Main menu

header

913 13 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Supermodelul Hailey Bieber a anunțat recent că medicii au descoperit că are un chist ovarian „de mărimea unui măr”. Vedeta a pus astfel reflectorul pe o afecțiune foarte răspândită, care, deși nu provoacă simptome și poate trece de la sine, poate genera dureri și complicații.

„Mă simt umflată, am crampe și stări emoționale”

Chisturile ovariene sunt destul de frecvente și pot fi foarte dureroase. Majoritatea pot dispărea în câteva luni, dar pentru unele este nevoie de intervenție chirurgicală. „Am un chist pe ovar de mărimea unui măr. Este dureros și mă face să mă simt umflată, am crampe și stări emoționale”, a postat modelul Hailey Bieber pe rețelele de socializare. Într-adevăr, problemele gastrointestinale nu sunt niciodată foarte departe de chistul ovarian, balonarea fiind unul dintre cele mai neplăcute și frecvente simptome. Majoritatea chisturilor ovariene nu provoacă simptome, dar unele femei experimentează presiune pelvină. „Durerea poate fi constantă, poate veni și dispărea, poate fi surdă sau ascuțită”, explică expertul Scott Chudnoff, de la Maimonides Health, din New York. Chisturile ovariene pot provoca, de asemenea, probleme gastrointestinale, de la constipație până la distensie abdominală, iar cele mai mari pot crea o senzație de greutate. Unele femei pot avea probleme urinare sau de creștere inexplicabilă în greutate. În cazul în care chistul produce hormoni, cum ar fi estrogenul sau testosteronul, poate genera probleme cu menstruația.

Potențial efect secundar al endometriozei sau al cancerului

Chisturile ovariene sunt saci plini cu lichid pe ovare, care se formează adesea în timpul ovulației. În cazurile mai grave, acestea pot fi un efect secundar al endometriozei sau al cancerului. „Tipul de chist va dicta modul în care se va comporta - cât de repede crește, cât de mare devine și, în anumite circumstanțe, poate avea un impact asupra tipului de simptome pe care pacientul le experimentează”, explică Chudnoff. În cazul endometriozei, de exemplu, chisturile ovariene care se formează din mucoasa uterului - cunoscute sub numele de endometrioame - pot crește și sângera. Chisturile ovariene sunt de obicei diagnosticate prin ecografie și pot avea orice dimensiune - de la mai puțin de 1 centimetru până la peste 15 centimetri.

„De obicei, chisturile ovariene sunt inofensive, dar unul rupt sau unul care se răsucește poate provoca dureri severe și bruște, iar în acest caz pacientele trebuie să-și contacteze imediat medicul“ (Joshua Cohen, director medical al programului de cancer ginecologic din Orange County, SUA)

Chisturile ovariene pot duce la dereglări menstruale şi la dezechilibre hormonale grave

Torsiunea necesită intervenţie medicală imediată

Unele chisturi ovariene cresc lent, altele se dezvoltă rapid și pot apărea la femei de toate vârstele, deși cele mai în vârstă au un risc mai mare de chisturi cu potențial canceros. În general, terapia cu căldură și analgezicele pot ajuta la ameliorarea simptomelor chistului ovarian. În cazurile severe, însă, un chist se poate rupe sau poate provoca răsucirea ovarului, ceea ce este cunoscut sub numele de torsiune ovariană - aceasta poate bloca fluxul de sânge către ovar și necesită o intervenție chirurgicală imediată. În general, ovarul poate fi conservat când se intervine chirurgical pentru îndepărtarea chistului.