Main menu

header

871 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pacienții afectați de arsuri ar putea beneficia în viitorul apropiat de grefe create de o „imprimantă” specială, care scoate „petice” de dimensiunea unei farfurii, folosite ulterior pentru a repara zone mari de piele deteriorată.

Foi de 100 de ori mai mari decât suprafața recoltată

Mașina numită DenovoCast ar putea transforma tratamentul pacienților care au arsuri grave. Grefele sunt realizate folosind un plasture de mărimea unui timbru poștal, din propria piele sănătoasă a pacientului, luat dintr-o zonă nedeteriorată. Din aceasta, medicii extrag celule stem „master”, care se pot dezvolta în țesut nou sănătos, colagen, substanța care dă elasticitate pielii și keratinocite, celule care fac pielea impermeabilă și împiedică pătrunderea bacteriilor. În laborator se adaugă un gel pe bază de apă și apoi amestecul este alimentat, în aparat, cu substanțe naturale din organism care stimulează creșterea celulelor noi. În următoarele patru săptămâni, lichidul inițial crește în foi de piele, asemănătoare unui gel, de până la 100 de ori mai mari decât suprafața recoltată, care sunt grefate pe arsuri.

Țesut proaspăt și epidermă

Prin tehnicile prezente, se reușește întinderea de zece ori a dimensiunii inițiale, fiind nevoie apoi de a se recolta mai multe eșantioane sănătoase de piele pentru a produce grefe pentru zone mari deteriorate. Aceasta poate fi o problemă atunci când pacienților le mai rămâne puțină piele sănătoasă. În plus, grefele de piele convenționale folosesc doar epiderma - stratul superior al pielii - pentru că prelevarea suplimentară ar provoca prea multe daune. Noua piele artificială, care a fost în dezvoltare de mai bine de un deceniu și se află în prezent în studii clinice în diferite centre din Europa - are țesut proaspăt, precum și epidermă. Mai departe, DenovoCast „industrializează” procesul de producere, deoarece „imprimanta” este programată să crească numeroase grefe în același timp și face acest lucru mult mai mai rapid decât se reușește manual.

„Acest tratament este foarte promițător. Una dintre problemele grefelor actuale este că pot fi instabile și se pot descompune ușor, dar noua mașină face mult mai robustă întreaga procedură“ David Barnes, Spitalul Broomfield, Marea Britanie