Main menu

header

813 13 1de Călin Popa şi Adrian Barna

De patru ani, cercetătorii încearcă să elucideze tabloul de manifestări clinice acuzate inițial de diplomații americani din Capitala Cubei, apoi manifestat și în alte colțuri ale lumii, și sunt în măsură să ofere explicații științifice referitoare la cauzele și gravitatea a ceea ce este cunoscut ca „sindromul Havana”.

Dureri în urechi, vertij, probleme de vedere, dificultăți cognitive

În anul 2016, mai mulți angajați ai Ambasadei SUA de la Havana acuzau un complex de simptome centrate pe persistența unor zgomote puternice, însoțite de dureri la nivelul uneia dintre urechi sau al ambelor, cu extensii ca problemele de vedere, dificultăți cognitive și vertij. Considerate misterioase și manifestate în mai multe părți ale lumii, aceste simptome s-au înregistrat, în anii următori, și la personalul Consulatului SUA din Guangzhou, China, precum și la ofițeri CIA din Rusia și din alte state, notează NBC News. Acest complex de afecțiuni neurologice a primit numele de „sindromul Havana”.

Energie pulsată, direcționată

Potrivit rezultatelor unui raport al Academiilor Naționale de Științe din SUA, pentru mulți dintre cei afectați, manifestările bolii au devenit „cronice și debilitante”. Departamentul de Stat al SUA a solicitat unei comisii de experți în medicină și din alte domenii să evalueze acest fenomen. Oamenii de știință au luat în considerare cauze ca expunerea la substanțe chimice, boli infecțioase sau prezența unor afecțiuni psihologice, dar s-a concluzionat că simptomele nu existau în literatura medicală, notează livescience.com. După cercetări intense, experții au concluzionat că acest tablou clinic corespunde „efectelor unei energii radio pulsate, care a fost direcționată”, după cum punctează microbiologul David Relman, profesor la Școala de Medicină a Universității Stanford, șeful comisiei de experți.

„Chiar dacă nu s-a putut demonstra intenția de a se cauza astfel de afecțiuni, acest tip de energie pulsată și circumstanțele exacte ale expunerii trag un puternic semnal de alarmă cu privire la felul în care forțe ale răului au la îndemână mijloace de a cauza probleme majore de sănătate altor persoane“ (David Relman, Universitatea Stanford)

Potenţial de cronicizare

După aprofundarea cercetărilor și a documentației din vremea Războiului Rece, s-a constatat că această metodă, perfecționată în timp, poate cauza amețeli persistente, dezechilibre ale urechii interne, care au ca efect probleme de menținere a echilibrului, precum și afectarea părții din creier care este responsabilă cu văzul. „De asemenea, aceste unde pot genera probleme psihologice, toate acestea cu potențial de a se croniciza”, adaugă Redman. Specialiștii care au studiat cauzele și efectele „sindromului Havana” au constatat faptul că unii dintre cei afectați au avut simptome care au debutat brusc, în alte cazuri acestea manifestându-se după o perioadă mai lungă. Potrivit „The New York Times”, deși raportul nu sugerează faptul că aceste unde ar fi fost un atac deliberat, direcționarea pulsată a acestora este de natură să sugereze o astfel de suspiciune, accentuată și de mărturia unora dintre pacienți, care au afirmat că simptomele bruște - ca durerea, senzația de presiune și țiuitul puternic în urechi - veneau dintr-o anumită parte a încăperii.