Main menu

header

638 12 4de Roxana Istudor

Robotica medicală a lansat un produs care va intra în perioada următoare în dotarea standard a spitalelor: robotul 3D cel mai minimalist și mai neinvaziv de până acum, care va realiza biopsiile cel mai exacte și mai rapide în cazurile de cancer la sân.

Precizia acului este maximă

Cercetătorii de la Universitatea din Twente, Olanda, anunță lansarea lui Stormram 4, robotul care funcționează pe bază de presiune a aerului și care este capabil să realizeze o biopsie în timpul unui RMN, ceea ce sporește considerabil acuratețea diagnosticului, notează sciencedaily.com. Robotul a câștigat un premiu în cadrul Simpozionului Hamlyn, din Londra și este, potrivit specialiștilor, un ajutor prețios pentru întregul proces de diagnosticare a cancerului la sân: precizia acului este maximă, iar posibilitatea de a exista o biopsie în același timp cu RMN-ul asigură rapiditate și eficiență în diagnosticare.

Analiză în paralel cu RMN

Stormram 4 funcționează cu ajutorul unor motoare pe bază de aer sub presiune și este atașat la sistemul RMN prin conducte fine, cu lungimea de cinci metri. Designul este minimalist, astfel încât robotul poate încăpea în tunelul îngust al scannerului. Remarcabil și foarte important rămâne faptul că se trece de la controlarea manuală a acelor pentru biopsie la cea robotizată, mult mai precisă și mai neinvazivă și care, în plus, va putea fi o soluție și pentru distrugerea celulelor tumorale din zona vârfului acului. În condițiile în care nu toți roboții se pretează la a lucra cu scannere (metalul din care sunt construiți nu poate fi folosit în câmpul magnetic intens generat de imagistica RMN), Stormram 4 oferă soluția, întrucât este realizat integral din plastic.