Main menu

header

609 10 1de Raluca Grințescu

Migrenele sunt îngrozitoare. Mulţi oameni au dureri de cap cronice pe care le îndură toată viaţa. În afară de medicamente şi de metode alternative, există o altă direcţie ce dă rezultate foarte bune, prin căi naturale: vindecarea prin folosirea propriei energii vitale din corp.

Dezechilibru în fluxul energiei

Toate sfaturile ce urmează se bazează pe principiul circulaţiei energiei în corpul nostru şi pe faptul că o problemă de ordin fizic poate semnala un blocaj în fluxul de energie sau un dezechilibru. Toţi funcţionăm cu o energie vitală care are un circuit bine stabilit în interiorul corpului. Din varii motive (stres, gânduri negative, oameni toxici în jur, poluare, probleme cu care ne confruntăm), această energie se dezechilibrează. Când vă rebalansați propria energie, atunci şi mintea, şi corpul se vindecă.

Observaţi-vă cu atenţie corpul

Din perspectiva circulaţiei energiei în corp, o durere de cap nu porneşte din cap, ci este rezultatul unei contracţii de energie care îşi are originea în zona abdominală. În medicina tradiţională chineză, probabil că ați auzit de expresia „energie stagnantă în ficat” - sau chi, cuvântul chinezesc pentru energia dătătoare şi purtătoare de viaţă din corpul nostru. Data viitoare când aveți o durere de cap, stați o clipă şi observați-vă cum se simte întregul dumneavoastră corp. Puteți să inhalați aer adânc în piept? Sau simţiți o gâtuire în zona gâtului şi a pieptului? Ca să vă relaxați corpul, trebuie să puteți respira adânc şi complet, de la buric până adânc de tot, să simţiți ca şi cum aerul a ajuns până la oase. Deci, cu intenţie conştientă începeți să inspirați în şi din abdomen, nu din plămâni. Nu vă forţați respiraţia. Doar lăsați-o să vină de undeva, adânc, din zona stomacului.

Faceți o plimbare pe jos

609 10 2Când aveți o durere de cap, excesul de energie este adunat tot în cap şi aveți nevoie să îl faceți să circule echilibrat prin tot corpul. Dacă sunteți în stare să vă ridicați din pat (uneori pur şi simplu nu puteți), ieşiți la o plimbare. Asta vă va duce energia în picioare şi în tălpi. Dacă alergați, vă veți regla, calma şi energiza tot sistemul. Când mergeți repede pe jos sau urcați un deal, de exemplu, ritmul cardiac se va armoniza cu respiraţia şi cu întregul corp.

Beți multă apă

Beți apă, multă apă, mult mai multă decât considerați că aveți nevoie. Puteți fi uşor deshidratat fără să realizaţi, iar asta duce deseori la migrene teribile. Chiar şi dacă nu sunteți, dacă beți multă apă, corpul va primi energie din ea şi se va seta pe o stare naturală de energie pozitivă, care este vindecătoare şi benefică. Să aveți la îndemână un litru de apă pentru orele următoare într-un recipient care vă e drag. Pe măsură ce beți, corpul dumneavoastră începe să se relaxeze. Când vine vorba despre vindecarea unui simptom, există un cuvânt-cheie important: fluxul. Fluxul de energie, fluxul fiecărui ritm din corp. Apa ajută foarte mult ca interiorul dumneavoastră să se armonizeze şi să existe un flux al stării de bine din organism.

Stați cu capul în jos şi cu picioarele în sus

Stați în cap sau sprijiniți-vă pe umeri sau ajutați-vă cu palmele aşa cum puteți. Poate suna a contradicţie cu sfatul de a vă duce la plimbare. Cum să puneți şi mai multă energie în cap? Pe cât de incredibil sună, pe atât de bine vă face. Această poziţie fixă va începe să vă reechilibreze fluxul energiei. Dacă puteți sta numai în cap, va avea un efect de vindecare imediată a durerii de cap, pentru că se deschid canalele de energie din cap până în picioare.

