunt foarte importante pentru dantură și pentru calitatea zâmbetului. Ele au un rol semnificativ în sănătatea dinților, a gingiilor și a osului care susține dinții. În momentul în care avem carențe de vitamine și de substanțe minerale, sistemul imunitar scade, iar acest lucru se reflectă cel mai bine la nivelul sănătății orale, prin modificări și retracții osoase, prin modificări gingivale, precum și ale culorii gingiilor, buzelor și chiar a obrajilor. Acestea sunt semne pe care orice femeie intrată la menopauză și care nu a avut probleme, în general, cu dinții le poate observa și poate merge la dentist pentru remedierea lor. Medicul stomatolog constată dacă se accelerează retracțiile osoase sau apar modificări gingivale.

„Odată cu înaintarea în vârstă se va constata și o retragere a osului și a mucoasei”

583 12 2- La ce alte aspecte mai trebuie să fie atente femeile la menopauză?

- Odată cu înaintarea în vârstă se va constata și o retragere a osului și a mucoasei, care, în timp, va conduce către „dezvelirea” rădăcinii dintelui. Din păcate, femeile nu observă aceste lucruri și sunt extrem de neatente atunci când vine vorba despre sănătatea orală. Se duc foarte rar la control și nu își fac radiografii panoramice o dată la cinci ani, așa cum le sfătuiește medicul dentist, pentru a verifica sănătatea suportului osos al dinților.

- Ce alte probleme dentare mai pot întâmpina femeile la menopauză?

- Intrarea la menopauză este caracterizată, de cele mai multe ori, și de apariția problemelor parodontale, gingiile și mucoasele fiind foarte afectate. Multe femei ajung să aibă mobilități dentare până în menopauză, ceea ce conduce la migrarea dinților și, în final, la pierderea lor. Odată ce apare menopauza din punct de vedere hormonal și aportul de calciu, vitamina D, potasiu și seleniu scade, atunci problemele dentare preexistente vor fi accelerate și agravate. Din păcate, nu menopauza este responsabilă pentru apariția acestor probleme, ci lipsa de grijă față de sănătatea orală pe care femeile au manifestat-o până la menopauză.

- Ce efect are deshidratarea danturii, specifică menopauzei, asupra sănătății orale?

- Odată cu înaintarea în vârstă, dantura se deshidratează, începe să se închidă la culoare, pulpa dentară nu mai este atât de bine irigată, toate aceste lucruri contribuind la apariția unei sensibilități. Dinții devin mai casanți, fiind predispuși la fracturi. Pentru a preveni toate aceste probleme, le sfătuim pe doamne să meargă la controale până la instalarea menopauzei și să își pună la punct sistemul dento-alveolar, pentru ca la menopauză să nu existe probleme majore care să se poată agrava. De asemenea, este foarte important să venim cu un aport nutritiv de vitamine și de minerale, acesta fiind secretul unei dentiții sănătoase.

„Medicația prescrisă în diabet afectează sistemul dento-parodontal”

583 12 3- În ce fel influenţează instalarea osteoporozei sănătatea orală?

- Osteoporoza, caracterizată de pierderea densității osoase, va afecta, în egală măsură, și oasele maxilare. Osteoporoza, sănătatea orală precară, un aport scăzut de vitamine și de minerale, toate vor contribui la afectarea dinților și a gingiilor la menopauză. Este foarte important să luăm calciu cu o concentrație mai mare, alături de vitamina D, pentru fixarea sa în oase. Vara putem renunța la vitamina D, deoarece soarele ajută la absorbția calciului în organism.

- Există și alte afecțiuni secundare care pot afecta sănătatea sistemului dento-alveolar?

- Da, diabetul și problemele cardiovasculare prezente la femeia aflată la menopauză au un răsunet și asupra sănătății orale. În ambele cazuri, medicația prescrisă are ca efect secundar scăderea sistemului imunitar și, implicit, afectarea sistemului dento-parodontal.

La fiecare zece ani pierdem 1 mm din osul care susține dintele

„Cavitatea orală este oglinda sistemului imunitar în organism“

„Evitaţi consumul excesiv de citrice!“

- Cum putem ajuta dantura?

- Trebuie să ne pregătim pentru menopauză prin adoptarea unui stil de viață sănătos, astfel încât să nu avem probleme dentare sau alte probleme de sănătate și să ne putem bucura de această perioadă, care este, de altfel, foarte frumoasă. Astfel, recomand mai multă mișcare și o alimentație echili­bra­tă, cu un aport crescut de vitamina A și vitamina C. Doamnele aflate la menopa­uză pot consuma mai multe fructe și legume, cu evitarea consu­mu­lui exce­siv de citrice, care poate ero­da smalțul. De asemenea, pot consuma produse lac­tate, precum și carne de pui și pește, în special somon, ambele con­ținând vita­mine esențiale pentru o dantură sănă­toasă. În schimb, ar trebui evitat consu­mul de grăsimi, care nu aduce niciun aport organismului, pre­cum și de băuturi alcoolice și carbogazoase.