Main menu

header

873 12 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Cercetătorii au semnalat că virusul SARS-CoV-2 poate provoca și apariţia unor afecţiuni oculare care pot duce la pierderea vederii, dacă se ignoră aceste simptome şi nu se acţionează rapid. În cadrul studiului, Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN un număr de 129 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. Nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular, iar imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular, iar opt dintre aceştia au necesitat internare la ATI în urma infectării SARS-CoV-2. În acest sens, am stat de vorbă cu Ovidiu Coravu (medalion), medic specialist oftalmolog, care ne-a explicat care sunt complicaţiile ce pot apărea odată cu contractarea virusului şi ce trebuie făcut în fiecare situaţie în parte.

„Prima este conjunctivita virală”

873 12 2- În cazul infectării cu SARS-COV-2 sunt afectaţi şi ochii?

- Da, pot apărea complicaţii oftalmologice în cadrul infecţiei cu SARS-COV-2. Acestea pot fi minore, dar şi majore.

- Să le luăm pe rând. Care sunt complicaţiile minore?

- O primă complicaţie este conjunctivita virală. Aceasta este absolut la fel ca toate celelalte conjunctivite virale, nu are nimic în plus. Singurul lucru, însă, de care trebuie să fim conştienţi şi să ne ferim este că, în momentul în care facem o infecţie cu COVID-19 şi avem simptomatologie de conjunctivită, este bine să ne ferim să atingem ochii şi apoi alte obiecte, pentru că virusul se poate transmite şi prin lacrimă. Particulele virale pot apărea şi la nivelul lacrimilor în cadrul conjunctivitei. Dar, pentru a le diferenţia, trebuie să ţinem cont de anumite aspecte. În primul rând, că suntem în perioada conjunctivitelor alergice şi există şansa să le confundăm. De aceea, în momentul în care avem o reacţie conjunctivală de genul ochi roşu nedureros cu sau fără mâncărime care lăcrimează mai mult sau, se poate întâmpla ca dimineaţa să ne trezim cu urdori sau cu ochii lipiţi, atunci avem o conjunctivită şi este bine să mergem la un consult oftalmologic. Dacă aceasta vine însoţită de febră, dureri musculare, tuse, ar fi bine să ne gândim că poate fi o conjunctivită în cadrul infecţiei cu SARS-COV-2.

- Cât de des este întâlnită această formă de conjunctivită?

- Nu foarte des. Conjuctivitele virale în cadrul infecţiei cu SARS-COV-2 sunt întâlnite undeva între 1% și 3%, deci, nu este mult, dar există o posibilitate şi trebuie să ne protejăm atât pe noi, cât şi pe cei din jurul nostru.

- Ce ne spuneţi despre complicaţiile majore?

- Probabil aţi auzit peste tot că, în cadrul infecţiei cu SARS-COV-2, există episoade trombotice, la pacienţii unde coagularea sângelui creşte şi formează în interiorul vasului cheaguri de sânge. Cheaguri care pot pleca peste tot, prin toate vasele şi, în funcţie de dimensiune, se opresc în vasele mari sau mici. Drept pentru care, trebuie să fim conştienţi că există această posibilitate. Un studiu făcut recent arată că 35% până la 41% dintre pacienţii care au făcut COVID-19 şi au ajuns cu boala într-o formă avansată, mai ales cei care au fost internaţi la terapie intensivă, au dezvoltat sindroame trombotice. Bineînţeles, sunt generale, dar printre ele au apărut şi cele oftalmologice. Astfel, cele dezvoltate la nivelul ochilor pot produce două mari complicaţii. Prima este complicaţia arterială şi se numeşte nevrită optică ischemică anterioară.

„Vasul de sânge care hrăneşte nervul optic se blochează şi ne scade vederea brusc sau progresiv”

873 12 3- Ce înseamnă?

- Vasul de sânge care hrăneşte nervul optic se blochează şi ne scade vederea brusc sau progresiv, în decurs de una-două săptămâni. Este o patologie ce, diagnosticată la timp, poate merge către vindecare, dacă nu prin recuperarea unei părţi din vedere.

- Care este a doua complicație?

- A doua complicaţie este cea venoasă. Apare prin ocluzia venei centrale retiniene. Chiar dacă este însoţită de pierderea vederii bruşte sau lente, vine cu un tablou mai zgomotos. Se manifestă prin durere, ochi orb dureros și un ochi foarte roşu. În ambele cazuri, este bine să mergeţi la medicul oftalmolog imediat sau într-un departament de oftalmologie de urgenţă.

„Dacă avem o ocluzie arterială, este o orbire lentă sau bruscă nedureroasă, iar în cazul în care avem o tromboză de venă centrală, atunci vorbim strict despre un ochi dureros, roşu, care vine pe fondul unei scăderi a vederii progresive sau bruşte”

Vizita la medic este absolut necesară dacă aveţi cel mai mic disconfort ocular

„În cazul parezelor de nervi, modificările ce pot apărea sunt: vederea dublă, un ochi fugit într-o parte sau alta, o poziţie nefirească a capului, iar dacă vorbim despre modificările inflamatorii, acestea pot veni cu ochi roşu, vedere înceţoşată sau cu apariţia unor scotoame“

„Pot apărea de la complicaţii minore neurologice până la cele majore vasculare“

- Dacă ne vaccinăm, putem evita aceste complicaţii?

- În primul rând, trebuie să ştim că există patru tipuri de vaccin împotriva COVID-19, dar în România se folosesc doar două dintre ele. ARN mesager, pe care îl ştie toată lumea, Pfizer sau Moderna, şi vaccinurile Vector de la AstraZeneca şi de la Johnson&Johnson. Indiferent de tipul de vaccin pe care îl facem, complicaţiile ce pot apărea pot fi de la cele minore neurologice, până la complicaţii majore vasculare. Cele neurologice, de obicei, sunt plaziile de nerv facial sau de abducere. Ce înseamnă acest lucru? Ajungem la momentul în care simţim că o parte a feţei se mişcă mai greu sau că un ochi începe să plece în altă parte şi apare o vedere dublă. Ambele situaţii sunt vindecabile uşor cu tratament cu corticosteroizi. Nu sunt simptome permanente. Dar, chiar şi aşa, necesită o vizită la oftalmolog şi la neurooftalmolog sau neurolog. Urmează complicaţiile inflamatorii, complicaţii de genul uveite. Mai pot apărea sindroame inflamatorii la nivelul retinei, care vin brusc, de obicei, şi se instalează brusc. Pot apărea scotoame, adică pete şi zone de orbire ale ochiului, dar care trec de la sine, în general, în 24 de ore. Un alt sindrom inflamator ce poate apărea la nivelul retinei este corioretinita seroasă centrală care se vindecă mai mult sau mai puţin fără ajutorul oftalmologului. De obicei, este nevoie de intervenţia specialistului, de un tratament ţintit, se poate remite de la sine sub tratament, sau se poate remite sub tratament intravitreal.

- Ce alte complicaţii mai pot apărea?

- O altă categorie de complicaţii, o reprezintă cele venoase şi arteriale, trombotice. Toate acestea sunt însoţite de o simptomatologie virală gripală de dureri musculare, febră, nas înfundat, de rinoree, tuse, durere în gât etc. În momentul în care, după vaccinare, la o perioadă de 24 de ore până la 10 zile apare o modificare oculară, vizuală, postvaccinare, va trebui să mergeți neapărat la oftalmolog să constatați dacă aceea este cauza.