Main menu

header

912 12 1de Valentin Țigău

Femeile gravide care sunt diagnosticate cu diabet în timpul sarcinii ar trebui să fie atente. Un studiu francez arată că persoanele care au întâmpinat această complicație în timpul gravidității prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer pancreatic în următorii opt ani de la naștere.

Afectează 5% dintre gravide

Diabetul gestațional - care se dezvoltă de obicei între a 24-a și a 28-a săptămână de sarcină - este una dintre cele mai frecvente complicații atunci când o femeie așteaptă un copil. Boala afectează aproximativ 5% dintre femeile gravide, iar asta se întâmplă pentru că, în contextul sarcinii, corpurile lor nu mai pot folosi insulina. Urmărirea medicală și o dietă strictă limitează riscurile pentru copil și mamă, dar femeile pot întâmpina dificultăți după naștere din cauza acestei patologii, iar cel mai mare risc este de a dezvolta cancer pancreatic.

La opt ani de la naștere

Studiul merge mai departe, estimând că boala s-ar putea dezvolta în opt ani după naștere. Legătura dintre diabet și cancerul pancreatic a fost deja evidențiată de mai multe cercetări. Cu toate acestea, concluziile echipei franceze sunt mai alarmante decât cele ale predecesorilor lor. Două studii israeliene, realizate în 2007, au estimat că perioada dintre complicația sarcinii și boală a fost de 14 până la 35 de ani.

Simptomele unei boli mortale

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai mortale. Primele simptome sunt în general destul de discrete și nu sunt foarte specifice. Pacienții, de exemplu, întâmpină probleme digestive. De asemenea, pot avea picioare umflate şi dureri de stomac sau de spate. Tulburări care pot fi ușor atribuite altor probleme de sănătate, de unde un diagnostic deseori întârziat. Icterul, urina colorată și scaunele albe sunt alte semne de urmărit. Pentru a vă proteja de cancerul pancreatic, este important să renunțați la fumat și la consumul de alcool. De asemenea, este recomandat să slăbiți, pentru că excesul de greutate și obezitatea au fost identificate ca fiind riscuri agravante în dezvoltarea cancerului pancreatic.