Main menu

header

912 12 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Sezonul rece este momentul din an când sistemul imunitar este mai fragil. Dacă pe acest fenomen se suprapune și un deficit de vitamina C, rezultatele pot fi foarte neplăcute pentru sănătate, de la slaba apărare în fața bolilor până la accentuarea stresului oxidativ. Specialiștii punctează semnele evidente ale deficienței acestui nutrient esențial, precum și modalitățile de a o contracara.

Keratoza pilară

Pandemia de COVID-19 a accentuat atenția asupra importanței vitaminei C pentru organism, dată fiind contribuția sa la întărirea sistemului imunitar. Pentru a-i furniza organismului cantitatea necesară, doza zilnică recomandată de vitamina C este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. În cazul în care există o deficiență de vitamina C în organism, unul dintre cele mai evidente semne este deteriorarea pielii, care devine aspră și cu probleme. Când nivelurile de vitamina C sunt scăzute, se poate dezvolta o afecțiune cunoscută sub numele de keratoză pilară - o „piele de pui”, cu denivelări pe partea din spate a brațelor, coapselor sau feselor, din cauza acumulării de proteină de keratină în interiorul porilor. Keratoza pilară cauzată de deficiența de vitamina C apare de obicei după trei până la cinci luni de aport inadecvat al acestei vitamine și se rezolvă cu suplimentarea dozei.

Hemoragie perifoliculară

Organismul uman nu stochează vitamina C, astfel încât o eventuală deficiență se poate întâmpla în orice moment. Un alt semn al lipsei acestui nutrient esențial apare la nivelul foliculilor de păr. De pildă, părul de pe corp are formă de tirbușon, din cauza defectelor care se dezvoltă în structura sa proteică pe măsură ce acesta crește. De asemenea, înroșirea foliculilor de păr de la suprafața pielii este un semn că există mai puțină vitamina C în organism decât ar trebui, întrucât aceștia conțin multe vase de sânge minuscule, care furnizează sânge și substanțe nutri- tive. În lipsa vitaminei C, acestea devin foarte fragile și se rup ușor, provocând apariția unor pete mici și roșii în jurul foliculilor. Acest fenomen este cunoscut sub numele de hemoragie perifoliculară și reprezintă un semn bine documentat științific al deficienței de vitamina C. Și aceste neplăceri pot fi rezolvate simplu, cu o suplimentare a aportului de vitamina C, rezultatele fiind vizibile după două săptămâni.

Echimoze ușoare

Deși deficiența de vitamina C este relativ rară în țările dezvoltate, grație disponibilității produselor proaspete și a suplimentării unor alimente, aceasta afectează în continuare aproximativ 7% dintre adulți numai în SUA. Deficiența acestui nutrient se poate observa ușor și la nivelul unghiilor, care au formă de lingură, sunt subțiri și casante. Asociat de regulă cu anemia generată de deficitul de fier, acest aspect a fost, de asemenea, pus în legătură și cu lipsa vitaminei C. În același timp, petele roșii sau liniile verticale în patul unghiei, cunoscute sub numele de hemoragie „în așchii”, pot apărea în timpul deficienței de vitamina C, din cauza vaselor de sânge slăbite, care se rup. De altfel, aceeași fragilizare poate provoca și echimoze. Semn comun al deficienței de vitamina C, vânătăile sunt o urmare a producției slabe de colagen. Echimozele ușoare sunt adesea unul dintre simptomele evidente ale unei carențe de vitamina C.

Articulații inflamate, dureroase

Deoarece articulațiile conțin mult țesut conjunctiv bogat în colagen, acestea pot suferi din cauza deficitului de vitamina C. Potrivit cercetărilor, există multe cazuri de dureri articulare asociate cu carența de vitamina C, adesea suficient de severe pentru a provoca dificultăți de mobilitate. În același timp, sângerarea în articulații generată de deficitul de vitamina C provoacă celor care suferă de probleme articulare suferințe în plus, din cauza umflăturilor. Toate aceste simptome pot fi tratate cu suplimente de vitamina C și, de obicei, potrivit specialiștilor în sănătate, se rezolvă în decurs de o săptămână. Pe de altă parte, un semn alarmant al deficienței de vitamina C este vindecarea lentă a rănilor, cauzată de rata scăzută de formare a colagenului, care depinde de vitamina C. Cercetările au arătat, de pildă, că persoanele cu ulcere cronice la picioare, care nu se vindecă, au prezentat într-o măsură semnificativă deficit de vitamina C. De altfel, în cazurile severe, rănile vechi se pot redeschide, crescând riscul de infecție.

Doza zilnică de vitamina C necesară organismului este de 75 mg pentru femei şi 90 mg pentru bărbaţi

Cele mai bune surse alimentare de vitamina C sunt cireșele, coacăzele, ardeiul dulce, kiwi, lămâia, căpșunile, broccoli și pătrunjelul

Sângerarea gingiilor şi pierderea dinţilor

Gingiile roșii, umflate și care sângerează sunt un alt semn comun al deficienței de vitamina C. Fără cantitatea necesară din acest nutrient, țesutul gingiilor devine slăbit, inflamat și sângerează mai ușor. În stadiile avansate ale deficienței de vitamina C, gingiile pot căpăta chiar culoarea violet. Din cauza stării precare a gingiilor, slăbește stratul interior calcificat al dinților, care încep să cadă.