Main menu

header

818 10 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Schimbări de dispoziție? Nopți nedormite? Dureri? Sistem nervos slăbit? Meridiane blocate? Dacă vreți să scăpați de toate aceste probleme și să vă restabiliți sănătatea, terapia Fohow vă vine în ajutor. Specialiștii spun că o singură ședință este echivalentă cu 500 de flotări și trei proceduri de hidratare a întregului organism. Tot ce trebuie să știți despre masajul Fohow, aflați de la terapeutul Nicu Ghergu (foto).

„Îmbunătățește calitatea sângelui și restabilește procesele de autorecuperare”

- Terapie cu state vechi, Fohow este mai puțin cunoscută în România. De când datează și ce este, pe înțelesul tuturor?

- Această terapie a început să trezească interesul forurilor medicale din China încă de pe timpul lui Mao Zedong. La un moment dat, președintele Chinei a fost atât de bolnav încât nimeni nu i-a dat nicio șansă de supraviețuire. Un tânăr medic oftalmolog, Tang Youzhi, care în prezent este președintele Institutului de Sănătate Fohow, și-a luat angajamentul că se va ocupa de el. Acesta s-a bazat pe o știință străveche a medicinii tradiționale chineze, care se numește Yang-Sheng (Yang înseamnă a cultiva, a hrăni, iar Sheng se traduce prin viață, vitalitate, putere). Această învățătură, veche de mai bine de 2.500 de ani, își propune nu numai să îi ajute pe oameni să își păstreze sănătatea și vitalitatea, ci și să trezească potențialul ascuns cu care fiecare persoană este înzestrată. Deși principiile sunt atât de vechi, abia recent au putut fi puse cu adevărat în valoare, cu ajutorul tehnologiei moderne. Terapia Fohow constă într-o metodă de masaj realizată cu ajutorul unui aparat de fizioterapie care generează un curent de joasă frecvență, compatibil cu capilarele umane. Mâinile terapeutului sunt îmbrăcate cu o pereche de mănuși dintr-o țesătură cu fir de argint, ce asigură conductibilitatea curentului, conectate la acest aparat. Masajul propriu-zis constă în cinci manevre care lucrează punctele de acupunctură. Atunci când există blocaje, biocurentul aparatului realizează o drenare profundă prin care circulația sangvină, adică energia vitală a corpului, curge mai ușor, în așa fel încât organismul are capacitatea să-și restaureze foarte bine procesele biologice și să-și refacă starea de sănătate. Terapia îngemănează mai multe ramuri ale medicinii tradiționale chineze, respectiv acupunctura, presopunctura, reflexologia, terapia cu ventuze și masajul gua-sha.

- Care sunt principiile după care funcționează terapia Fohow?

- Dispozitivul de masaj Fohow este format din blocul principal și mănușile speciale, cu țesătură din fir de argint. Cu ajutorul unor manevre de masaj atent elaborate asupra punctelor biologice active și canalelor corpului, acestea sunt curățate de toxine și reumplute cu energia benefică și vitală care se află inițial în ele. Se începe cu oboseală, apatie, insomnie, stres. Masajul Fohow îmbunătățește calitatea sângelui și a circulației acestuia, restabilește procesele de autorecuperare și mărește vitalitatea organismului, obținându-se astfel un efect general de echilibru și îmbunătățire a sănătății fizice, dar și de exprimare a potențialului intelectual.

„Util în boli reumatice, hemoroizi și acufene”

818 10 2- Ce indicații terapeutice are?

- Masajul Fohow este indicat în cazuri de insomnie, nevroză, tulburări gastrointestinale, lipsa poftei de mâncare, hemoroizi, boli reumatice, artrită, spondiloză cervicală, dureri lombare și de picioare, traumatisme. De asemenea, este util în afecţiuni osoase, leziuni ale țesuturilor moi, vertijuri, acufene, hipertrofie de prostată, anemie, hiperglicemie, diabet zaharat, complicații după comoție cerebrală, sindrom de menopauză, suprasolicitare. Indicațiile terapeutice sunt multiple, însă ca regulă generală, eu recomand terapia în primul rând pentru prevenire, aceasta fiind chiar tema principală a învățăturii Yang-Sheng.

