Main menu

header

615 14 1de Roxana Istudor

Deficitul de atenție și hiperactivitate (ADHD) se constituie într-unul dintre cel mai des întâlnite comportamente în rândul copiilor, arată Institutul Național de Sănătate din SUA. Statisticile sunt cu atât mai alarmante cu cât acest tip de afecțiune își sporește aria de manifestare spre tot mai mulți copii - studii recente estimează că procentul școlarilor afectați a ajuns la peste 11%, în creștere accentuată de la an la an. De asemenea, circa 4% dintre adulți au această problemă, atrage atenția webmd.com.

Frecvență în creștere

ADHD e o problemă tot mai răspândită, afectând acțiunile a milioane de copii care se manifestă dezordonat, hiperactiv, chiar impulsiv, notează medicalnewstoday.com. În anii din urmă, statisticile arată că 11% dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani sunt diagnosticați cu această afecțiune, ceea ce o situează între cel mai întâlnite, potrivit Centrului American de Prevenire și Controlul Bolilor. Simptomele pot apărea încă de la vârsta de 3 ani și se prelungesc deseori spre viața adultă, atrag atenția specialiștii, care insistă asupra necesității diagnosticării acestei afecțiuni pentru ca terapiile și tratamentul să fie cât mai eficiente. Deși nu sunt suficiente elemente care să ateste apariția afecțiunii din cauze de moștenire genetică, există totuși la îndemâna părinților o serie de elemente ajutătoare tratamentelor medicamentoase (de regulă evitate) și terapiilor psihologice: suplimentele, extractele naturale și alte mijloace ale medicinei complementare.

Boala netratată la timp generează dificultăți de organizare

Principalele probleme în cazul copiilor afectați de ADHD au o mare varietate de exprimare. Astfel, există inabilitatea de a manifesta atenție în timpul orelor de curs, dificultatea de a îndeplini sarcinile, lipsa de atenție și de concentrare, dificultatea de a-și menține calmul, frustrarea atunci când copilul trebuie să aștepte ceva, mișcările necontrolate, întreruperea activităților de grup, neliniștea pe locul desemnat, uitatul elementelor care țin de anumite obligații. Prelungite în viața adultă fără a fi tratate la timp, toate acestea generează dificultăți de organizare, obiceiul de a-i întrerupe pe alții, vorbire excesivă frecventă, incapacitatea de a sta locului, chiar evitarea unor sarcini care să solicite atenție, concentrare și timp de execuție. De asemenea, ezitările și impulsivitatea pot avea ca urmare neîncrederea celor din jur, cu impact negativ asupra relațiilor personale și profesionale.

Sunt de folos suplimentele cu grăsimi suprasaturate, melatonină, fier şi zinc

Remediile naturiste recomandate în caz de ADHD sunt rezultatul cercetărilor generate de creșterea interesului pentru această afecțiune, proporțional cu răspândirea ei tot mai accentuată. În condițiile în care mulți părinți au rețineri în a furniza medicamente copiilor lor care manifestă unele dintre simptomele acestei afecțiuni, oamenii de știință au constatat că apelul la soluții complementare este tot mai frecvent, notează publicația „Neural Plasticity”. Astfel, se practică pe scară largă, printre altele, administrarea de suplimente naturale, evitarea alimentelor prea viu colorate și exercițiile de respirație. Dintre suplimentele care s-au dovedit eficiente sunt menționate în publicația „Child & Adolescent Psychiatric Clinics” cele cu grăsimi suprasaturate (pentru reducerea manifestărilor nepotrivite de comportament), melatonina (pentru calmare și somn odihnitor), precum și fierul și zincul, minerale necesare în optimizarea proceselor metabolice.

Extractul de scoarță de pin dezvoltă coordonarea vizuală și motorie

Un studiu recent citat de Institutul Național de Sănătate din SUA arată că o serie de terapii cu ierburi și extracte naturale au efecte benefice în ameliorarea simptomelor copiilor cu ADHD. De exemplu, extractul de scoarță de pin crește coordonarea vizuală și motorie, reducând tendința de a manifesta deficit de atenție; gingsengul reduce hiperactivitatea; ningdongul, substanță din medicina alternativă chineză, este recomandat de specialiștii occidentali pentru tratarea ADHD; bacopa, tratament ayurvedic, ameliorează accesele de neastâmpăr și îmbunătățește controlul propriu al copiilor cu această afecțiune. Pe lângă toate acestea, sunt recomandate practici cu efecte pozitive, cum ar fi exercițiile fizice, acțiunile de conectare a acestor copii cu natura, diverse terapii prin care cei mici învață să se racordeze la activități de grup și să-și asume cu calm diverse responsabilități și sarcini.

Trebuie să se evite zahărul și drojdia

Deși nu există repere fixe între care să se poată încadra științific manifestările ADHD și mai ales cauzele acestora, unele observații și cercetări au dus la concluzia că este necesar un plan alimentar în cadrul căruia să se evite zahărul și drojdia. În detaliu, specialiștii recomandă să fie evitate pe cât posibil băuturile carbogazoase cu îndulcitori și o mulțime de chimicale, produsele fast-food, carnea procesată, chipsurile, carnea roșie. În plus, în condițiile în care acești copii sunt de regulă atrași de produsele viu colorate, este recomandat să nu fie expuși la ele, întrucât, după cum este îndeobște cunoscut, acestea conțin cei mai mulți aditivi, amelioratori, îndulcitori, potențiatori artificiali și multe alte substanțe chimice care pot agrava simptomele ADHD. Așadar, obiceiurile alimentare potrivite și alegerile sănătoase au efecte promițătoare nu doar asupra copiilor afectați, ci și a adulților care pot păstra unele dintre aceste manifestări mai târziu în viață.

„În prezent, există mai mult interes, mai multă cunoaștere, mai multă cercetare și mijloace mult mai avansate pentru combaterea ADHD“ (doctor Mandi Silverman, „Child Mind Institute“, New York)

Precauţie în faţa medicamentelor

În foarte multe cazuri, persoanele diagnosticate cu ADHD și familiile lor au multe reticențe în a apela la tratamentele medicamentoase. Iar motivele sunt multiple: riscul apariției efectelor secundare; utilizarea pe termen lung a unor substanțe care acționează asupra minții și felului de a gândi ale celor mici; îngrijorările cu privire la potențiala dezvoltare a unei dependențe de medicamente. În ceea ce privește utilizarea unor tratamente de stimulare, recomandate în 70%-80% dintre cazuri, publicația „Neural Plasticity” atrage atenția că acestea pot genera amețeli, scăderea apetitului, mișcări necontrolate ale mușchilor, insomnie, iritabilitate, dureri de cap sau de stomac, anxietate.