Main menu

header

911 13 1de Monica Beleneș şi Claudia Mîţoi

În România, peste 400.000 de persoane sunt diagnosticate cu psoriazis. 43% dintre acestea consideră că boala de care suferă este o ruşine socială, 60% se confruntă cu depresie, iar 50% sunt stigmatizate la locul de muncă. Doctor Alin Nicolescu (medalion), preşedintele Comisiei de Dermatovenerologie a Ministerului Sănătăţii şi secretar general Societăţii Române de Dermatologie, ne explică cum este afectat organismul celor depistaţi cu psoriazis şi ce trebuie să ştim despre interacţiunea cu aceşti pacienţi. 

„Afectează palmele, picioarele, coatele, genunchii, zona lombară, zona scalpului”

- Ce este psoriazisul şi ce părţi ale corpului afectează?

- Psoriazisul este o boală cronică, este o boală inflamatorie, este mai mult decât o boală de piele. În urmă cu șase-șapte ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat-o a 5-a cea mai gravă boală netransmisibilă. Psoriazisul apare în general sub forma unor plăci sau placarde cu scuame, pe suprafaţa lor. Sunt plăci bine delimitate, uneori au contur geografic, care se regăsesc pe zonele de extensie ale corpului: coate, genunchi, zona lombară, zona scalpului, chiar în partea unde începe părul, dar pot apărea oriunde pe scalp. Afectează palmele, picioarele, dar pot avea localizări şi în zona genitală şi afectează de multe ori şi unghiile.

- Ce simptome trebuie să dea de gândit pentru ca pacientul să se prezinte din timp la medic?

- Psoriazisul nu are o simptomatologie evidentă, există uneori prurit, dar nu este atât de intens ca în alte afecţiuni. Ceea ce este deranjant pentru pacientul cu psoriazis este aspectul leziunilor, faptul că acestea sunt vizibile. De exemplu, unghile pot fi distruse şi dau aspect de neîngrijit şi, de asemenea, există riscul de afectare articulară. Uneori apar şi fisuri la pulpa degetului şi cam asta face ca pacientul să vină la medic. Pacienţii simt frecvent durere la nivelul articulaţiilor sau la nivelul călcâielor. Dacă se ştiu cu psoriazis, se confruntă cu aceste dureri şi au o afectare unghială e bine să meargă cât mai repede la dermatolog.

„Se poate asocia cu tiroidita sau cu diabetul zaharat”

911 13 2- Din ce cauză apare?

- Psoriazisul are un determinism genetic. Există forma familială care apare din generaţie în generaţie şi o formă care apare la trei-patru generaţii, dar pe lângă acest determinism genetic sunt implicaţi factori declanşatori. Cel mai important este stresul şi în perioade de stres maxim sau cumulat, pacientul dezvoltă astfel de leziuni. O altă cauză este administrarea anumitor medicamente antiiinflamatorii sau aspirina în exces. O altă cauză ar putea-o reprezenta infecţiile streptococice. De asemenea, psoriazisul se asociază cu alte boli autoimune: tiroidita sau cu diabetul zaharat.

- Care sunt factorii propice dezvoltării acestei afecţiuni şi cum pot fi evitaţi?

- Se recomandă un regim de viaţă echilibrat şi o anumită grijă la medicamentele utilizate. Pentru orice eventualitate medicul trebuie informat că un pacient are psoriazis. Iar în cazul primirii unei terapii noi, dermatologul trebuie să ştie pentru a vedea dacă tratamentul agravează psoriazisul.

- Prin ce investigaţii se poate depista?

- Lezunile sunt clare, specifice şi în cele mai multe cazuri diagnosticul este relativ simplu. Avem şi situaţii atipice, leziuni care pun probleme de diagnostic diferenţial şi de aceea e ideală o vizită la dermatolog chiar dacă doctorii de alte specialităţi au suspiciuni de psoriazis. Se poate face o biopsie pentru a avea imagini destul de clare pentru diagnosticul de psoriazis. Se mai recomandă uneori analize de laborator pentru a depista anumite afecţiuni asociate psoriazisului sau cu comorbidităţi sau pentru a urmări eventualele efecte adverse ale unor terapii. Pacientul trebuie să înţeleagă că psoriazisul este o boală cronică şi care trebuie controlată pe termen lung.

„Azi avem cele mai noi forme de tratamente: terapiile biologice sau terapiile cu moleculă cu mecanism intracelular”

911 13 3- Există tratament pentru această boală?

- În funcţie de gradul de severitate psoriazisul se clasifică în formă uşoară, moderată sau severă. Pentru formele uşoare se recomandă tratament topic, cu produse dermatologice, medicamente, tratament local. În formele uşoare se mai recomandă fototerapia, dar tratamentul diferă în funcţie de grupele de vârstă. Formele moderate necesită fototerapie, expunere la ultraviolete A, B sau B cu bandă îngustă, în cabine speciale, dar uneori sunt necesare tratamente sistemice, injectabile sau cu tablete. Formele severe răspund foarte bine la tratament sistemic, la terapia cu ultraviolete dar azi avem şi cele mai noi forme de tratamente, de ultimă generaţie: terapiile biologice sau terapiile cu moleculă cu mecanism intracelular. În România găsim orice a fost aprobat în Europa sau SUA.

- Un regim alimentar ar fi de ajutor?

- Un regim alimentar nu şi-a demonstrat eficienţa, dar o dietă mai săracă în proteine de origine animală este mai benefică. Pacienţii care mănâncă mai puţină carne au un status mai bun al bolii, dar nu este nimic ştiinţific, condimentele iuţi pot agita leziunile şi se spune că benefică ar fi carnea de curcan.

În România, persoanele cu psoriazis care fac terapie biologică sau cu moleculă mică au un program de suport, unde li se răspunde la întrebări, primesc indicaţii suplimentare despre locurile de unde pot lua medicamentele şi sunt ajutaţi să se programeze

„Când maladia nu e tratată, riscul de infarct creşte de trei-patru ori“

- Ce complicaţii există pentru pacienţii depistaţi cu psoriazis care nu se tratează?

- Un pacient cu psoriazis sever, netratat are un risc de trei-patru ori mai mare de a face un infarct miocardic decât un pacient fără psoriazis sau psoriazis controlat. Toate aceste lucruri au şi explicaţie. Acele celule care dezvoltă placa de psoriazis sunt implicate şi în dezvoltarea plăcii de aterom. Dacă placa de aterom este instabilă se poate rupe oricând şi poate da complicaţiile respective. Alte boli care pot fi agravate de un psoriazis sever netratat ar fi afecţiunile metabolice, diabetul zaharat, obezitatea, afecţiunile oftalmice, afectarea articulară extrem de importantă care poate duce la leziuni ireversibile.

- Este contagios?

- Psoriazisul nu este contagios. Dar dacă un pacient cu psoriazis intră într-un bazin oamenii au reacţia de a-l izola sau de a nu-i permite să intre. Sau la frizer după un pacient cu psoriazis tuns în faţa unor alţi clienţi apare o reacţie de reţinere care este total nefondată. Pacienţii ar trebui să ştie că psoriazisul este o boală severă care are legătură cu multe alte boli, că poate fi controlat şi că majoritatea medicamentelor sunt fie compensate sau gratuite, cele foarte scumpe sunt gratuite respectând anumite protocoale terapeutice. Pentru a primi diagnosticul clar, cu o încadrare corectă în grad de severitate şi pentru a li se acorda tratamentul cel mai bun care trebuie să fie personalizat, pacienţii trebuie să se adreseze medicului dermatolog.