Main menu

header

596 14 1de Cătălina Tăgârță

Glosodinia (cunoscută și sub denumirea de „sindromul gurii care arde”) reprezintă o problemă serioasă, care cauzează disconfort și, în unele cazuri, poate afecta chiar și calitatea vieții pacientului. Este o suferință caracterizată printr-o puternică senzație de arsură, ce afectează fie întreaga cavitate bucală, fie doar părți ale acesteia (limba, obrajii, gingiile, uneori chiar și epiglota), și care poate fi comparată cu durerea resimțită în urma înghițirii unor alimente ori lichide fierbinți.

Se manifestă în special la bărbați

Glosodinia debutează mai ales la persoanele peste 50 de ani, manifestându-se în special la bărbați, mai puțin la femei. Factorii de risc sunt reprezentați de: infecții la nivelul tractului respirator superior care au recidivat; intervenții de tip stomatologic complexe, efectuate în trecut; manifestarea unor alergii alimentare sau expunerea la stres. Potrivit doctorului Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicilor Dr. Melnic: „Există două tipuri de glosodinie: cea primară, ale cărei cauze nu sunt încă elucidate, și cea secundară, care este de fapt o consecință a unor afecțiuni sistemice. Cea din urmă, fiind și cea mai frecventă, este o afecțiune ale cărei simptome ar putea fi măcar diminuate, dacă nu chiar evitate”.

Periajul excesiv favorizează apariția glosodiniei

596 14 2Sănătatea cavității bucale influențează direct apariția glosodiniei. Acest lucru se întâmplă din cauza creșterii anormale a dinților ori a implanturilor realizate greșit, care pot leza suprafața internă a cavității bucale. De asemenea, și „ticurile nervoase, cum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților), precum și iritația excesivă a cavității bucale - cauzată mai ales de periajul excesiv, utilizarea frecventă a apei de gură și consumul băuturilor acidulate pot facilita instalarea glosodiniei”, avertizează specialistul. Așadar, dacă prezentați senzația de arsură în gură este foarte posibil să aveți probleme cu dantura și nu ar fi rău să faceți o vizită medicului stomatolog.

Simptom incipient al candidozei

Printre cele mai frecvente cauze ale senzației de arsură în gură se numără și candidoza. Cu toate acestea, trebuie să rețineți că glosodinia nu este decât unul dintre simptomele incipiente ale candidozei. De aceea, este important ca primul pas pe care îl face pacientul să fie acela de a merge la medicul specialist, astfel încât să depisteze problema reală încă din primele faze de dezvoltare. „Chiar dacă în fază incipientă nu cauzează decât un disconfort minim, senzația de arsură în gură semnalează existența unei probleme la nivelul sănătății organismului. De aceea, le recomand pacienților să meargă la medicul stomatolog încă de la primele semne. Astfel, putem depista cauzele problemei de la început, când programul medicamentos mai poate fi încă eficient și rapid. Chiar și cele mai mici semne ale deteriorării sănătății pot anunța probleme dificile”, spune doctor Ion Melnic.

Este una dintre problemele pentru care automedicamentația nu e deloc o idee grozavă

Deoarece diabetul slăbește sistemul imunitar, pacienții diabetici pot fi predispuși la dezvoltarea infecțiilor fungice, ca de exemplu candidoza orală. Simptomele includ răni dureroase și dificultăți la înghițire. Dacă se dezvoltă o infecție fungică este important să mergeți cât mai curând posibil la medicul dentist. Ca o consecință a imunității scăzute, orice tratament stomatologic sângerând al pacientului diabetic trebuie însoțit de protecție antibiotică. De aceea este foarte important ca, în momentul în care pacientul se prezintă pentru prima dată la cabinetul stomatologic să îl informeze pe medic de prezența diabetului sau oricărei afecțiuni generale de sănătate. Un consult stomatologic realizat din timp poate identifica și soluționa cauzele arsurii rapid, înainte ca aceasta să se complice și să impună complicații dificil de tratat sau care impun tratamente mai dure asupra organismului. Tocmai de aceea, glosodinia este una dintre problemele pentru care automedicamentația nu este deloc o idee bună.

Poate trăda și un deficit de vitamine

Arsurile la nivelul cavitații bucale apar și în cazul carențelor de vitamine și de minerale (grupul B, fier, acid folic). Specialiștii atenționează că o dietă săracă în substanțe nutritive, mai ales în ceea ce privește vitaminele din grupul B, facilitează apariția senzației amintite. Cele mai accesibile alimente bogate în „B-uri” sunt: cartofii, somonul, morcovii, fasolea păstăi, sparanghelul, tonul, pepenele galben, vinetele, mazărea, varza creață sau nucile. E ideal să consumați cât mai multe fructe și legume dintre cele menționate în stare crudă, dar și să vă prezentați la medic pentru efectuarea unui control de rutină și a investigațiilor uzuale periodice. Rezultatele acestora vor indica dacă organismul duce lipsă de anumite vitamine.

Chiar dacă specialiștii nu au reușit să identifice cauzele exacte ale acestei afecțiuni, medicii recomandă să se ia măsuri încă de la primele semne ale apariției acestei senzații de disconfort

Tratamentul este personalizat

În absența unei cauze bine definite a glosodiniei primare, în prezent nu există un tratament standard în vederea vindecării acestei afecțiuni. Însă experimentele au dezvăluit că ar avea efect benefic clonazepamul și acidul alfa-lipoic, însoțite de terapia comportamentală și de administrarea de anxiolitice și anticonvulsivante. În ceea ce privește glosodinia secundară, tratamentul presupune gestionarea sau înlăturarea completă a factorilor determinanți, în funcție de situație. Însă medicul va face recomandările necesare ţinând cont de specificul fiecărui pacient în parte (tratamentul fiind deci personalizat).