Meditaţie uşoară de vindecare

Întindeți-vă într-un loc liniştit, cu spatele drept, picioarele uşor depărtate şi cu mâinile relaxate, atârnând pe lângă corp. Doar trebuie să vă concentraţi pe respiraţie, cum vine şi cum pleacă. După o vreme repetați aceste cuvinte în timp ce inspirați: „Eu sunt sinele meu curat şi autentic”, iar când expirați: „Radiez de sănătate şi sunt complet relaxat”. Practicați asta cât de mult puteți, minimum zece minute, maximum o oră. Dacă vin gânduri multe şi simţiți că nu reuşiți, lăsați-le doar să treacă, precum un nor pe cer, fără să vă implicați în ele. Cum vin, aşa se duc dacă nu le dați atenţie. Trebuie să vă concentrați doar pe respiraţia dumneavoastră ca să vă reprogramați subconştientul, dându-i mesajul unei sănătăţi perfecte, pe care el îl va transmite fiecărei celule a corpului dumneavoastră.

Mirosiți levănţică sau mentă

Luați-vă ulei esenţial de levănţică şi/sau de mentă de la un magazin de specialitate şi puneţi-vă câteva picături la tâmple, pe gât sau în zona nărilor. Mai puteți pune câţiva stropi de ulei esenţial în apa unei băi fierbinţi; aprindeți o lumânărică, închideți uşa, băgați-vă în cadă, lăsați aburii apei fierbinţi să se ridice şi relaxați-vă. Alte arome recomandate pentru dureri de cap sunt: rozmarinul, eucaliptul şi lemnul de santal. Migrenele sunt însoţite, de regulă, de anxietate, depresie şi tristeţe, aşa că aceste arome vă pot îmbunătăţi starea de spirit. O picătură pusă între sprâncene vă va împrospăta aerul inhalat, vă va relaxa sistemul nervos şi vă va calma mintea agitată şi hiperactivă.

Fiți metafizic

Durerile de cap formează o contracţie a muşchilor capului. Când aveți o migrenă, de regulă înseamnă că aveți un blocaj în chakra a şasea, cunoscută şi sub numele de cel de-al treilea ochi. În metafizică, asta semnifică o frică; frica de a nu dori să vedeți ceva (o situaţie de viaţă) sau pe cineva (o persoană) pentru că nu sunteţi pregătiţi. Puneţi-vă următoarea întrebare: „Există anumite situaţii sau persoane din viaţa mea personală, intimă sau profesională care mă deranjează? Cumva nu îmi folosesc propria ghidare interioară şi fac ce îmi zic alţii, ce vor alţii, şi mie asta nu îmi convine?”. Poate că este ceva ce vă e teamă să priviți sau să acceptați ca parte din realitatea dumneavoastră. Sau poate fi cineva asupra căruia nu doriți să interveniți ca să schimbați ceva ce nu e în regulă între voi. Migrenele sunt aici ca să ne ghideze şi să ne ajute. Puteți să vă identificați un blocaj psihologic sau emoţional, şi atunci migrena să dispară miraculos. Deseori, de îndată ce conştientizați cine şi ce vă deranjează, durerea vă poate lăsa, pentru că, odată realizată problema, cu siguranţă găsiți energia de a o gestiona sau de a o rezolva. O durere de cap se potriveşte exact cu expresia: „Îmi stă ceva/cineva pe cap”. Aflați cine/ce şi sunteți pe cale să rezolvați nu doar durerea.

Aveți grijă de nevoile de bază

A menţine echilibrul în corp poate fi cel mai bun mod de a preveni o migrenă. Asigurați-vă că dormiți suficient. Stresul este un alt blocaj de energie; dacă sunteți sufocat între casă-serviciu-casă-serviciu, acordaţi-vă o pauză, o rupere de ritm. Schimbați aerul, peisajul pentru un weekend măcar. Mâncați mese regulate, care să includă proteine; ele sunt hrană pentru creier. În egală măsură, urmăriți care alimente vă dau anume dureri de cap. De exemplu, unii oameni descoperă că pur şi simplu corpul lor refuză alcoolul, pentru că după un singur pahar se aleg cu o durere de cap îngrozitoare. Alţii reacţionează la cafea, alţii, la alimente toxice cu aport energetic scăzut.

Respirați aer proaspăt

Stați în miros de ţigări, parfumuri grele, lemn sau alte asemenea „plăceri”? Mirosurile chimice pot declanşa sau pot accelera o durere de cap. Luați contact cu aerul proaspăt cât de des puteți; puteți recunoaşte care aer vă e benefic după faptul că nu simţiți că vă crispați când dați cu nasul de acel miros.

Dacă simţiți nevoia să vă reechilibrați energia din corp, pentru că, în afară de dureri de cap, vă simţiți şi veşnic obosit, mergeți la un specialist în acupunctură!