Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Somnul de prânz reface creierul

Cercetătorii din Shanghai au publicat în revista British Medical Journal rezultatele unui studiu care pune în evidență faptul că persoanele care ațipesc după masa de prânz beneficiază de o „reîncăcare a bateriilor” creierului și implicit de menținerea abilităților cognitive. Perioada de somn de prânz care s-a dovedit benefică este între câteva minute și maximum două ore, obicei care „îmbunătățește agilitatea mentală”, arată articolul. Rezultatele cercetătorilor aruncă o lumină nouă, diferită, asupra presupusei legături dintre obiceiul persoanelor mai în vârstă de a dormi la prânz și instalarea demenței.

Expunerea la metale toxice periclitează sănătatea fătului

Pe lista destul de lungă a substanțelor pe care femeile însărcinate trebuie să le evite au intrat și metale considerate toxice, cum sunt nichelul, plumbul, arsenicul și cobaltul. Potrivit experților de la Școala de Sănătate Publică din Rutgers, SUA, ingerarea acestor substanțe poate afecta echilibrul hormonal al mamei, cu efecte directe asupra sănătății și dezvoltării fătului. De asemenea, pot interveni preeclampsia în cazul mamelor și o greutate scăzută în cazul nou-născuților.

Optimismul susţine inima

Un nou studiu efectuat de specialiștii de la Asociația Americană a Inimii pune în evidență faptul că optimismul are un efect benefic demonstrat asupra sănătății inimii. Potrivit specialiștilor americani, perspectiva pozitivă asupra vieții contribuie semnificativ la menținerea legăturii optime dintre corp, inimă și minte. La polul opus, pesimiștii își pun în pericol sănătatea de fiecare dată când se scufundă în gânduri negre, atrag atenția experții din SUA, care au măsurat biomarkerii unui mare număr de voluntari participanți la studiu și au constatat că persoanele cu gândire negativă au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Exerciţiile fizice atenuează simptomele menopauzei

După analizarea datelor fizice ale unui număr de 224 de femei sedentare cu vârste între 45 și 64 de ani, experții de la Universitatea Granada, din Spania, au concluzionat că execițiile fizice atenuează semnificativ simptomele cele mai supărătoare ale menopauzei, cum sunt bufeurile, transpira- țiile nocturne abundente și schimbările bruște de stare de spirit. De asemenea, mișcarea este creditată cu proprietatea de a acționa asupra unui număr mare de simptome, spre deosebire de medicație, care are efect de regulă asupra unei singure manifestări.