Main menu

header

587 14 2de Daniela Anton

Sunt inevitabile, persistente și nedorite. Cu toate acestea, secreţiile propriului organism fac parte din viaţa de zi cu zi şi trebuie să le confruntăm cum putem mai bine. Iată cele mai interesante curiozităţi despre secrețiile organismului nostru, pe care vi le prezentăm mai jos.

Transpiraţia nu este urât mirositoare

Transpiraţia în sine este inodoră, deci nu are miros, aceasta fiind doar un amestec de apă şi câteva substanţe chimice. Ceea ce duce la apariţia mirosului neplăcut atunci când transpirăm este de fapt cantitatea de bacterii de pe suprafaţa pielii, care se hrănesc cu transpiraţia. Există doar trei zone ferite de prezenţa glandelor sudoripare, iar acestea sunt: buzele, mameloanele şi organele genitale externe. În rest, absolut orice parte a corpului este acoperită de milioane de glande sudoripare. De asemenea, şi hormonii pot influenţa dezvoltarea acestor glande sudoripare, astfel că bărbaţii transpiră cu 40% mai mult decât femeile.

Saliva conţine anticorpi

Saliva este o secreţie pe care corpul nostru o produce constant şi fără oprire. O persoană normală poate produce până la 1,5 litri de salivă pe zi, însă ăsta nu este un lucru rău. Din contră, se pare că saliva este plină de apă, enzime şi anticorpi necesari pentru a menţine curată cavitatea orală, pentru a curăţa gura de microbi şi pentru a preveni apariţia cariilor dentare. Pe timpul nopţii, secreţia de salivă scade brusc, de aceea avem gustul rău în gură la prima oră a dimineţii.

Mucusul nazal, semn de afecţiune gravă

Secrețiile nazale sunt o combinaţie de apă, proteine, carbohidraţi şi diverse celule şi au rolul de a proteja sistemul respirator. Atunci când suntem răciţi sau suferim de o boală transmisibilă pe cale aeriană, acest mucus poate deveni semn al unei afecțiuni mai grave.

Lacrimile au efect de însănătoşire

Lacrimile conțin apă şi minerale care protejează suprafaţa ochilor de infecţii și ne feresc de uscăciunea ochilor. În plus, lacrimile apărute pe fond emoţional conţin hormoni pe bază de proteine şi substanţe chimice care au un efect natural de vindecare. De aceea se spune că plânsul este sănătos și că vă ajută să vă descărcați de emoțiile negative.

Strănutul poate atinge 100 km/oră

Un strănut apărut ca urmare a unei alergii sau a unui virus poate transmite microbi cu o viteză de până la 100 de kilometri la oră. Un astfel de strănut poate infecta mai mult de 150 de persoane într-o zonă aglomerată. De aceea, folosiţi şervețelul de fiecare dată când strănutaţi şi acoperiţi-vă nasul, pentru a împiedica răspândirea microbilor în aer.

Ceara din urechi, rol protector

Ceara din urechi este o secreţie formată din glandele sudoripare de la nivelul urechii, unele substanţe chimice şi celule moarte. Aceasta ia naştere în canalul auditiv extern şi, treptat, este împinsă către exteriorul urechii, ca într-un final să se usuce şi să poată fi uşor îndepărtată cu ajutorul apei şi al prosopului curat. Obiceiul de a vă curăţa urechile zilnic cu beţişoare este unul extrem de periculos, declară specialiştii, care spun că nu ar trebui să introducem corpuri străine în ureche, pentru că există riscuri serioase să rămâneţi fără auz sau pur şi simplu pentru că, în loc să scoateţi secreţiile din urechi, mai degrabă le împingeţi în interiorul urechii, favorizând apariţia dopurilor de ceară.