Main menu

header

de Dana Georgescu

Tulburările mintale şi afecţiunile fizice sunt interconectate

Specialiști în psihologie de la Universitatea din Basel (Elveția) și de la Universitatea Ruhr din Bochum (Germania) au identificat, în premieră, modele temporale la copii și tineri care sugerează că tulburările mintale și afecțiunile fizice frecvente se află în strânsă legătură. Astfel, s-a observat că artrita și bolile sistemului digestiv sunt mai des întâlnite după episoade de depresie, în timp ce tulburările anxioase tind să fie succedate de obicei de boli dermatologice și precedate de probleme ale inimii. De asemenea, s-a observat în premieră o legătură între tulburările epileptice și cele de comporta- ment alimentar care le succedau.

Unu din şapte europeni cu virusul HIV nu ştie că este contaminat

Un raport al Centrului european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) arată că unu din șapte europeni purtători ai virusului HIV nu știe că este contaminat. Proporția este referitoare la cele 28 de țări ale UE, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia. În cele 31 de țări participante la studiu, raporturile sexuale între bărbați și femei este primul mod de transmitere (42%) și singurul care continuă să crească în amploare. Organi- zația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că este îngrijorată de recordul de contaminări din 2015 pe continentul european.

Obezitatea la adolescenţi poate afecta densitatea osoasă la vârsta adultă

Adolescenții obezi pot suferi efecte ireversibile asupra densității osoase din această cauză, potrivit unui nou studiu prezentat la congresul anual al Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA). Cercetarea relevă că adolescenții care au o cantitate mare de grăsime viscerală și o masă musculară scăzută au un risc mare de slăbire a structurii osoase. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, cazurile de obezitate în rândul adolescenților s-au înmulțit de patru ori în ultimii 30 de ani. Se estimează că peste o treime dintre copiii și adolescenții din SUA sunt supraponderali și obezi.

Un medicament contra Alzheimer, faza de testare pe subiecţi umani

Un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer, produs de Biogen Inc, are ca efect reducerea acumulărilor de plăci senile și a riscului de edem cerebral, conform unui studiu derulat timp de 12 luni pe pacienți umani cu Alzheimer incipient sau cu forme mai puțin severe. Însă, vor mai trece câțiva ani până la obținerea rezultatelor finale, conform companiei. Aducanumab acționează prin îndepărtarea plăcilor cerebrale din betaamiloid.