Main menu

header

586 15 1de Cătălina Tăgârță

Uitați să vă ridicați cu orele din fața calculatorului și nu țineți cont nicio clipă de ce înseamnă poziție corectă la birou, iar seara vă plângeți de dureri de spate și nu numai?! Doctor Iulia Belc, specialist BioOrtoclinic, susține că această patologie de calculator, care poate varia de la spondiloză la hernie de disc, este din ce în ce mai des întâlnită la persoane tot mai tinere, din cauza locurilor de muncă unde sunt nevoite să stea timp îndelungat în fața unui computer, uneori mai mult de opt-nouă ore/zi.

„Dacă scaunul nu are brațe, apar dureri ale coatelor”

Din păcate, poziția pe care o adopaţi, ergonomia scaunului și așezarea calculatorului nu sunt întotdeauna optime. De aceea, de foarte multe ori se stă cu trunchiul întors, rotat sau la o distanță mult prea mare față de ecranul calculatorului. „Aceste poziții provoacă proiecția anterioară a cefei, adică vă determină să aplecaţi capul înainte, curbând exagerat coloana cervicală. De asemenea, dacă scaunul nu are brațe și cotul nu are pe ce să se sprijine, iar tastatura nu este în continuarea mâinii, pot să apară dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor”, explică doctor Iulia Belc, directorul medical al clinicii de vertebrologie, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie. Conform specialistului BioOrtoclinic, toate aceste poziții vicioase pot aduce multă suferință la nivelul coloanei cervicale și la nivelul coloanei lombare dacă oamenii nu știu ce înseamnă o poziție corectă în fața calculatorului.

Nu uitați să vă ridicați la 45-50 de minute

586 15 2Iată câteva dintre regulile pe care trebuie să le respecte persoanele care muncesc toată ziua la birou. Scaunul trebuie să aibă spătar înalt și drept, dar și brațe, pentru a avea pe ce să sprijiniţi coatele la nivelul de înălțime al tastaturii. Distanța față de desktop trebuie să fie la nivelul unei lungimi de braț. Este foarte important ca picioarele să se sprijine pe o treaptă, fie ea specială pentru acest lucru sau realizată, de exemplu, din câteva topuri de hârtie. Această poziție de lucru trebuie întreruptă prin pauze succesive, la interval de 45-50 de minute, când trebuie să încercați să vă mișcaţi și chiar să faceţi câteva exerciții de întindere pentru coloana cervicală și pentru cea lombară, precum și pentru restabilirea circulației optime la nivelul picioarelor (mișcări de pedalare și de rotație la nivelul gleznelor, scuturări ușoare etc.).

Iată și exemple de alte exerciții ce pot fi efectuate la birou. Cele mai indicate sunt fandările (întindeți un picior spre înainte sau lateral și îndoiți genunchiul de două-trei ori, apoi schimbați piciorul); ridicările pe vârfuri, cu mâinile lăsate lejer pe lângă corp sau ridicate și ele; apoi ridicări din umeri - mențineți câteva secunde și reveniți în poziția inițială, apoi reluați; rotiri ușoare ale capului, aplecări spre înainte și înapoi. Dacă vreți să ridicați ceva de jos folosiți-vă de mișcarea de la fandare, cu un picior înainte și unul mai în urmă. Același lucru e valabil și pentru situațiile în care doriți să luați/puneți ceva pe un raft mai înalt.

„Dacă nu vă mișcați se perturbă circulația de întoarcere”

586 15 3Desigur că persoanele care stau mult timp pe scaun, nemișcate, riscă să dezvolte sensibilități ale spatelui, dar și alte probleme de sănătate dacă nu iau măsuri la timp. „Persoanele care stau foarte mult la birou, în poziție șezând, se pot confrunta cu mai multe probleme de sănătate”, avertizează doctor Iulia Belc. Iată câteva dintre acestea. În primul rând, se perturbă circulația de întoarcere, circulația venoasă și seara apar edemele la nivelul picioarelor. Și ochii au de suferit din cauza timpului prea lung petrecut la calculator. Devin roșii, obosiți, dau senzație de usturime sau de arsură. Pentru a evita aceste efecte, chiar și atunci când nu aveţi nevoie de corecție de vedere, e indicat să purtaţi ochelari cu lentile antireflex. În plus, pot apărea tulburări de somn, de memorie, de concentrare și chiar irascibilitate. „Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate dacă în momentul în care apar durerile de coloană faceţi un consult medical pentru o evaluare corectă și, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburărilor de statică și a durerilor vertebrale. Decompresiile, mobilizările, gimnastica medicală asistată, fizioterapia sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut în fața calculatorului”, subliniază specialistul clinicii de vertebrologie.

Pe lângă pauzele care trebuie luate cât mai des atunci când sunteți la calculator este important să faceți profilaxie și în timpul liber. Mai exact, puteți opta pentru câteva ore de sport/mișcare seara după program sau măcar în weekend. Puteți alege între: plimbări pe jos, mers cu bicicleta, înot, exerciții la sală sau orice altceva vă face plăcere

Postura corectă la calculator

Atunci când petreceți timp în fața calculatorului trebuie să adoptați o poziție corectă. Aceasta ar fi următoarea: spatele trebuie să stea rezemat de spătarul scaunului/fotoliului. În cazul în care spătarul este prea în spate, folosiți o pernă pentru a vă sprijini de ea. Spatele trebuie să stea drept. Cu cât capul este aplecat mai în față și în jos, cu atât mai mult veți avea dureri în zona cervicală. Brațele vor sta așezate pe masă, îndoite la 90 de grade, la fel ca picioarele. Atenție! Picioarele trebuie ținute apropiate, nu unul întins mai în față și celălalt într-o parte, și nici picior peste picior. Cea mai confortabilă poziție pentru coloana vertebrală este să țineți tălpile pe podea ori dacă scaunul este prea sus folosiți un suport (un scăunel, două-trei topuri cu hârtie) pe care să așezați tălpile. Monitorul calculatorului sau ecranul laptopului trebuie să fie la același nivel cu privirea, fiindcă, dacă acesta este mai jos, veți fi tentați să aplecați și capul și să curbați coloana. Așadar, soluția potrivită pentru cei care folosesc laptopul în mod curent ar fi să-l poziționeze pe unul-două topuri cu hârtie, iar pentru scris să se folosească de o tastatură separată. De asemenea, aveți grijă ca soarele să nu bată direct în monitor, fiindcă în acest caz nu veți vedea prea bine și veți fi tentat să vă mișcați tot timpul și să vă schimbați poziția într-una nepotrivită.