Main menu

header

601 15 1de Roxana Istudor

Felul și întinderea problemelor cauzate de accidentul vascular cerebral stau în centrul unor noi descoperiri în ceea ce privește metodele de tratament viitoare ale uneia dintre cele mai grave și mai severe afecțiuni ale  contemporaneității.

Rețele neuronale capabile să tragă semnale de alarmă

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de gravă, mai ales prin consecințe. Este urmat de dizabilitate, care îi împiedică pe 75% dintre cei care suferă un astfel de episod de a mai munci și de a se reintegra în societate; îi afectează pe bolnavi și psihic, și mintal, și emoțional. De aceea, cercetători din toată lumea încearcă să descopere noi modalități de a-l preveni sau de a-i limita efectele. Cea mai recentă astfel de depășire de frontieră medicală o reprezintă rezultatele unei colaborări între neurologii de la universitățile din Glasgow și Dundee. Aceștia, împreună cu o echipă de ingineri, au descoperit, în premieră, mecanismul prin care rețelele neuronale ce sunt capabile să protejeze întinderea stricăciunilor provocate de acidentul vascular pot fi stimulate în această direcție, notează eveningtelegraph.co.uk.

Este posibilă limitarea extinderii daunelor

Cercetătorii au reușit să identifice mecanismul care utilizează capacitatea intrinsecă a rețelelor neuronale create în laborator de a furniza protecție în fața extinderii toxicității după accident, mai exact, un mare pas înainte în limitarea efectelor devastatoare ale unui astfel de incident. Oamenii de știință sunt încrezători că, după terminarea testelor, se va reuși ca stimularea acestei rețele să poată determina rezultatul menționat. „Prin acest proces am putut să demonstrăm cum se produce această întindere a daunelor asupra creierului. Pe parcurs, am descoperit și ceva ce nu se știa: un mecanism de acțiune rapidă pentru protecție neurologică”, explică dr. Michele Zagnoni, de la Universitatea din Strathclyde.

Timp de intervenție mult redus

Când vine vorba despre accidentul vascular cerebral, cea mai mare luptă pe care o dau medicii este cu extinderea rapidă a daunelor aduse creierului, a cărui protecție nativă intervine în curs de circa 24 de ore. Dar, potrivit oamenilor de știință care au descoperit mecanismul de stimulare, acest timp ar putea fi sensibil scurtat. „Răspunsul prea lent al protecției creierului face ca tratamentele și opțiunile curente de reabilitare să fie limitate. Noi am identificat faptul că rețelele neuronale sunt capabile să transmită în câteva minute semnale de avertisment referitoare la iminența apariției unei toxicități. Dacă acest lucru se va transforma într-o modalitate clinică de intervenție, ne-ar da o unealtă prețioasă în lupta contratimp cu limitarea efectelor”, arată dr. Christopher Connolly, de la Școala Medicală Dundee.

„Deși ceea ce am realizat sunt doar teste de laborator deocamdată, putem spune că s-a deschis o poartă spre stoparea daunelor cauzate de accidentele vasculare cerebrale“ dr. Christopher Connolly, Școala Medicală Dundee

Au examinat procesul numit moartea acută secundară a neuronilor

Proiectul de stimulare a rețelelor neuronale a examinat procesul numit moartea acută secundară a neuronilor, care apare în cazul afecțiunilor neurodegenerative, al ischemiei cerebrale, al traumatismelor creierului. Acestea au de regulă ca efecte extinderea neurotoxicității în zonele din vecinătate, neafectate, ale creierului. Urmările accidentelor vasculare cerebrale sunt dintre cele mai grave: fizice (slăbiciune, imobilitate, înțepenire), emoționale, cauzate de incapacitatea temporară sau permanentă a persoanei de a mai performa social, cognitive - prin scăderea capacității de gândire, memorare și comunicare.