Main menu

header

634 14 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pentru majoritatea oamenilor, ideea de somn este asociată cu relaxarea și odihna după o zi lungă. Dar nu este pe deplin așa. Pe lângă faptul că organismul „repară” pagubele din ziua care s-a încheiat, în acest răstimp sortează, reîmprospătează și vindecă. Poate de aceea de multe ori aveți acea senzație că „sunteți un om nou” după un somn bun.

Amintirile sunt stocate

Ca specie, oamenii sunt foarte activi în special pe partea de care se ocupă creierul - muncim, socializăm etc. În tot acest proces se creează amintiri formate în minte și pe care creierul le stochează și le ordonează în timpul somnului. Mai mult, creierul reia evenimentele de peste zi, ca într-o reluare, le cataloghează și le arhivează, în paralel scăpând de cele care nu sunt necesare. Procesul este considerat esențial, întrucât se extinde și asupra învățării lecțiilor de viață, deci implică evoluția personală.

Coboară temperatura organismului

Cu circa 30 de minute înainte să adormiți, temperatura corpului începe să scadă. Este un mecanism de încetinire a metabolismului care garantează posibilitatea de a dormi fără să fie nevoie să vă hrăniți. Deși nu pare mare lucru, temperatura scade cu 1,1 grade Celsius, până la aproximativ 35,6 grade (cu unul peste limita hipotermiei!). O altă măsură interesantă la care recurge creierul pentru a vă proteja este ceea ce se numește „paralizia temporară”, mai exact blocarea impulsurilor din vise către mușchii care v-ar putea determina să acționați conform celor care se întâmplă în vis. Biologic vorbind, este vorba chiar despre o paralizie în toată regula, comandată și gestionată de creier, notează listverse.com.

Scădere în greutate

Pe timpul somnului, corpul pierde peste o jumătate de kilogram de apă, în special pentru că temperatura din încăpere este mai scăzută decât cea din plămâni. Mai mult, și pe durata odihnei, organismul are nevoie de energie pentru a funcționa, astfel încât se mai pierde ceva din greutate până a doua zi dimineață. În schimb, toată cantitatea de energie care nu se mai consumă cu acțiunea fizică şi cu vorbitul ori cu munca este direcționată spre creier, care o folosește ca un „secretar”, apoi „face ordine” și conduce procesul eliminării toxinelor, astfel încât a doua zi să poată fi posibil un start fresh.