Main menu

header

615 13 1de Cătălina Tăgârță

În ciuda faptului că nu consumați alcool și încercați să aveți un stil de viață cât mai sănătos, cu ore de somn regulate, nu reușiți să scăpați de „pungile de sub ochi”? Din nefericire, acestea pot fi de cauză ereditară sau pot fi întreținute de lipsa utilizării cremelor cu factor de protecție. Mai multe pe această temă ne-a spus Elena Sburlan (foto), medic rezident oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgență București.

„Pacienții își descoperă singuri afecțiunea în fața oglinzii”

- Multe persoane se confruntă cu așa-numitele „pungi de sub ochi”. Care este denumirea medicală a acestei probleme și cum poate fi diagnosticată?

- Pungile de sub ochi, cearcănele sau hipercromia periorbitală - toate se referă la aceeași problemă des întâlnită în rândul populației. Termenul de hipercromie periorbitală se referă strict la modificarea colorației pielii, în schimb, atunci când vorbim despre pungile de sub ochi ne referim și la umflăturile discrete percepute la acest nivel - edemul suborbital. Denumirea completă medicală este, așadar, hipercromie și edem suborbital. Diagnosticul este simplu și, de regulă, pacienții își descoperă singuri afecțiunea dimineața, în fața oglinzii.

- Este suficient consultul oftalmologic sau e nevoie și de investigații amănunțite?

- Dacă luăm în considerare cauzele multiple ce pot sta la baza apariției acestui fenomen, este necesar ca pacientul să-și evalueze starea generală de sănătate, însă nu este nevoie de investigații amănunțite strict pentru această afecțiune.

„Există cazuri în care apare o micşorare drastică a câmpului vizual”

- Pungile inestetice apărute sub ochi sunt doar de competența oftalmologului sau pot avea legătură și cu alte specializări medicale? Spre exemplu, pot apărea din cauza retenției de apă sau a unor probleme renale?

- Pungile inestetice apărute sub ochi nu țin doar de competența oftalmologului. Această problemă se află la granița dintre oftalmologie, dermatologie și chirurgie plastică. Totuși, există cazuri de afectare severă, în care apare o reducere drastică a câmpului vizual al pacientului, devenind astfel o problemă cu pondere oftalmologică mai mare. Pot să apară și în cadrul unor probleme complexe de sănătate, însă în acest caz vorbim despre edeme generalizate mai severe și care nu sunt dispuse strict suborbital.

Principala cauză e factorul genetic

615 13 2- Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni inestetice?

- Cauzele și mecanismele care duc la apariția acestei afecțiuni nu sunt complet elucidate deocamdată. Se disting în mod special factorii genetici, cei de mediu, grosimea redusă a pielii la acest nivel, vârsta, anumite medicamente. Vorbim astfel despre: o componentă ereditară - dacă membrii familiei au cearcăne, atunci aveți un risc mai mare în a le dezvolta și dumneavoastră; o componentă de mediu - lipsa somnului, lipsa protecției antiradiație UV la acest nivel, deficiențe alimentare, microtraumatisme repetate (frecarea ochilor), fumat, alergii; și o componentă anatomică - la acest nivel avem cel mai subțire strat al pielii din organism, prin urmare, orice modificare a țesutului subiacent devine foarte ușor vizibilă, vasele sangvine sunt dispuse superficial, precum și un sistem de drenaj limfatic ce poate fi supraîncărcat ușor. Există un mecanism complex care asigură echilibrul între fluxul sangvin și drenajul limfatic, iar perturbarea acestui echilibru poate cauza acumularea de lichid la nivel suborbital și apariția edemului. Prezența repetată, pe termen lung, a lichidului determină leziuni la nivelul fibrelor de colagen, cu accentuarea spre ireversibilitate. Alături de acești factori, înaintarea în vârstă determină în sine o scădere a calității și cantității fibrelor de colagen din piele și țesutul conjunctiv, contribuind astfel la agravarea problemei.

Acidul hialuronic le „elimină” doar pentru circa un an

- Ce poate face pacientul?

- Observați că există cauze modificabile și nemodificabile. Cele asupra cărora nu se poate acționa sunt ereditatea, vârsta, anatomia. De menționat că predispoziția genetică nu garantează apariția afecțiunii, fiind necesară și contribuția factorilor de mediu, care pot fi eliminați. Așadar, prin prevenție, pacientul poate acționa asupra cauzelor modificabile: renunțarea la fumat, utilizarea cremelor de protecție UV, selectarea și efectuarea atentă a machiajului, evitarea frecării ochilor, toate acestea având drept obiectiv eliminarea agresiunilor locale. Se impune îmbunătățirea generală a stării de sănătate - o alimentație sănătoasă, o hidratare corespunzătoare, un program regulat de somn.

- În ce constă tratamentul?

- Tratamentul diferă în funcție de severitatea afecțiunii. În stadiile incipiente, alături de un stil de viață sănătos, pacientul care prezintă așa-zisele „pungi de sub ochi” poate încerca diverse creme pentru regenerarea pielii și prevenirea degradării colagenului; aplicarea locală de produse cu temperatură scăzută - felii de castravete, pliculețe de ceai răcite - efectul dorit fiind vasoconstricția locală, același principiu util pentru orice umflătură locală. Vasoconstricția determină scăderea aportului de sânge și ajută refacerea echilibrului prin drenajul limfatic. O altă variantă este reprezentată de injecțiile cu acid hialuronic. Pentru rezultate optime este indicat să fie făcute de un specialist cu experiență în acest domeniu. Totuși, este o soluție temporară, problema poate reveni după un an.

„Este o afecțiune determinată de un mecanism complex, în care sunt implicați mulți factori - din acest motiv nu există o soluție permanentă garantată. Din păcate, riscul de recurență va exista mereu“

Se rezolvă definitiv doar chirurgical

- În caz de blefaroplastie, cum trebuie să se pregătească pacientul, în ce constă intervenția, cam cât durează și ce costuri implică?

- Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală prin care se realizează mici incizii la nivelul pleoapelor prin intermediul cărora chirurgul va manipula țesutul adipos periorbital în funcție de fiecare caz în parte, având ca scop reducerea pungilor de sub ochi, cât și a pielii în exces de la nivelul pleoapei superioare. Intervenția are o durată de până la două-trei ore, se poate realiza atât cu anestezie locală, cât și generală, postprocedural pacientul va avea suturi în ambele pleoape între una și două săptămâni. Recuperarea poate fi accelerată prin comprese reci locale, medicație antiinflamatoare (combaterea edemului), picături oftalmice (în caz de ochi uscat), iar în general reacțiile adverse sunt rare și minore. Este o metodă de tratament permanentă, reintervențiile pentru pungile de sub ochi fiind rare. Complementar se poate efectua și tratament cu laser pentru corectarea imperfecțiunilor pielii de la acest nivel. Costurile intervențiilor variază în funcție de clinică și de chirurg și pot ajunge până la 2.000-3.000 de euro.