Main menu

header

598 14 1de Carmen Ciripoiu

Cancerul este poate cea mai înspăimântătoare dintre boli, și asta pentru că reprezintă principala cauză a morții pe plan mondial. Mai mult, se presupune că, până în anul 2020, populaţia mondială va creşte la 7,5 miliarde de indivizi, dintre care aproximativ 15 milioane se vor îmbolnăvi de cancer şi doar 3 milioane vor supravieţui. De ce apare cancerul la sân? Se poate preveni boala? Sunt întrebări la care primiți răspunsuri în rândurile de mai jos.

Factori de risc

598 14 2Cauzele cancerului mamar nu sunt pe deplin înţelese. Acest lucru înseamnă că este dificil de spus de ce o femeie poate dezvolta cancer mamar, iar o alta, nu. Există anumiţi factori în privinţa cărora nu se poate face nimic, însă alţii pot fi schimbaţi. Potrivit specialiștilor, riscul de a dezvolta cancer mamar creşte odată cu înaintarea în vârstă, boala fiind frecventă în rândul femeilor de peste 50 de ani care au trecut de menopauză. Un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar îl au și femeile ale căror rude apropiate au avut această maladie sau cancer ovarian. Chiar și așa, cele mai multe cazuri de cancer mamar nu sunt ereditare! Un nodul mamar benign nu înseamnă cancer mamar, însă anumite tipuri de noduli pot creşte uşor riscul apariţiei acestuia. De asemenea, femeile cu ţesut mamar mai dens pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar, pentru că există mai multe celule care pot deveni canceroase. Alte riscuri la care este expusă o femeie pentru a dezvolta cancer mamar este atât cantitatea de estrogen la care este expus corpul, cât și supraponderabilitatea, obezitatea, consumul de alcool, expunerea la ra- diații, precum radiografiile cu raze X şi examinările CT (tomografie computerizată).

Cauze spirituale

Potrivit cercetătorilor ruși, există foarte multe boli, printre care și cancerul la sân, care sunt puse în legătură cu faptul că oamenii nu știu cât e de periculos să emane sau să primească gânduri negative. Asta pentru că există o legătură biologică incredibilă între psihic și creier și corelația cu organele și țesuturile întregului organism uman. Potrivit studiilor unui excelent medic, doctor Ryke Geerd Hamer, fost internist șef la clinica oncologică a Universității din München, cancerul la sân este rezultatul grijilor provocate de un conflict de tipul „mamă-copil” sau „probleme cu partenerul”. Pe durata fazei de stres, cât conflictul este activ, celulele glandei mamare continuă să se multiplice, formând o tumare. Numeroasele studii ale doctorului Hamer arată că femeile, chiar şi atunci când nu alăptează, dezvoltă tumori ale glandelor mamare, din cauza grijilor obsesive pentru binele celor dragi (a copilului care are probleme, a unui partener bolnav sau de grija unui prieten cu probleme). Chiar dacă pare o generalizare la prima vedere, boala este asemenea unui ceas deșteptător care atenționează asupra alegerilor făcute.

Temerile instalează efectele secundare ale terapiei

Un studiu recent realizat la Universitatea din Marburg, care a implicat 111 de femei operate de cancer la sân, arată că efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de sân depind îndeaproape de temerile pacientelor, cele ce se tem cel mai mult suferind cele mai semnificative efecte secundare. Pacientele care au participat la studiu au avut parte de terapia cu hormoni, un tratament nou, care completează sau se substituie chimioterapiei, având ca scop limitarea riscului de recidivă prin inhibarea celulelor tumorale care primesc estrogeni și/sau progesteron. Principalele efecte secundare ale doamnelor care aveau deja așteptări negative vizavi de terapia cu hormoni au fost durerile articulare, creșterea în greutate și bufeurile. Specialiștii sunt însă optimiști și consideră că o schimbare a așteptărilor înainte de tratament, cu ajutorul psihologilor, poate îmbunătăți rezultatele terapiei. Hormonoterapia nu este recomandată tuturor pacientelor, aceasta fiind posibilă numai atunci când receptorii hormonali au fost identificați în celulele tumorale.

ATENŢIE! Purtarea sutienului cu sârmă crește dezvoltarea cancerului la sân.

Biopsiile deranjează celule canceroase și le răspândesc în corp

Substanţe fitochimice prielnice

De-a lungul timpului, au fost descoperite nu mai puțin de 25.000 de substanțe fitochimice care luptă cu mai multe tipuri de cancere. Licopenul este unul dintre principalii carotenoizi din dieta mediteraneană și este prezent în fructe precum pepenele roşu, caisele, guava roz, grepfrut, măceşe şi roşii. Resveratrolul se găseşte în fructe precum struguri, alune şi fructe de pădure și prezintă proprietăţi anticancerigene pentru o gamă largă de tumori, printre care şi cele specifice cancerelor limfoide şi mieloide, cancerului mamar, de prostată, de colon, de stomac şi de pancreas. Quercetina este un compus flavonic şi unul dintre principalele flavonode din alimentaţie. Substanța se găseşte într-o gamă largă de fructe şi de legume, dar şi în băuturi, precum ceaiul şi vinul. Indole-3-carbinol este prezent în alimente precum varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida. Studiile au indicat că substanţa are efecte anticancer, inhibând fixarea estrogenilor în ţesuturile tumorale. La rândul său, sulforafanul, care se găseşte în special în legume crucifere, și-a demonstrat în repetate rânduri capacităţile sale chimioprotectoare.

Analize gratuite pentru femeile din mediul rural

Femeile din mediul rural beneficiază în luna octombrie, pentru al treilea an consecutiv, de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân, potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Primele examinări gratuite în cadrul campaniei „Nu am făcut destul” au loc la 15 și la 16 octombrie în județul Gorj, în localitățile Glogova, Samarinești, Sivilești și Cătunele. La 22 și la 23 octombrie, caravana va fi în județele Vâlcea, în comuna Șușani, şi Brașov, în comuna Prej- mer și în comuna Tărlungeni. În județele Mehedinți și Olt, caravana va ajunge în ultimul sfârșit de săptămână din această lună în comunele Gogoșu, Godeanu (judeţul Mehedinți) și Optași (judeţul Olt).