Main menu

header

634 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Capacitatea de memorare a creierului uman este, practic, nelimitată. Dar mintea are nevoie de exerciții ca și mușchii pentru a-și aminti cu precizie.

Începe să funcționeze la 20 de săptămâni de la concepție

De la evenimentele din copilărie până la locul unde ne ținem cheile, memoria este unul dintre cele mai importante repere ale vieții omului. Pentru ca acest sistem vital să funcționeze, se pune în mișcare la nivelul creierului o mașinărie care ne însoțește toată viața. De altfel, cercetătorii au demonstrat faptul că memoria începe să funcționeze la 20 de săptămâni de la concepție, deci un făt de câteva luni are deja amintiri!

Un adult poate reține și 100.000 de cuvinte

Dintre performanțele de excepție ale capacității creierului uman de a memora, câteva ies în evidență. Astfel, un adult poate reține între 20.000 și 100.000 de cuvinte. Interesant este faptul că, în general, cu cât este mai straniu sau mai dificil fontul în care sunt scrise cuvintele, cu atât mai mari sunt șansele de a reține textul. Exersarea continuă a minții, cum este cazul mușchilor, poate menține memoria în formă în așa fel încât să nu se mai pună problema pierderii acesteia odată cu înaintarea în vârstă. Pe de altă parte, s-a demonstrat capacitatea creierului de a crea așa-numita „memorie falsă”, prin distorsionarea sau exagerarea unor evenimente.

Campioni iluştri ai stocării în minte

De-a lungul timpului au rămas celebre câteva personalități care aveau o memorie aproape de necrezut. Astfel, Alexandru cel Mare ținea minte numele tuturor soldaților care luptau alături de el - circa 30.000 la număr! Marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart era capabil să transcrie toate notele unei piese muzicale ascultate o singură dată, iar premierul britanic Winston Churchill știa pe dinafară aproape toată opera lui Shakespeare. Cât despre Bill Gates, fondatorul „Microsoft” are în memorie sute de coduri diferite ale limbajului de programare pe care l-a creat.