Main menu

header

de Roxana Istudor

Medicamentul antiîmbătrânire intră în linie dreaptă

Cercetătorii consideră că în perioada următoare vor putea să aducă mult mai aproape de realizare un medicament revoluționar, care să prelungească viața oamenilor spre 120 de ani, arată getreferralmd.com. „Această posibilitate de a încetini cu adevărat îmbătrânirea ar putea fi marea descoperire a erei moderne”, explică Jay Olshansky, de la Universitatea llinois. Pentru sfârșitul acestui an este programată intrarea în testare a medicamentului TAME, care țintește mecanismul îmbătrânirii. Dacă va avea efect, o persoană în vârstă de 70 de ani ar putea avea starea de sănătate a uneia de 50 de ani.

Hrana sănătoasă, mai ieftină decât junk-food

Specialiștii de la Institutul de Afaceri Economice din Marea Britanie au dat publicității un studiu din care reiese faptul că hrana sănătoasă achiziționată din supermarket este mai ieftină decât varianta ei din categoria junk-food. De pildă, o gamă largă de fructe și legume costă mai puțin de două lire sterline kilogramul, iar cel mai ieftin meniu din categoria celor nesănătoase are prețul de trei lire sterline pe kilogram, arată „The Independent”. „Un meniu sănătos, din cele recomandate de nutriționiști, nu a fost niciodată mai accesibil”, arată Chris Snowdon, autor al cercetării.

O cană cu ceai ţine demenţa la distanţă

Specialiști de la Universitatea Națională din Singapore au observat datele neurologice ale unui număr de 957 de chinezi cu vârsta de peste 55 de ani, încercând să constate dacă există vreo legătură între obiceiul de a consuma ceai și întârzierea demenței sau Alzheimerului. A rezultat că în cazul în care se bea o ceșcuţă cu ceai zilnic, riscul instalării declinului cognitiv poate scădea chiar și cu 50%. „Studiul nostru poate fi extrem de important pentru prevenirea demenței”, arată un comunicat de presă al instituției.

Folosirea GPS „adoarme“ părţi din creier

De fiecare dată când folosiți sistemul GPS pentru navigare, unele părți ale creierului dumneavoastră se opresc din funcționare, avertizează specialiștii de la University College, din Londra, într-un studiu. Mai exact, s-a observat diminuarea semnificativă a activității din hipocampus, legată de simțul memoriei și al orientării, precum și din cortexul prefrontal, responsabil cu planificarea. „Este primul studiu care relevă impactul vieții citadine asupra creierului”, arată instituția.