Main menu

header

Maraton de testări pentru depistarea hepatitei C

În premieră în România, un ONG va desfășura, în acest an, o campanie de depistare a virusului hepatitic C la pacienții care se internează în cele mai mari spitale de stat din țară. Campania, inițiată de Asociația „Echitate în Sănătate”, se va derula până la 28 februarie, iar rezultatele vor fi evaluate pozitiv sau negativ, pe grupe de vârstă și de sex. Astfel, au fost distribuite peste 15.000 de kituri pentru depistarea virusului. Infecția cu virusul C se transmite prin tatuaje, piercing, tratamente cosmetice, manichiură, pedichiură, împrumutul periuței de dinți, în cabinetele stomatologice sau prin folosirea unor seringi contaminate. (V.R.)

Poluarea atacă mai mult grupele sangvine A şi B

După un studiu de 14 ani, specialiștii de la Centrul Medical Intermountain, din Utah, SUA, au concluzionat că poluarea generează atac de cord preponderent la persoanele cu grupele sangvine A, B și AB printre cei cu istoric cardiac, cei din grupa 0 fiind ceva mai protejați. Studii anterioare au pus în evidență faptul că există o legătură între momentele de intensificare a poluării și creșterea numărului de pacienți care se prezintă la Urgență cu dureri în piept, fibrilații sau aritmii. (R.I.)

Ceaiul fierbinte scade pericolul de glaucom

Rezultatele unui studiu recent au evidențiat faptul că o ceșcuţă cu ceai fierbinte băut în fiecare zi poate ține la distanță glaucomul. Demn de menționat este faptul că nu s-a putut stabili o asociere similară și în cazul celor care beau cafea fierbinte sau, dimpotrivă, ceai rece. Testele, oferite publicității de Școala de Medicină a Universității California, Los Angeles, au coroborat datele a mii de americani și au pus în evidență faptul că existența cafeinei în ceaiul fierbinte sporește eficiența acestuia. (R.I.)

Altitudinea poate genera nebunie temporară şi halucinaţii

Un studiu derulat în cadrul Institutului pentru Medicină de Urgență din Bolzano, Italia, a pus în evidență faptul că urcatul pe munte la altitudini foarte mari poate genera efecte psihotice. „Munții sunt amețitor de frumoși, dar pot face un om să înnebunească”, explică cercetătorul Hermann Brugger. Mai exact, este vorba despre apariția halucinațiilor și a senzației că o persoană aude voci. Cel mai grăitor exemplu este al alpinistului Jeremy Windsor, care, aflat pe Everest, a avut impresia că a fost însoțit de un anume Jimmy, ce i-a vorbit pe tot traseul. (R.I.)

Somnul neliniştit, risc de Parkinson

Cercetătorii danezi de la Universitatea Aarhus au pus în legătură somnul neliniștit cu o lipsă a dopaminei și implicit cu o inflamație la nivelul creierului. Ca urmare, persoanele care au odihna fragmentată prezintă un risc crescut de a dezvolta maladia Parkinson sau o altă formă de demență la o vârstă mai înaintată. Somnul neliniștit este caracterizat prin mișcări în timpul viselor. „Acești pacienți au o inflamație a creierului în zona în care există celulele care produc dopamină”, explică specialistul Morten Gersel. (R.I.)