Main menu

header

586 14 1de Cătălina Tăgârță

Prezentați dureri persistente, arsuri, crampe, sensibilitate crescută, furnicături, amorțeală și alte senzații neplăcute la nivelul membrelor inferioare? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele pe care persoanele care suferă de neuropatie diabetică periferică le întâmpină zi de zi. Boala este o complicație frecventă a diabetului zaharat și crește riscul ulcerațiilor picioarelor, în situațiile extrem de grave putând duce chiar la amputații. Din cauza afectării nervilor la nivelul picioarelor, cel mai adesea pacienții nu observă leziunile minore și lasă boala să evolueaze nefavorabil către invaliditate.

„Pacienții pot beneficia de o gamă variată de metode terapeutice”

Neuropatia diabetică periferică trebuie abordată în primul rând prin tratarea bolii care o produce, adică a diabetului. Diminuarea durerilor specifice acestei complicații se poate face și prin anumite proceduri alternative, precum fizioterapie, stimu- lare nervoasă electrică transcutanată sau stimulare nervoasă electromagnetică. Aceste intervenții pot să aibă efecte benefice asupra persoanelor cu neuropatie diabetică periferică, în procesul de recupe- rare, îmbunătățindu-le calitatea vieții. „Persoanele cu neuropatie diabetică pot beneficia, în prezent, de o gamă variată de metode terapeutice menite să ajute în reducerea considerabilă a durerilor asociate problemelor de sănătate, pentru o bună recuperare. Este important de semnalat că, în multe dintre cazuri, cei care suferă de neuropatie diabetică nu sunt conștienți că au afecțiunea. De aceea, persoanele cu diabet trebuie să fie atente asupra simptomelor, să le identifice timpuriu, apoi să caute ajutor profesionist. În faza de recuperare, fizioterapia, de exemplu, alături de alte proceduri complementare, poate îmbunătăți notabil calitatea vieții”, declară conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică - NeuroDiab.

„Acordați atenție factorilor care pot afecta sănătatea picioarelor”

Procedurile menționate testează mai multe aspecte ale sănătății membrelor inferioare, precum integritatea, culoarea pielii, temperatura, prezența ulcerațiilor, forța, flexibilitatea, reflexele și coordonarea. „Pentru a avea o viață activă și independentă, o persoană cu neuropatie diabetică trebuie să trateze boala de bază (adică diabetul) în mod specific, dar și să acorde o atenție sporită tuturor factorilor care pot afecta sănătatea picioarelor și să încerce să caute cele mai potrivite recomandări din partea profesioniștilor, pentru a primi ajutorul de specialitate necesar în ameliorarea durerilor”, a mai completat specialistul.

Fizioterapia, utilă și în controlul glicemiei și al masei adipoase

Stimularea nervoasă electrică transcutanată presupune atenuarea durerilor prin utilizarea curentului electric în stimularea sistemului nervos. Curentul electric este aplicat pe suprafața intactă a pielii, prin scurte impulsuri, astfel încât să poată ajunge transcutanat la nervi. Această procedură blochează transmiterea impulsurilor de durere la creier, de aceea poate calma durerile cronice asociate neuropatiei diabetice periferice. În ceea ce privește stimularea nervoasă electromagnetică cu frecvență modulată, potrivit studiilor, această metodă poate să diminueze durerea la nivelul membrelor inferioare, însă efectul benefic al acestei metode este doar temporar. Fizioterapia este, de asemenea, o procedură cu un rol recunoscut în îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor cu neuropatie diabetică și a calității vieții acestora, fiind utilă și în controlul glicemiei și al masei adipoase, după cum arată Federația Internațională de Diabet. În cadrul acestei proceduri fizioterapeutul poate insista pe realizarea exercițiilor de tonifiere musculară și pe alte tehnici de stimulare.

Prin biofeedback este controlat ritmul cardiac

Alte proceduri alternative care pot să fie folosite în abordarea recuperării pacienților sunt terapia prin masaj și biofeedback-ul. Masajul, spre exemplu, poate reduce durerile, spasmele și crampele apă- rute la nivelul membrelor inferioare, îmbunătățește mișcarea, flexibilitatea, ajută la eliberarea endorfinelor, scade anxietatea și ajută starea generală a întregului organism. Biofeedback-ul este o tehnică prin care o persoană este antrenată să își îmbunătățească general condiția de sănătate prin controlul anumitor procese din organism care, în mod normal, au loc involuntar - precum ritmul cardiac, tensiunea arterială, tensiunea musculară și tempera- tura corpului. În cazul persoanelor cu neuropatie diabetică această procedură poate fi utilă în vederea relaxării progresive a diferitelor grupe de mușchi și pentru înlăturarea spasmelor musculare.

În ceea ce privește tehnica Tai-Chi, de origine chineză, s-a constat că această metodă poate crește abilitatea nervilor și viteza de a transmite semnale către creier și spre măduva spinării, inducând totodată o stare generală de bine în întregul corp

Doar medicamentele ţintesc exact cauza

Deși utile pentru terapia de recuperare a persoanelor cu neuropatie diabetică, niciuna dintre metodele prezentate nu trebuie văzută ca un înlocuitor pentru îngrijirea medicală de bază. Aceste proceduri sunt tehnici complementare, care pot doar să însoțească abordarea medicală clasică, pentru înregistrarea unor rezultate mai bune și mai rapide. Însă tratamentul de bază al neuropatiei diabetice trebuie să fie unul medicamentos, care are efect asupra cauzei, deci a bolii cronice, care este diabetul.