Main menu

header

817 14 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Aromele și mirosurile sunt mai importante decât vă dați seama. Multe dintre variantele chimice artificiale provoacă iritaţii sau alergii cutanate și pot cauza dificultăți de respirație, uneori severe, chiar şi crize de astm. Parfumul, de exemplu, pe cât este de plăcut la miros, pe atât este de dăunător pentru anumite persoane mai sensibile.

Pielea se înroşeşte în zona gâtului

Alergiile sunt un răspuns al sistemului imunitar la o substanţă din mediul exterior pe care organismul o percepe ca dăunătoare. Acest fapt declanşează mecanismele de apărare împotriva inamicului care ameninţă corpul. Aşa apar strănutul, secreţiile nazale, lăcrimarea abundentă a ochilor, mâncărimi ale pielii, eczemele sau chiar astmul. În anumite situaţii, în funcţie de substanţa inhalată, pielea se înroşeşte în zona gâtului şi, uneori, pe mâini şi pe piept. Reacţia alergică apare în cazul în care persoana inspiră, atinge, înghite sau intră, într-un fel sau altul, în contact cu alergenul. Consecinţele pot fi uşoare, severe sau, în anumite situaţii, chiar periculoase. Substanţele străine la care sistemul imunitar reacţionează se numesc alergeni şi pot fi polen, acarieni de praf, alimente, mucegai, animale de companie, înţepături de insecte, medicamente şi chiar parfumuri. Ar părea ciudat, dar există persoane, în număr mic, ce-i drept, care reacţionează dur la anumite arome şi mirosuri, de la strănut des, până la respiraţie greoaie. Alergiile la parfum sunt cauzate parțial de peste 2.500 de substanțe chimice şi, potrivit unui sondaj asupra sensibilității parfumurilor, realizat în 2020, aproximativ 30% din populație a avut, măcar o dată, iritații şi reacţii neplăcute în urma contactului cu esenţele parfumate. Din păcate, nu există un remediu definitiv. Medicamentele lucrează local, doar în momentul erupţiei. De aceea, indicat este să nu mai folosiţi anumite deodorante, parfumuri sau chiar odorizante artificiale care ştiţi că vă aduc disconfort.

Când este afectat nasul, apare rinita

Din fericire, majoritatea reacţiilor alergice la parfumuri sunt uşoare şi pot fi ţinute sub control, în cele mai multe situaţii. Dar, dacă cei în cauză nu ţin cont de sfaturile medicilor, ajung să se confrunte cu reacţii severe: mâncărimea nasului, scurgeri nazale, senzaţia de nisip în ochi, respiraţie şuierătoare, durere în piept, erupţie cutanată, umflarea buzelor, a limbii, a feţei sau în jurul ochilor, dureri de burtă, greaţă, vărsături, piele uscată sau tuse. Simptomatologia persoanelor alergice la parfum se manifestă în funcţie de organul care percepe cel mai bine pericolul. De exemplu, în cazul nasului şi/sau al ochilor, în contact cu anumite arome, se declanşează rinita alergică sau conjunctivita. La nivelul pielii apar dermatita atopică şi urticaria, iar dacă parfumul inhalat afectează plămânii, se produce astmul bronşic. Din păcate, nu există o regulă care stă la baza apariţiei alergiilor. Anumite persoane se nasc perfect sănătoase şi, pe parcursul vieţii, intră în contact cu anumite substanţe care le declanşează disconfortul şi intoleranţa la miros. De asemenea, o persoană care nu se ştia alergică, de exemplu la polen sau la praf, începe să aibă simptome specifice, lucru generat, cel mai probabil, de schimbările de mediu. Există şi cazuri în care unele dispar pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, altele persistă de-a lungul întregii vieţi sau sunt copii care vin pe lume cu alergia, pentru ca s-a transmis genetic, iar această sensibilitate îi va urmări toată viaţa.

Sunt recomandate teste specifice pentru determinarea alergenului care declanşează simptomele. Apoi, medicul poate prescrie antihistaminice sau corticosteroizi topici pentru tratarea reacţiilor cutanate

Băile cu ovăz de ciocolată, remediu în cazuri grave

Majoritatea ingredientelor din parfumurile care provoacă disconfort nu sunt, de fapt, alergeni, ci iritanți sintetici sau chimici pe care corpul dumneavoastră îi găsește străni şi incomozi. Mai exact, alergia la parfum are loc atunci când proteina organică dintr-o anumită esenţă determină această sensibilitate. Este o situaţie destul de des întâlnită care se manifestă diferit de la persoană la persoană. Practic, nu declanșează neapărat un răspuns al sistemului imunitar, la nivelul întregului corp. Sunt reacţii care pot dispărea după câteva ore, culminând cu o durere de cap, sau pot lipsi cu desăvârşire, în anumite situaţii. De asemenea, s-ar putea să strănutaţi de câteva ori înainte ca simptomele să dispară. Asta se întâmplă pentru că organismul încearcă să elimine şi să ţină la distanţă substanţa iritantă, pentru a-şi putea continua activitatea normal. În cazul reacţiilor foarte severe, care nu cedează la medicamente şi la creme cu corticosteroizi, se recomandă băi cu ovăz de ciocolată care ajută la calmarea mâncărimii și a inflamației. De asemenea, puteţi face o compresă din fulgi de ovăz, înmuiată în apă rece, pe care să o aplicaţi pe zona afectată.