Main menu

header

814 12 6de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Școala înseamnă mult mai mult decât cunoaștere și educație. Potrivit rezultatelor unei cercetări recente, profesorii joacă un rol determinant și pe direcția sănătății copiilor, deopotrivă fizică și mintală.

Implicații pe termen lung

Relațiile sociale restrânse generează în timp stres cronic și de aici o serie întreagă de probleme de sănătate. Dat fiind faptul că foarte multe dintre aceste conexiuni se formează în perioada copilăriei și adolescenței, experți din cadrul Asociației Americane de Psihologie au pus în evidență faptul că felul în care elevii interacționează cu profesorii este un element-cheie al menținerii sănătății celor mici pe termen lung, până în viața adultă. „Cercetarea noastră a evidențiat că îmbunătățirea relației dintre școlari și liceeni și profesorii lor are un impact semnificativ și îndelungat asupra tinerilor, care depășește sfera succesului academic și are implicații inclusiv în sfera sănătății”, detaliază specialistul Jinho Kim, de la Universitatea Korea.

Efect asupra tensiunii arteriale și greutății corporale

După analizarea datelor a mii de perechi de gemeni timp de mai mulți ani, specialiștii au putut constata faptul că relația acestora cu profesorii lor poate ajunge să aibă efect asupra tensiunii arteriale, a greutății corporale și a sănătății mintale a celor mici. Concret, s-a demonstrat că tinerii care au avut relații optime cu educatorii lor erau într-o stare mai bună de sănătate după vârsta de 20 de ani. „Această conexiune este mult mai importantă decât s-a crezut până acum. Este adevărat că profesorii nu sunt instruiți pentru așa ceva, dar ar trebui să fie”, punctează Kim. Cercetări anterioare au pus în evidență faptul că o relație bună a copiilor cu profesorii generează rezultate superioare la învățătură, o atitudine pozitivă a celor mici și mai puține absențe sau comportamente turbulente la școală.

Potrivit rezultatelor unui studiu publicat de „European Journal of Psychology of Education“, profesorii care se înțeleg bine cu elevii lor au un nivel mai redus de anxietate