Main menu

header

815 12 4de Simona Lazăr

Vești de pe frontul COVID-19: cercetătorii de la Royal University Hospital din Liverpool au evidențiat un nou simptom observat mai ales la bărbații tineri supraponderali: pancreatita acută. În articolul lor publicat în revista Gastroenterology, oamenii de știință spun că au identificat semne de pancreatită legate de COVID-19. Potrivit acestora, cunoașterea acestei inflamații a pancreasului va permite un diagnostic mai timpuriu și o gestionare mai rapidă a patologiei.

Obezitatea este factor de risc

815 12 5Medicii din partea Regiunii de Nord-Vest a Angliei, care gestionează anual 2.000 de pacienți, din care 300 cu pancreatită acută, au observat o creștere a cazurilor de la începutul epidemiei de coronavirus. Persoanele afectate au fost bărbați tineri supraponderali sau obezi, cu COVID-19. Dacă pentru jumătate dintre ei virusul chinezesc nu a fost cauza tulburării, se pare că a jucat un rol în dezvoltarea pancreatitei acute pentru cealaltă jumătate. Pacienții, a căror vârstă medie a fost de 42 de ani, au prezentat pancreatită acută cu simptome necaracteristice și neobișnuite ale bolii, cum ar fi creșterea glicemiei și a grăsimilor. Christopher Halloran, profesor de chirurgie pancreatică și autor principal al studiului, a explicat: „Studiul nostru evidențiază pentru prima dată semne de pancreatită acută care nu fuseseră identificate înainte de această pandemie. Cunoașterea acestor simptome îi va alerta pe medici cu privire la diagnostic mai timpuriu și permit o sesizare și o gestionare mai rapide”. Simptomele gastrointestinale apar pe graficul COVID-19 de câteva luni. Dar, în ceea ce privește pancreatita acută, echipa din Marea Britanie recunoaște că încă nu au stabilit modul în care noul coronavirus afectează pancreasul și evoluția care duce la tulburare.

Are efect asupra metabolismului glucozei

Pancreatita acută nu este singura complicație a COVID-19. O altă cercetare, realizată de oamenii de știință de la mai multe centre de studiu, inclusiv la Universitatea din Melbourne și Royal College of London, estimează că noul coronavirus crește riscul de a dezvolta diabet. În articolul din New England Journal of Medicine, oamenii de știință raportează că diabetul la pacienții pozitivi cu COVID-19 s-a agravat în timpul infecției. SARS-COV-2 poate declanșa, de asemenea, patologie cronică la persoanele fără diabet. Echipa de cercetători sugerează că noul coronavirus ar putea declanșa diabetul zaharat prin legarea de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) din organele și țesuturile metabolice majore, inclusiv celulele beta pancreatice și rinichii. Profesorul Francesco Rubino precizează: „Mecanismul exact prin care virusul influențează metabolismul glucozei nu este încă clar și nu știm dacă manifestarea acută a diabetului în acești pacienți reprezintă clasic tip I, tip II sau poate o nouă formă de diabet”.

Sechele pe termen lung încă necunoscute

Majoritatea persoanelor care au suferit de COVID-19 se recuperează fără complicații. Cu toate acestea, un număr mic pare să păstreze urme ale bolii. Mai multe studii au evidențiat deja mai multe complicații dincolo de problemele respiratorii. Un studiu efectuat în Wuhan, primul focar de COVID-19, indică faptul că mai mulți pacienți au întâmpinat mai multe complicații în timpul spitalizării: 42% au dezvoltat sepsis, 36% au avut încă insuficiență respiratorie, 12% au suferit de insuficiență cardiacă iar 7% au avut probleme de coagulare a sângelui.