- Ce beneficii sunt aduse corpului uman prin terapia Fohow?

- Sunt eliminate toxinele, crește activitatea celulară și capacitatea de autorecuperare a organismului și se întărește imunitatea. Terapia Fohow îndepărtează edemele și înlătură durerile, întărește oasele și mușchii, reglează sistemul nervos vegetativ dar și sistemul endocrin și poate avea și efect cosmetologic. O singură ședință de terapie Fohow produce un efect în corp cât zece ședințe de acupunctură, și tot atâtea de reflexoterapie, masaj, dar și zece ședințe de terapie cu ventuze. În plus, aduce beneficii în corp echivalente cu 45 de minute de drenaj limfatic. Este o terapie atât de profundă, încât se simte impulsul până în organe, acestea fiind stimulate.

„Nu se recomandă în bolile oncologice în forme avansate”

- Care sunt persoanele care nu pot beneficia de terapia Fohow?

- Femeile însărcinate sau care alăptează, copiii mai mici de 8 ani, persoanele care suferă de leucemie, au stimulator cardiac și cele cu hipertensiune arterială (superior 160 mmhg, inferior 120 mmhg). De asemenea, nu este indicată celor cu tulburări mintale, boli infecțioase, hemoragii, fracturi ale oaselor, rupturi de mușchi, tendoane sau ligamente, leziuni deschise ale pielii, furuncule, perioada menstruației, stare de ebrietate sau pe stomacul gol. Terapia Fohow nu se recomandă nici în cazurile oncologice în forme avansate. Dacă stadiul este unul incipient, iar persoana decide că dorește să încerce masajul Fohow, trebuie să aibă acceptul medicului curant.

- Câte ședințe sunt necesare ca pacientul să simtă efectele și ce frecvență au?

- Protocolul stabilit este în felul următor: șapte ședințe, urmate de o zi pauză. Apoi încă șapte ședințe, urmate de trei-cinci zile pauză. Și tot așa până se ajunge la o cură completă de 30 de zile. Atunci rezultatele sunt la un nivel mult mai profund. O ședință are între 30 şi 50 de minute. Durata este stabilită în funcție de vârsta persoanei și starea organismului. Efectele terapiei se pot vedea încă de la prima ședință.

„Înlătură rapid insomniile”

- Care a fost cazul cel mai grav pe care l-ați vindecat cu această terapie complementară?

- Mie nu îmi place să spun că „eu am vindecat cu această terapie complementară”. Am avut până acum rezultate foarte bune în ceea ce privește insomniile, inflamațiile, semipareze și alte afecțiuni. Un exemplu drag mie a fost cel al unui bărbat de peste 60 de ani, rămas cu o formă de paralizie în urma unui accident. După șapte ședințe a început să-și miște degetele de la picioare, pe care nu le mai simțise de mult timp. După a 12-a ședință era uimit de cât de bine simte talpa încălțămintei când se ridica pentru exercițiile fizice indicate de medic.

- Unde vă pot găsi cei care au nevoie de dumneavoastră?

- Pot fi găsit pe internet, fie pe cele două canale ale mele de YouTube: Nicu Ghergu și Fohow România sau alte platforme sociale, precum Facebook și Instagram: @nicughergu, @fohowromania.

Aparatul de fizioterapie şi manevrele au fost elaborate în colaborare cu Institutul naţional de medicină tradiţională chineză din Beijing

„În cazul coronavirusului, ajută sistemul energetic şi imunitar“

- Ar putea această terapie să vină în ajutorul persoanelor care s-au infectat cu coronavirus?

- Aceștia trebuie în primul rând să respecte sfaturile și protocoalele stabilite de autoritățile medicale de la noi din țară. Terapia Fohow nu face decât să vină complementar, în sprijinul sistemului energetic și imunitar al organismului. Un corp revitalizat, echilibrat, este un organism care poate lupta mai ușor cu orice virus.