Main menu

header

605 12 1de Carmen Ciripoiu

De cele mai multe ori, apariția unei mici carii sau a unei inflamații a gingiei nu pune semne mari de întrebare și trăim cu impresia că totul trece de la sine. Situația nu stă deloc așa, pentru că dinții, netrataţi la timp, duc la apariţia altor boli mai grave, care cu greu pot fi vindecate. Cum evităm astfel de situații ne explică doctor Simona Vlaicu.

„Caria, netratată la timp, va afecta inima”

- Este gura o poartă de intrare în organism, doamnă doctor?

- Cu siguranță. Pentru că există o relație foarte strânsă între bacteriile care produc inflamațiile bucale și o mulțime de boli organice. Poate că veți fi surprinsă, însă bacteriile orale contribuie în unele cazuri la apariția atât a osteoartritei genunchilor, cât și a artritei reumatoide. Este nevoie de mult mai multe studii care să confirme că bacteriile din gură pot provoca artrita. Unii cercetători susţin că acestea o pot exacerba. Mergând mai departe, bacteriile din gură se pot regăsi şi în plămâni, și pot provoca pneumonie sau alte boli grave. Aceste fenomene sunt mai des întâlnite la persoanele cu un sistem imunitar compromis. Există și specialiști care spun că aceeași bacterie agravează boli cronice ale sistemului respirator, cum ar fi emfizemul pulmonar. Și lista poate continua, pentru că oamenii acordă o importanță mult prea mică legăturii dintre starea generală a sănătăţii lor şi stomatologie.

- Ce alte boli provoacă dinții netratați?

- Caria, de exemplu, considerată de mulți pacienți o banalitate, netratată la timp, va afecta inima. Gingiile devin sensibile, sângerează şi bacteriile ajung pe artere. Odată intrate în sânge, bacteriile slăbesc inima prin apariţia unor boli ca endocardita sau miocardita. De sănătatea gingiei și a dinților depinde și buna funcționare a pancreasului, acesta fiind cel care reglează nivelul glicemiei în sânge. Odată atacat de bacteriile aflate în cariile dinţilor, pancreasul nu mai funcţionează normal şi, în timp, poate apărea diabetul de tip II. Pe de altă parte, diabetul provoacă afecţiuni gingivale. Ca urmare, diabetul și sănătatea dinților depind unul de celălalt. V-ați gândit vreodată că abcesul dentar provoacă infecții grave? Bacteriile care l-au provocat ajung în oase pe cale sangvină, așa încât osul din vecinătatea abcesului dentar este infectat, şi astfel apare osteomielita. Febra mare, greaţa şi durerea intensă din dreptul unui os sunt semne că un pacient are această boală.

„Schimbările hormonale duc la apariția gingivitei de sarcină”

- Cât este de adevărat că o igienă precară duce la dificultăți de concepere a unui copil?

- Există un studiu recent, care a fost realizat de Societatea Europeană de Reproducere Asistată şi Embriologie, care arată că doamnele și domnișoarele care au o igienă dentară ce lasă de dorit au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a concepe un copil. Explicația este aceeași: bacteriile din cavitatea bucală duc în timp la creșterea numărului de bacterii din organism. Ca să prevenim acest tip de problemă sunt foarte importante periajul zilnic al dinților, folosirea aței dentare şi controlul stomatologic periodic. Mai mult decât atât, este vital ca medicul stomatolog să fie informat de statutul de viitoare mămică al femeii încă din primul trimestru de sarcină. Să nu uităm că schimbările hormonale din timpul sarcinii pot cauza inflamarea gingiilor - apare așa-numita gingivită de sarcină. În tot acest interval recomand să fie folosită o periuță de dinți cu peri moi. Dar și dușul bucal. E bine să fie folosită și o pastă de dinți cu efect antibacterian, iar dinții să fie periați de câteva ori pe zi. De asemenea, în primul trimestru de sarcină trebuie evitate pe cât posibil medicamentele, radiografiile, dar și anesteziile, deoarece aceasta este perioada în care se formează organele bebelușului. De evitat extracțiile dentare, mai ales în trimestrele I și III (lunile 1-3 și 7-9 de sarcină).

- Poate duce fumatul la afecțiuni grave ale gingiilor?

- Fumatul permite formarea mult mai rapidă a plăcii bacteriene și face ca bolile gingiei să progreseze foarte rapid. Afecțiunile gingiei, și nu caria dentară, cum s-ar crede, rămân principala cauză de pierdere a dinților la adult. Toată lumea vorbește despre cancerul pulmonar sau de gât, dar uităm că anual mii de oameni mor din cauza cancerului oral, care se datorează fumatului. Fumătorii pot folosi paste de dinți speciale, alternând cu cele uzuale. În ceea ce privește respirația urât mirositoare din cauza țigărilor, există apă de gură. Fumătorii în special trebuie să facă vizite regulate la medicul stomatolog, pentru a le fi identificate orice leziuni, dar și pentru a li se igieniza dinții, care se colorează din cauza tutunului.

Mercurul din vechile obturații, un risc real pentru sănătate

- Toată lumea are obturații dentare, însă prea puţini ştiu că acestea pot afecta grav sănătatea…

- În copilărie sau în adolescență, mulți dintre noi am avut de-a face cu obturații din amalgam. Acest material este scos din uz, pentru că nu este estetic (sunt argintii, vizibile), iar amestecul de pulbere de argint și mercur este un material controversat, deoarece are un efect nociv asupra organismului. Cea mai bună soluție rămâne înlocuirea acestora cu obturații din glasionomeri (o pudră silicată de sticlă și un acid polyalkenoic). Acestea aderă chimic la țesutul dur al dintelui și eliberează fluor pentru o perioadă relativ îndelungată, întărind astfel structura dintelui.

- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de tratamentele oferite de dumneavoastră?

- Pentru consultații și tratamente pot fi contactată la numărul de telefon 0723.261.700.

Gingivita poate duce la naşterea prematură

Fumătorii trebuie să folosească paste de dinți speciale, alternând cu cele uzuale

Copiii îşi pot pierde dinţii noi

605 12 2Persoanele care au un copil cu dentiție mixtă și există un abces trebuie să-l aducă urgent la stomatolog pentru a-i fi tratată infecția. Dacă aceasta este lăsată să-și facă de cap sau e tratată acasă, puroiul va afecta dezvoltarea dinţilor permanenţi (muguri). Sunt foarte rare cazurile în care dinţii noi sunt scoşi pentru a împiedica răspândirea infecţiei, pentru că astfel copilul rămâne cu un dinte lipsă, care va afecta poziţionarea corectă a celorlalţi dinţi.