Main menu

header

de Dana Georgescu

Doar două doze de vaccin anti-HPV pentru copiii de 11-12 ani

Copiii cu vârste de 11-12 ani pot primi doar două doze de vaccin anti-HPV pentru a preveni mai multe tipuri de cancer, au anunțat recent autoritățile americane. Până în prezent, recomandarea era de trei doze de vaccin contra Human Papilloma Virus (HPV). Noua recomandare făcută de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) se bazează pe un studiu care arată că adolescenții pot beneficia astfel de o protecție similară. Cele două doze trebuie administrate la interval de șase luni. Persoanele cu vârste între 15 și 26 de ani trebuie să primească în continuare trei doze, a precizat CDC.

Bacteriile intraspitaliceşti se pot răspândi prin halatele asistentelor

Staphylococcus aureus meticilino rezistent (MRSA) şi alte bacterii periculoase se pot transmite de la pacienții bolnavi internați prin intermediul halatelor angajaților din sistemul sanitar, potrivit unui nou studiu. În plus, acești agenți patogeni se pot răspândi și pe obiectele din camera de spital, precum balustradele de protecție de la paturi, mai arată cercetarea prezentată la IDWeek 2016, o întâlnire a mai multor organizații axate pe bolile infecțioase. Infecțiile intraspitalicești reprezintă un factor ce stârnește o îngrijorare din ce în ce mai mare - acestea afectează 1 din 25 de pacienți internați în Statele Unite în orice perioadă, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Europenii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi

Ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani a crescut în Uniunea Europeană (UE) de la sub 10% în 1960 la aproape 20% în 2015 și ar urma să ajungă la aproape 30% până în 2060. Speranța de viață a depășit 80 de ani în 18 state membre, dar acesta nu este neapărat un semn de sănătate bună, având în vedere că aproximativ 50 de milioane de oameni din UE suferă de boli cronice, subliniază un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Obezitatea împreună cu un consum excesiv de alcool sunt probleme „din ce în ce mai importante” în multe țări ale UE, unde o persoană din cinci continuă să fumeze și 16% dintre adulți sunt obezi, comparativ cu 11% în anul 2000.

Boala parodontală poate creşte pericolul de disfuncţii erectile

Disfuncțiile erectile sunt mai des întâlnite la bărbații care suferă de infecții cronice bacteriene la nivelul gingiilor sau boala parodontală, potrivit unui raport al Universității Medicale Guangzhou din China. „Ar putea fi încă prea devreme să sugerăm că bărbații cu disfuncție erectilă ar trebui să-și controleze dantura și că bărbații cu boală parodontală cronică ar trebui să-și facă probleme în privința funcției sexuale”, a spus doctor Zhigang Zhao, care a adăugat însă că „tratamentul bolii parodontale cronice poate controla sau elimina inflamația și poate reduce riscul de disfuncții erectile”.