Main menu

header

912 13 1de Simona Tudorache

Sindromul ochiului uscat este o afecțiune oculară care, din cauza schimbărilor de trai din ultimii ani (praf, poluare, lucru îndelungat în faţa ecranelor), a devenit tot mai des întâlnită în ţara noastră. Chiar dacă, la prima vedere, pare o afecțiune banală, netratată, aceasta poate duce la complicații. Doctor Alina Panga (medalion), medic specialist oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total, ne-a spus tot ceea ce nu știaţi despre această afecțiune.

„Pot apărea mâncărimea sau senzația de nisip în ochi, roșeața și vederea încețoșată”

- Ce este sindromul de ochi uscat și care sunt simptomele ce îi anunță prezența?

- Sindromul de ochi uscat este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită. Este, practic, o disfuncție a filmului lacrimal - fie secreția lacrimală este insuficientă, fie calitatea acesteia este necorespunzătoare. Părțile anterioare ale ochiului ajung astfel să sufere, să se inflameze, pleoapele devin dureroase și umflate, iar pe măsură ce ochii devin uscați pot apărea și mâncărimea sau senzația de nisip în ochi, roșeața și vederea încețoșată. Și, chiar dacă poate părea un paradox, uneori și lăcrimarea excesivă poate fi un simptom de ochi uscat.

- Care sunt cauzele ce îi grăbesc apariția?

- Sindromul de ochi uscat este o afecțiune a omului modern, acest lucru este clar! Iar cauzele apariției acestei afecțiuni sunt legate de stilul de viață al omului urban. Aerul condiționat, poluarea sau statul în fața ecranelor fără să clipim, lentilele de contact, dezechilibrele hormonale sau administrarea anumitor medicamente fac ca ochiul să se usuce. În plus, de multe ori, această afecțiune nu este tratată corect - se recomandă în mod eronat picăturile cu antibiotice, cu antiinflamatoare în exces, cu vasoconstrictoare.

„Cu un tratament personalizat, există șansa ca țesutul iritat să se vindece”

- Cum se pune diagnosticul? Ce teste sunt necesare?

- Diagnosticul pentru sindromul de ochi uscat se pune prin examinarea ochilor și a cantității și calității de secreții lacrimale produse, dar și ținând cont de istoricul medical al pacientului, de tratamentele pe care le-a urmat pentru diverse afecțiuni. În plus, în clinica noastră folosim și o platformă complet automată pentru diagnosticarea ochiului uscat. Aparatul IDRA de la SBM Sistemi poate detecta, cu precizie, calitatea clipitului, straturile filmului lacrimal, înălțimea meniscului lacrimal, poate realiza pupilometrie, dar detectează și prezența unei blefarite.

- Care poate fi tratamentul?

- În cazul sindromului de ochi uscat, tratamentul are rolul de a reface sau de a păstra cantitatea de secreții lacrimale pentru a reduce senzația de disconfort. În plus, tratamentul are în vedere ameliorarea sau prevenirea unor complicații, cum ar fi infecțiile sau cicatricile corneene sau conjunctivale. În funcție de simptomatologia specifică fiecărui pacient, medicul oftalmolog poate recomanda lacrimi artificiale sub formă de picături, suspensie, emulsie sau gel combinate cu agenți antiinflamatori în doze scăzute. Este important ca acestea să nu fie administrate fără un consult prealabil. Doar în acest fel, cu un tratament personalizat, există șansa ca în timp să crească din nou producția de lacrimi, iar țesutul iritat să se vindece.

„Duceţi copiii de mici la consult pentru că stau mult cu ochii pe ecrane”

- Ce reguli de prevenție sunt necesare?

- Mulți dintre noi avem sindromul ochiului uscat, deoarece clipim mai rar atunci când privim un obiect aflat în apropiere. Dacă simțiţi că vi s-au uscat ochii în fața calculatorului, luaţi o scurtă pauză, clipiţi sau folosiţi lacrimi artificiale. Iar cel mai bun sfat ar fi: clipiți des pentru a umecta suprafața oculară! În cazul copiilor, există o creștere accentuată a numărului celor care prezintă semne de ochi uscat sau senzația de presiune la nivelul ochilor de la prea mult timp petrecut în fața ecranelor. Din acest motiv, recomandarea noastră este de a-i aduce pe copii încă de mici la consult, chiar dacă părinții nu suspectează nicio problemă.

- Ce reguli să respectăm după instalarea afecțiunii?

- Cele mai bune modalități de a ne asigura sănătatea vederii este folosirea ochelarilor de protecție, a lacrimilor artificiale lubrifiante și a unei lumini corespunzătoare în cameră, cea mai potrivită fiind lumina naturală. Adevărul este că în ziua de astăzi petrecem din ce în ce mai mult timp în fața luminii artificiale albastre. Cele mai recente dispozitive mobile, dar și ecrane sau televizoare, vin la pachet cu funcții specifice, de lumină „de noapte”. Ele au scopul de a elimina cât mai mult din albastrul ecranelor, însă această funcție duce și la pierderea unor proprietăți ale imaginii.

Clipiţi des pentru a umecta suprafaţa oculară! Este cel mai uşor mod de a preveni sindromul de ochi uscat

„În funcție de simptomatologia specifică fiecărui pacient, medicul oftalmolog poate recomanda lacrimi artificiale sub formă de picături, suspensie, emulsie sau gel, combinate cu agenți antiinflamatori în doze scăzute“

„Evitaţi suflarea aerului în ochi sau a fumului de ţigară“

- Ce măsuri trebuie să luăm pentru a ține la distanță afecțiunea?

- Dacă aveţi ochii uscați, acordaţi atenție situațiilor care amplifică simptomele. Evitaţi suflarea aerului în ochi. Nu îndreptaţi spre ochi uscătoare de păr, aparate de aer condiționat sau ventilatoare. Purtaţi ochelari de soare sau alți ochelari de protecție. Încercaţi să luaţi o pauză în timpul sarcinilor lungi. Dacă citiţi sau faceţi o altă sarcină care necesită concentrare vizuală, faceţi pauze periodice și închideţi ochii pentru câteva minute. Sau clipiţi în mod repetat timp de câteva secunde pentru a răspândi lacrimile uniform pe ochi. Fiţi conștienţi de mediul în care vă aflaţi. Aerul la altitudini mari, în zonele deșertice și în avioane poate fi extrem de uscat. Când petreceţi timp într-un astfel de mediu, poate fi util să închideţi ochii în mod frecvent câteva minute, la un moment dat, iar asta pentru a minimiza evaporarea lacrimilor. Poziționaţi ecranul computerului sub nivelul ochilor. Dacă ecranul computerului este deasupra, veţi deschide ochii larg pentru a vedea ecranul. De aceea, e indicat să poziționaţi ecranul computerului sub nivelul ochilor. Acest lucru poate ajuta la încetinirea evaporării lacrimilor la clipirea ochilor. Renunțaţi la fumat. Dacă fumaţi, cereţi ajutor medicului pentru conceperea unei strategii de renunțare la fumat. Dacă nu fumaţi, staţi departe de cei care au acest viciu. Fumul poate agrava simptomele. Utilizaţi în mod regulat lacrimi artificiale. Dacă aveţi ochii uscați, utilizaţi picături pentru a-i menține bine lubrifiați.