Main menu

header

587 14 1de Carmen Ciripoiu

Potrivit specialiștilor, nu mai puțin de 25% dintre persoane trăiesc cu o gaură în inimă, la propriu, însă majoritatea nu știu despre existența ei. Nedescoperită la timp și netratată, boala duce la accidente vasculare cerebrale grave, care cauzează de cele mai multe ori moartea.

Simptome: oboseală, transpirații, infecții respiratorii frecvente

Defectul septal atrial (cunoscut sub denumirea de gaură în inimă), chiar și atunci când are dimensiune moderată sau mare, poate fi tolerat fără a produce simptome în copilărie. Există cazuri în care apar totuși simptome ca oboseală, transpirații, infecții respiratorii frecvente. Cel mai adesea, la cei mici, medicul își dă seama de apariția bolii după ce constată la un simplu control un suflu cardiac. Dacă nu e diagnosticată, boala produce simptome de dispnee la efort, palpitații care reflectă tulburările de ritm atrial frecvente și mai târziu simptome legate de apariţia hipertensiunii pulmonare cu inversarea şuntului - sindromul Eisenmenger. De asemenea, există și riscul producerii unor accidente vasculare cerebrale din cauza trecerii cheagurilor de sânge din circulația venoasă, prin defectul septal atrial, în cea arterială.

Pentru depistare se fac investigații radioimagistice și de laborator

Cele mai bune metode prin care se descoperă maladia sunt investigațiile radioimagistice și de laborator. Spre exemplu, radiografia toracică scoate în evidență mărirea atriului drept, ventriculului drept și încărcarea circulației pulmonare. Dar analiza care precizează clar dacă bolnavul are sau nu gaură în inimă este ecografia bidimensională, care arată defectul de la nivelul septului interatrial, susţinută de examenul Doppler color, care determină curgerea sângelui la nivelul defectului. Alte instrumente de diagnosticare a bolii sunt ecocardiografia transesofagiană și ecografia de contrast, urmată de tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară.

Se folosesc dispozitive implantabile prin tehnica cateterismului cardiac

Unii pacienți au nevoie de un tratament medical specific, mai ales în cazul aparițiilor aritmiilor cardiace sau în cazul bolii avansate cu hipertensiune pulmonară. În prezent, defectul septal atrial poate fi închis folosind dispozitive implantabile prin procedeul cateterismului cardiac. Foarte importantă în această boală este profilaxia. De aceea trebuie urmat un regim de viață sănătos în timpul sarcinii (evitarea alcoolului, a fumatului și a drogurilor), respectarea screeningului prenatal al infecțiilor incriminate în producerea bolilor cardiace congenitale.

În majoritatea copleşitoare a cazurilor, defectul septal este o malformaţie congenitală, adică apare de la naştere